Fred Savage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fred Savage
1989-ben
1989-ben
SzületettFrederick Aaron Savage
1976. július 9. (47 éves)
Chicago
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • televíziós rendező
  • filmrendező
  • televíziós színész
  • filmszínész
  • szinkronszínész
  • filmproducer
  • televíziós producer
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Fred Savage témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Frederick Aaron Savage (Chicago, 1976. július 9. –)[1] amerikai színész és rendező, aki a The Wonder Years (1988-1993) című amerikai televíziós sorozatban Kevin Arnold szerepéről ismert.[2] A herceg menyasszonya című filmben ő játszotta az unokát, valamint az Oswald című rajzfilmsorozat főszereplőjének hangját ő kölcsönözte. Savage rendezőként is tevékenykedik, 2005-ben pedig a Crumbs című televíziós szitkomban játszott.[3] A Jogászok ásza című tévésorozat, valamint a Friends from College című Netflix-sorozat révén ismét színészként tevékenykedik.

Fiatalkora és tanulmányai[szerkesztés]

Savage az Illinois állambeli Chicagóban született Joanne és Lewis Savage[4] fiaként, aki ipari ingatlanközvetítő és tanácsadó volt. Az illinois-i Glencoe-ban nőtt fel, mielőtt Kaliforniába költözött. Öccse Ben Savage színész, húga pedig Kala Savage színésznő/zenész. Nagyszülei lengyelországi, ukrajnai, németországi és lettországi zsidó bevándorlók voltak.[5] Zsidóként nevelkedett.[5]

Savage a Brentwood Iskolában tanult, amely egy koedukált nappali magániskola Brentwoodban, a kaliforniai Los Angeles megyében található Westside városrészben. 1999-ben diplomázott a Stanford Egyetemen, angol szakon szerzett alapdiplomát, és a Sigma Alpha Epsilon testvériség tagja volt.[6][7]

Pályafutása[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Rendezőként és producerként[szerkesztés]

1999-ben kezdte meg rendezői karrierjét, amelynek során több mint egy tucat televíziós sorozat epizódjait vezette. Első rendezői munkája a rövid ideig futó NBC szitkom, a Working volt, amelyben ő maga is szerepelt.[8] A Working után a Disney Channel Even Stevens című műsorának forgatását kezdte el figyelemmel kísérni, hogy tovább tanulhassa a rendezői szakmát.[8] Amy Sherman-Palladino, Todd Holland és James Burrows megfigyelésével is tanult.

Producere volt a Felhőtlen Philadelphia, a Barátság extrákkal, a Partiszerviz színész módra, a Phil a jövőből, az Eszementek és a Happy Endings – Fuss el véle! című sorozatok egyes epizódjainak.

Első nagyjátékfilmje rendezőként az Oviapu 2. (2007).

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Horoscope”, TV Guide, 2021. augusztus 16., 72. oldal 
  2. The Wonder Years, <https://www.imdb.com/title/tt0094582/>. Hozzáférés ideje: 2019-01-19
  3. Lee, Felicia R.. „A Sitcom 70's Child Grows Up to Be an Alter Ego”, The New York Times, 2006. január 19. (Hozzáférés: 2010. augusztus 11.) 
  4. Lewis Savage Obituary (2015) Chicago Tribune. Legacy.com
  5. a b Shirley, Don: LA Times: Theater; Not Just Acting Like an Adult; Fred Savage contemplates his roots – as a performer and a Jew – for 'Last Night of Ballyhoo. Articles.latimes.com, 2001. december 16. (Hozzáférés: 2013. március 22.)
  6. Rubin, Sylvia: Fred Savage's Post-'Wonder Years' / He's all grown up, a Stanford student and a bad guy on TV (amerikai angol nyelven). SFGate , 1996. május 5. (Hozzáférés: 2020. november 6.)
  7. 26 of the most famous and successful Stanford University students of all time. Business Insider . (Hozzáférés: 2020. november 6.)
  8. a b Fred Savage's Never-Ending Wonder Years as TV's Hot Comedy Director (2012. május 3.) 

További információk[szerkesztés]