Marburg-vírus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Marburg-vírus
Marburg-vírus, kb. 100 000-szeres nagyítás
Marburg-vírus, kb. 100 000-szeres nagyítás
Vírusbesorolás
Csoport: V. csoport
Negatív szálú ssRNS vírusok
Rend: Mononegavirales
Család: Filoviridae
Nemzetség: Marburgvirus
Faj: Lake Victoria Marburgvirus
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Marburg-vírus témájú kategóriát.

A Marburg-vírus a Filoviridae család Filovírus nemzetségébe tartozik [1], amelyet 1967-ben fedeztek fel, mikor kísérleti célokra importált közép-afrikai majmokkal behurcolták Németországba, Marburg városába. A Cercopithecus aethiops [2] majmokkal dolgozó embereket megfertőzve vérzéses lázat okozott. A 31 fertőzött emberből heten meghaltak. A vírus a városról kapta a nevét.

Állatkerti Rousettus aegyptiacus, a nílusi repülőkutya is vírushordozó. A rezervoár ismeretlen, eddigi ismeretek szerint a denevér, az erdei antilop, a majom és a beteg ember az Ebola-Marburg-láz fertőzés forrása [3]

Nagyobb járványok alakultak ki Dél-Afrikában, Kongóban és Angolában is, ahol a 2004-2005-ös járvány 399 embert fertőzött és közülük 355 embert megölt. A vírus a természetben barlanglakó, gyümölcsevő denevérekben él, főként a nílusi repülőkutyában (Rousettus aegyptiacus), a denevérekből néha majmokra vagy emberekre is átterjed a fertőzés. Természetes gazdáik (rezervoár, az az állatfaj, amelyik a kórokozót a természetben fenntartja) nem ismertek.

Fonalas RNS-vírus, 80 nm széles, de 14 μm hosszú, valószínűleg több vírus (virion) alkotja. A Marburg-vírus potenciális biológiai fegyver.

1998 márciusában a Gerincesek Vírusai Albizottság indítványozta a Nemzetközi Vírustaxonómiai Bizottságnál (ICTV), hogy változtassák a Filovírus nemet Filovírus családra, két külön nemzetséggel: Ebola-szerű vírusok és Marburg-szerű vírusok. Az indítványt 2001 áprilisában Washingtonban elfogadták, majd 2002 júliusában Párizsban is. 2000-ben egy Washingtonban készített indítvány eredményeként az Ebola-szerű vírusokból és a Marburg-szerű vírusokból Ebola-vírus és Marburg-vírus lett.

Tünetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fertőzés után néhány nappal láz és meghűléshez hasonló tünetek keletkeznek. Újabb néhány nap múltán test felületén és a testnyílásokon vérzés jelentkezik és májelégtelenség is fellép. A szédülés vonaglássá változik, az idegek felmondják a szolgálatot, és elvész az egyensúlyérzék. A beteg minden testnyílásán ömlik a vér. A zsigerek szétszakadnak, olyan hanggal, mint amikor a textil végigreped, és nyálkahártyájuk kilökődik. Az erek szétpukkadnak. S miután gazdáját elpusztította, a vírus a szabadba tör. A halálozási arány magas (25-90%). Az esetleges gyógyulás lassú, a túlélők legalább hat héten keresztül ürítik a vírust.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]