Filoviridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Filoviridae
Marburgvírus elektronmikroszkópos képe
Marburgvírus elektronmikroszkópos képe
Vírusbesorolás
Csoport: V. csoport
Negatív szálú ssRNS vírusok
Ország: Orthornavirae
Törzs: Negarnaviricota
Osztály: Monjiviricetes
Rend: Mononegavirales
Család: Filoviridae
genus
  • Cuevavirus
  • Dianlovirus
  • Ebolavirus
  • Marburgvirus
  • Striavirus
  • Thamnovirus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Filoviridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Filoviridae témájú kategóriát.

A Filoviridae a vírusok egyik rendszertani családja, az ide tartozó fajok a filovírusok. Nevüket megnyúlt, fonálszerű (a latin filum fonalat jelent) alakjukról kapták. Genomjuk egyszálú, negatív-szenz RNS-ből áll. A filovírusok a legnagyobb ismert RNS-vírusok közé tartoznak.[1] A család tagjai közül közismertek az ebolavírusok és a marburgvírus, mivel az ember számára gyakran halálos kimenetelű, vérzéses lázzal járó megbetegedést okoznak. Az ebolavírus-járványok Afrikában néhány évente, rendszeresen megjelennek.

Az első filovírust (a marburgvírust) 1967-ben fedezték fel. A Filoviridae családot 1982-ben állították fel, de összetétele az évek folyamán az ismeretek gyarapodásával sokszor változott. A 2021-es állapot szerint a családba 6 nemzetség és 11 faj tartozik; a nemzetségek közül csak kettőnek a tagjai humán kórokozók, a többiek gazdaállatai a denevérek, illetve a halak. Az ebolavírusok közé tartozó restonvírus majmokat, illetve sertéseket fertőz.

Jellemzőik[szerkesztés]

A filovírusok replikációs ciklusa

A filovírusok virionja többnyire hosszú, vékony, fonalszerű vagy néha pálcika alakú. A fonálalak igen hajlékony. Hossza 1000-14000 nm között változhat, míg átmérőjük 60-80 nm. Lipidburokkal rendelkeznek, amibe sűrűn beágyazódnak a gazdasejthez való kapcsolódást biztosító felszíni glikoproteinek. A genom egyszálú, negatív-szenz RNS, amelyen 7-10 gén található (a termelődő fehérjék száma az alternatív splicing miatt ennél több lehet).

A gazdasejthez való kapcsolódás után a virion endocitózissal kerül a sejt belsejébe, ahol a vírus lipidburka fuzionál az endoszóma membránjával és a nukleokapszid bekerül a citoplazmába. A virális RNS-polimeráz a géneket külön-külön (szekvenciálisan) írja át, mindegyiket "cap"-pel és poli-A farokkal látja el, hogy a sejten belül mRNS-ként funkcionálhassanak. Ha elég vírusfehérje készült, a polimeráz teljes pozitív-szenz RNS-, majd arról negatív-szenz vírusgenomot készít. Ezután negkezdődik az új virionok összeállítása, amelyek bimbózással hagyják el a gazdasejtet.[2]

Előfordulásuk[szerkesztés]

A család tagjai közül a marburgvírus és az ebolavírusok hat faja közül öt fertőzi meg az embert; a betegség általában igen heves lefolyású és a mortalitás magas.

A marburgvírus Afrikából származik, Ugandában, Nyugat-Kenyában és talán Zimbabwében fordul elő. További terjedése nem zárható ki. Európában először 1967-ben észlelték, innen származik a filovírusok első leírása.

Az ebolavírusok öt faját felfedezésük helyéről nevezték el. Valamennyi igen súlyos, vérzéses lázzal járó betegséget okoz az emberben. A hatodik faj, a restonvírus a Fülöp-szigeteken található, ahol a helyi majomfajokban okoz fatális kimenetelű megbetegedéseket, de az emberre nem veszélyes.[3]

A Cuevavirus nemzetségbe tartozó egyetlen fajt, a Lloviuvírust észak-spanyolországi denevérekből írták le 2011-ben. Ezt követően, egy 2016 és 2020 között végzett kutatás során Magyarországon is kimutatták Hosszúszárnyú denevérekben.[4] Ezidáig ez az egyetlen európai faja a családnak.

A Striavirus és Thamnovírus nemzetséget 2018-ban fedezték fel kínai halakban, mindkettőhöz egy-egy faj tartozik (a Xilang-striavírus, illetve a Huangcsiao-tamnovírus).

Rendszertanuk[szerkesztés]

A filovírusok genomszerkezete
Az ebolavírus szerkezete
A Filoviridae család[5]
Nemzetség Formális név Név (angol rövidítés)
Cuevavirus Lloviu cuevavirus* Lloviuvírus (LLOV)
Dianlovirus Mengla dianlovirus Menglavírus (MLAV)
Ebolavirus Bombali ebolavirus Bombalivírus
Bundibugyo ebolavirus Bundibugyovírus (BDBV)
Reston ebolavirus Restonvírus (RESTV)
Sudan ebolavirus Szudánvírus (SUDV)
Taï Forest ebolavirus Taï Forest-vírus (TAFV)
Zaire ebolavirus* Zaire-ebolavírus (EBOV)
Marburgvirus Marburg marburgvirus* Marburgvírus (MARV)
Striavirus Xilang striavirus* Hszilang-striavírus
Thamnovirus Huangxiao thamnovirus* Huangcsiao-tamnovírus
  • típusfaj

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herbert Hof, Rüdiger Dörries: Duale Reihe: Medizinische Mikrobiologie. 3. Auflage. Thieme Verlag, Stuttgart 2005, ISBN 978-3-13-125313-2
  2. Filoviridae ViralZone
  3. J. Maruyama, H. Miyamoto u. a.: Characterization of the envelope glycoprotein of a novel filovirus, lloviu virus. In: Journal of Virology. Band 88, Nr. 1, Januar 2014, S. 99–109, ISSN 1098-5514.
  4. Isolation of infectious Lloviu virus from Schreiber's bats in Hungary”. PMID 35361761.  
  5. International Committee on Taxonomy of Viruses

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Filoviridae című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.