Francis Obikwelu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francis Obikwelu
Született1978. november 22. (45 éves)[1]
Onitsha
Állampolgársága
Foglalkozása
KitüntetéseiGrand Officer of the Order of Prince Henry[2]

Magassága190 cm
Testtömege78 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Francis Obikwelu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Francis Obiorah Obikwelu, (Onitsha, 1978. november 22.) nigériai származású portugál sprinter, akinek fő számai a 100 és 200 méteres síkfutás voltak. 2004-ben olimpiai ezüstérmes volt 100 méteres síkfutásban. Ugyanezen a versenyen 9,86 másodperces idővel Európa-rekordot állított fel ebben a számban.

Obikwelu a nigériai Onitshában született. 14 éves korában egyik futballedzője felfigyelt rá, és javasolta, hogy próbálja ki magát az atlétikában. Két évvel később már Nigériát képviselte az 1994-es afrikai junior bajnokságon, és 400 méteren ezüstérmet nyert.[3]

Obikwelu 16 éves korában költözött Lisszabonba. Miután a Benfica és a Sporting elutasította, építőmunkásként dolgozott Algarvében. Elhatározta, hogy megtanul portugálul, és tanára összehozta a Belenenses sportklubbal, ahol újra elkezdett edzeni. Portugáliában Obikwelut egy hölgy fogadta örökbe, akit ma már az anyjaként emleget.

2000 júliusában a Lisszabonban élő nigériai sprinter, Mercy Nku azt mondta, hogy Obikwelu azért döntött úgy, hogy Portugáliában veresnyez, mert a nigériai sporttisztviselők nem törődtek vele, amikor Nigériát képviselve megsérült Sydney-ben. Kanadába kellett utaznia, hogy saját pénzén megoperálják a térdét. Obikwelu 2001 októberében lett portugál állampolgár.

Obikwelu atlétikai eredményei, élettörténete és személyisége népszerűvé tette őt befogadó országában, ahol a Chico becenevet kapta, amely neve portugál változatának rövidített formája.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. World Athletics database
  2. http://www.ordens.presidencia.pt/?idc=153
  3. The Star. [2012. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 20.)