Finisterre-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Finisterre-fok
Kilátás az óceánra a hegyfokról
Kilátás az óceánra a hegyfokról
Közigazgatási adatok
Ország(ok) Spanyolország
Autonóm közösségGalicia
JárásFisterra
Földrajzi adatok
KontinensEurópa
FélszigetIbériai-félsziget
ÓceánAtlanti-óceán
Elhelyezkedése
Finisterre-fok (Spanyolország)
Finisterre-fok
Finisterre-fok
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 42° 52′ 57″, ny. h. 9° 16′ 20″Koordináták: é. sz. 42° 52′ 57″, ny. h. 9° 16′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Finisterre-fok témájú médiaállományokat.

A Finisterre-fok (spanyolul: Cabo de Finisterre, galíciai nyelven: Cabo Fisterra) egy hegyfok Spanyolország északnyugati partján. Latin eredetű neve (finis terrae) arra vezethető vissza, hogy a római időkben úgy hitték, ez a terület a „Föld vége”. A hegyfok a déli csücskén van egy kisméretű, gránitból álló félszigetnek, melynek legmagasabb pontja 247 méterrel van a tengerszint felett. Közigazgatásilag a galíciai Fisterra községhez tartozik. Santiago de Compostela városától 60 km-re nyugatra és A Coruña kikötővárosától 87 km-re délnyugatra található. A hegyfokon egy világítótorony segíti a hajóforgalmat. A 18. század közepén és a 19. század elején három tengeri csatát vívtak a közelben.

A Szent Jakab-út végpontja[szerkesztés]

A Szent Jakab-út számos zarándokának a Finisterre-fok jelenti a zarándoklat valódi végpontját. A vándorok Santiágóból folytatják ide az útjukat (Camino a Fisterra), avagy a zarándoklat végén autóbuszokkal keresik fel. Az itteni zarándokszállókba azonban csak azok nyernek felvételt, akik gyalog, lovon avagy kerékpárral tették meg ide az utat Santiagóból.

A „Föld vége”[szerkesztés]

A Finisterre ill. Fisterra jelentése: „Föld vége“. Azonban a római idők vélekedésével szemben nem ez a hely képezi az európai kontinens nyugati végpontját. Ez valójában a Portugáliában Lisszabontól 40 km-re nyugatra lévő Cabo da Roca. Spanyolország legnyugatibb pontjának sem a Finisterre-fok számít, hanem a tőle 15 km-re északra lévő Touriñán-fok. A Fisterra-félsziget nyugati felén, a hegyfoktól északnyugatra lévő Cabo da Nave is nyugatabbi fekvésű.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kap Finisterre című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.