Fekete Emanuelle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete Emanuelle
(Emanuelle nera)
1975-ös olasz film

RendezőAdalberto Albertini
ProducerMario Mariani
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Adalberto Albertini
  • Ambrogio Molteni
Főszerepben
ZeneNico Fidenco
OperatőrCarlo Carlini
VágóVincenzo Tomassi
DíszlettervezőAlberto Boccianti
Gyártás
Ország Olaszország
Nyelvolasz
Forgatási helyszínOlaszország, Spanyolorszűg
Játékidő
  • 91 perc (szoft változat)
  • 96 perc (vágatlan vált.)
Forgalmazás
Bemutató
  • Olasz 1975. nov. 27.
  • Francia 1976. ápr. 18.
  • NSZK 1976. aug. 27.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Előző
KövetkezőFekete Emanuelle 2. (1976)
Kapcsolódó filmEmmanuelle 2. (1975)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete Emanuelle témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fekete Emanuelle (eredeti címe Emanuelle nera), 1975-ben bemutatott olasz erotikus film, Laura Gemser és Karin Schubert főszereplésével. Rendezője Adalberto „Bitto” Albertini, Albert Thomas álnéven. Ez volt az első Emmanuelle-franchise-on kívül készült Emanuelle-film, egyben az első, ahol Laura Gemser, Francis Giacobetti rendező felfedezettje, az Emmanuelle 2. kis mellékszereplője már a címszerepet játssza. A szerzői jogi viták elkerülésére a címszereplő nevét egy „m”-mel írták. Az egyszerű cselekmény egy fekete fotóriporternőről szól, aki Kenyában járva, a helyi diplomata és turista-miliőben változatos szex-kalandokat él át, aztán hazautazik.

Cselekmény[szerkesztés]

Mae Jordan, másnéven Emanuelle fekete fotóriporternő repülőgépen Nairobiba érkezik, hogy riportot készítsen Kenya látnivalóiról. Vendéglátója egy jómódú és laza erkölcsű fehér diplomata házaspár, Gianni és Ann Danieli. Gianni elcsavarja Emanuelle fejét, aki Nairobiban marad, és részt vesz a gazdag turistáknak rendezett orgián és egy autós szafarin, ahol keresztül-kasul folynak a szexuális kalandok a a társaság tagjai között, egymás házastársaival, barátokkal és bennszülöttekkel is. Emanuelle leszbikus viszonyra lép Ann-nel is, ez kezdetben boldoggá teszi. Később rájön, hogy a Giannihoz, Ann-hez és a többiekhez fűződő viszonya korlátozza függetlenségét és érzelmileg fogollyá teszi. Hazaindul, a vonaton még egy krikett-csapat összes tagjával szeretkezik. Az emiatt bánkódó Giannit eligazítja, hogy őt a szerelem nem elégíti ki, és csak a munkájával járó állandó újdonság és parttalan szabadság teheti ismét függetlenné.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Mae Jordan (Emanuelle) Laura Gemser Wégner Judit
Ann Danieli Karin Schubert Solecki Janka
Gianni Danieli Angelo Infanti Széles László
Gloria Clifton Isabelle Marchall Gallusz Nikolett
Richard Clifton Gabriele Tinti
Kamau professzor Don Powel
William Meredith Venantino Venantini Incze József

Fogadtatás[szerkesztés]

Az AlloCiné szerint a film ötlete a Sylvia Kristel által megtestesített Emmanuelle karakteréből ered. A főszereplőt, Laura Gemser indonéziai fekete modellt a rendező egy olyan történetbe illesztette, amelynek egyetlen motívuma az erotika és szabad szex, némi pszichológiai körítéssel. A cselekményben kevés eredetiség található, a megvalósítás minősége is szegényes. Az erotikus jelenetek fantáziátlanok és lehangolók, még a vágatlan változatban is.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Laura Gemser ebben a filmben szerepelt először együtt a nála 18 évvel idősebb Gabriele Tintivel (1932–1991), akihez a következő évben feleségül ment.
  • A film „hardcore”-nak minősített jeleneteit utólag vették fel és illesztették be, valószínűleg más statiszták közeli testfelvételeivel. Maga Laura Gemser minden fórumon tagadta, hogy ilyen jelenetekben részt vett volna, és később is csak „szoft” filmekben szerepelt.[3] Filmbéli partnernője, Karin Schubert viszont az 1980-as évekre eljutott a „kemény” pornófilmezéshez is.[4]

Folytatások[szerkesztés]

1976-ban „Bitto” Albertini rendező elkészítette saját Fekete Emanuelle 2.(wd) (Emanuelle nera N°2) című filmjét, de címszereplőnek Shulamith Lasri (Sharon Lesley) „egyfilmes” izraeli színésznőt választotta. A férfi főszereplő Angelo Infanti maradt.[5] A következő években más olasz rendezők (Joe D’Amato, Bruno Mattei stb.) is „Emanuelle”-filmek gyártásába fogtak, zömében Laura Gemser főszereplésével.

1977-ben Albertini csinált még egy hasonló filmet, Il Mondo dei sensi di Emy Wong címmel, Chai Lee(wd) – főleg sci-fi filmekből ismert – kínai színésznő főszereplésével, ezt több filmes piacon Sárga Emanuelle (Emanuelle Gialla / Yellow Emanuelle), Hong Kong Emanuelle és hasonló címen forgalmazták.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Fekete Emanuelle (Emanuelle nera, 1975), 1. szinkron) BROADCAST TEXT International Kft., megrendelő B-Roll. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Clive Davies. Spinegrinder: The Movies Most Critics Won’t Write about (angol nyelven). SCB Distributors, 135. o. (2015). ISBN 978-190939406-3. Hozzáférés ideje: 2023. augusztus 4. 
  4. Roberto Zanni: Come nacque Emanuelle Nera (olasz nyelven). Cinema Italiano Database, 2014. augusztus 28. (Hozzáférés: 2023. augusztus 20.)
  5. Emanuelle nera n° 2 (1976) az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  6. Sárga Emmanuelle / Il mondo dei sensi di Emy Wong (1976) az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  7. Mark Deming: Emanuelle Gialla (angol nyelven). The New York Times (Movies & TV Dept.), 2015 [2015. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információ[szerkesztés]