Exif

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Exif olyan információk gyűjtőneve, amit jellemzően a digitális fényképezőgépek használnak és az általuk készített képfájlban tárolnak. Célja a fénykép módosítása nélkül olyan információk elhelyezése a képfájlban digitális formátumban, amik a kép készítésének körülményeit írják le.

A specifikációt a már korábban is létező JPEG, TIFF Rev. 6.0, és RIFF WAV fájlformátumok használják fel, speciális metaadatok hozzáadásával. (Az Exif specifikációt a JPEG 2000, PNG és GIF fájlformátumok nem használják).

Háttér[szerkesztés]

Az Exif-et a Japan Electronic Industries Development Association (JEIDA) hozta létre 1998-ban.

A 2.1 verzió 1998. június 12-én, a 2.2 verzió 2002 áprilisában (ez Exif Print néven is ismert), a legújabb 2.3 verzió pedig 2010 áprilisában jelent meg.

Bár a specifikációt sem ipari, sem szabványügyi szervezet nem tartja karban, a fényképezőgép-gyártók széles körben alkalmazzák, használata általánosan elterjedt.

A metaadatok által lefedett információk sok mindenre kiterjednek:

  • Dátum és idő
  • A fényképezőgép beállításai a kép készítésekor. Magában foglalja a gép statikus adatait (például gyártó neve, géptípus), valamint a kép készítője által végzett beállításokat (például rekesznyílás, záridő, ISO érték)
  • A kép orientációja (fekvő vagy állított), aminek segítségével a képnéző programok helyes forgatással jeleníthetik meg
  • A kép készítésének földrajzi helye (csak a GPS-szel felszerelt készülékeken)
  • A kép bélyegméretű mása. Ezt maga a fényképezőgép LCD-je is használja, továbbá külső képnéző programok
  • Leírások és szerzői jogi információk.

Műszaki fájlinformációk[szerkesztés]

Az Exif adatok struktúrája a TIFF formátumon alapul. Néhány képspecifikus tulajdonságban átfedés van a TIFF, az Exif, a TIFF/EP és a DCF szabványok között.

A leíró adatok tekintetében átfedés van az Exif és az IPTC adatok között (ez utóbbit is be lehet JPEG fájlba ágyazni).

Az Exif információkat a JPEG „APP1” jelű applikációs szegmensében tárolják (a szegmens markere: 0xFFE1), ami valójában egy teljes TIFF képet tárol.

TIFF-ben való felhasználása esetén (ebbe a beágyazott TIFF fájlt is beleértve), a „TIFF Private Tag” (0x8769) meghatároz egy „sub-Image File Directory (IFD)” nevű struktúrát, ami az Exif specifikus TIFF tagokat tartalmazza.

Ezen kívül az Exif meghatároz egy GPS sub-IFD-t (TIFF Private Tag 0x8825), ami a földrajzi koordináták információit tartalmazza, valamint egy „Interoperability IFD”-t a sub-IFD-n belül (Exif tag 0xA005).

Földrajzi hely rögzítése[szerkesztés]

2008-ban még csak kevés fényképezőgép tartalmaz beépített GPS vevőt, aminek a segítségével a földrajzi koordinátákat a kép készítésekor magában a képfájlban rögzíteni lehet.

A földrajzi koordinátákat azonban bármely JPEG fájlhoz hozzárendelhetjük egy számítógép és a megfelelő szerkesztőprogram segítségével. Ehhez vagy egy különálló, kézi GPS vevő által rögzített „track” (azaz nyomjelző) információkat használunk fel, amivel a képfájlhoz a GPS adatok időbélyege alapján rendeljük hozzá a földrajzi koordinátákat, vagy egy térképező programon határozzuk meg szemmel a kép készítésének helyszínét és onnan olvassuk le a koordinátákat.

Az első módszert célszerűen egy program hajtja végre, ami automatikusan elvégzi a hozzárendelést, a második eset emberi beavatkozást igényel minden egyes kép esetén, ezért csak kevés fénykép esetén vagy a másik módszer híján ajánlható.

A fenti eljárást, aminek során földrajzi koordinátákat rendelünk hozzá egy képhez, geokódolásnak (geocoding) vagy geotagging-nak, „geo-címkézés”-nek nevezzük.

Programtámogatás[szerkesztés]

Az újabb képszerkesztő és képnéző programok támogatják az Exif adatok megjelenítését, egyesek a módosítását is.

Régebbi programoknál előfordulhat, hogy ezeket az információkat nem tudják megjeleníteni, rosszabb esetben felülírják azokat.

Lehetséges problémák[szerkesztés]

Amellett, hogy hivatalosan nincs karbantartva, az Exif formátum alkalmazása több szempontból problémás lehet.

  • Az Exif-nek TIFF-ből való származása és az offset pointerek alkalmazása azzal jár, hogy az Exif információk a képfájlban néha szétszóródva találhatók meg, ami azzal a veszéllyel jár, hogy egy képszerkesztő program, ami mentéskor módosítja a fájlstruktúrát, felülírhatja azokat az információkat, amiket nem ismer föl.
  • A szabvány meghatároz egy MakerNote tag-ot, ami megengedi a fényképezőgép-gyártók számára bármilyen üzenet beszúrását. Ezt a lehetőséget a gyártók egyre inkább arra használják fel, hogy az Exif által nem definiált adatok tömkelegét helyezzék el itt, mint például: fényképezési-mód, szerkesztési információk, sorozatszám, stb. Mivel az ebben a mezőben tárolt adatok formátuma a gyártótól függ, ezeket nehéz más programokkal kiolvasni vagy megőrizni. Néhány gyártó az információk egy részét kódolva tárolja (például a Nikon az objektívre vonatkozó részletes adatokat)[1]
  • A szabvány csak TIFF vagy JPEG fájlokat enged meg, nincs lehetőség a képérzékelő által rögzített nyers (raw) kép használatára. Ez a gyártókat saját nyersformátumok kitalálására ösztönözte, amik nem kompatibilisek egymással és a képszerkesztő programokat is fel kell készíteni az ilyen formátumok egyenkénti kezelésére. A helyzet megoldására az Adobe Systems kifejlesztette a DNG formátumot (egy TIFF-en alapuló nyerskép), abban a reményben, hogy a gyártók ezt szabványként el fogják fogadni.
  • Az Exif szabvány a színmélységet 24 bitben állapítja meg.[2] Ugyanakkor több korszerű kamera már 36 bitet használ pixelenként egy képpont színeinek leírására. Mivel az Exif szabvány ezt nem tudja kezelni, a gyártók ezt is a saját formátumukban tárolják.
  • Egyes fényképezőgépek mozgókép tárolására is alkalmasak, az Exif ezeket nem ismeri.
  • A lapolvasók (szkenner) információinak nincs helye az Exif adatok között, pedig a felhasználás szempontjából ugyanolyan hasznos lenne ismerni a képfelbontás, a színmélység, a gyártó, a készüléktípus és egyéb információkat.
  • A képszerkesztő programok néha elmulaszthatják a bélyegméretű kép kicserélését a kép mentésekor, ezért a felhasználó később, a kép kis méretben való megtekintésekor nem mindig a tényleges képet látja. Ez személyiségi jogi problémákat is felvet.[3]
  • Az Exif metaadatok mérete 64 kB-ban van korlátozva a JPEG képekben, mivel a specifikáció szerint ezeknek egyetlen JPEG APP1 szegmensen belül kell lenniük. Bár a FlashPix kiterjesztés megengedi az adatok több JPEG APP2 szegmensen való átnyúlását, ezt a kiterjesztést nem mindenki használja. Néhány gyártó a fényképezőgép kijelzőjén mutatott előképet a saját formátumában tárolja. Ezek a nem-szabványos formátumok elvesznek, ha a felhasználó külső képszerkesztő programot használ, és olvashatatlanná tehetik a képet a fényképezőgép számára.
  • Mivel az időinformáció a helyi időre vonatkozik, de nincs mód az időzóna tárolására, így az időinformáció nem egyértelmű.
  • Nincs adatmező a fényképezőgép tájolási irányának tárolására.

Versenytársak[szerkesztés]

Az Adobe cég által kifejlesztett Extensible Metadata Platform (XMP) átgondoltabb metaadat formátumot kínál a fényképezőgépek, a képfájlok és a képszerkesztő programok számára, azonban a gyártók ezt a formátumot egyelőre nem használják.

Az Exif adatok megjelenítése és módosítása[szerkesztés]

Egy kép és néhány Exif-adata

A Windows XP és a későbbi Microsoft rendszerek a jobb egérgomb lenyomásakor megjelenő helyi menüben a „Tulajdonságok”-nál mutatják az Exif információk egy részét (az „Összefoglaló”-nál). Azonban az adatok megváltoztatása más adatok törlésével járhat,[4] ezért inkább az ennél megbízhatóbb programok, mint például az Exif Harvester ajánlható erre a célra.

Mac OS X 10.4 és későbbi rendszerekben az információkat a Finder / Get Info / More Info részben találjuk meg.

Unix-szerű és Linux rendszereken a GNOME ablakozóban a képfájlon való jobb egérgomb lenyomása után a Tulajdonságoknál látszanak az Exif információk. A KDE ablakozóban szintén a fájl Tulajdonságainál láthatók az Exif infók a „Meta info” alatt. A legtöbb Unix képnéző a teljes Exif adatlistát meg tudja jeleníteni.

Sok szoftveres eszköz létezik, amik az Exif adatok megjelenítését vagy módosítását lehetővé teszik. Sok eszköz különálló programként létezik, mások a böngészőprogramokba épülnek be, és csak a böngészőn belül használhatók.

Néhány ingyenesen használható program:

  • Opanda IExif Viewer (különálló és böngészőbe beépülő verzióban is létezik)
  • FxIF Viewer (Firefox beépülő)
  • Exif Viewer [5] (macOS alkalmazás)
  • az Opera böngésző alapból tartalmazza

A teljes Exif adatlista kiolvasásához használható az önállóan futtatható ExifTool, ami Perl-t használ a futásához, így bármely, Perl-t futtató platformon használható.

Az AmigaOS/MorphOS platform SView5 programja az említett funkciók többségét tartalmazza.

Példa[szerkesztés]

A Konqueror Exif adatokat jelenít meg

A táblázat egy tipikus digitális fényképezőgép által készített kép Exif adatait sorolja fel. A későbbi értékesítés szempontjából érdemes megjegyezni, hogy itt még hiányoznak a copyright információk, amiket a felhasználó a saját döntése alapján a képszerkesztés során kitölthet.

Tag Érték
Gyártó CASIO
Modell QV-4000
Orientáció top - left
Szoftver Ver1.01
Dátum és idő 2003:08:11 16:45:32
YCbCr Positioning centered
Compression JPEG compression
x-Resolution 72.00
y-Resolution 72.00
Resolution Unit Inch
Exposure Time 1/659 sec.
FNumber f/4.0
ExposureProgram Normal program
Exif Version Exif Version 2.1
Date and Time (original) 2003:08:11 16:45:32
Date and Time (digitized) 2003:08:11 16:45:32
ComponentsConfiguration Y Cb Cr -
Compressed Bits per Pixel 4.01
Exposure Bias 0.0
MaxApertureValue 2.00
Metering Mode Pattern
Flash Flash did not fire.
Focal Length 20.1 mm
MakerNote 432 bytes unknown data
FlashPixVersion FlashPix Version 1.0
Color Space sRGB
PixelXDimension 2240
PixelYDimension 1680
File Source DSC
InteroperabilityIndex R98
InteroperabilityVersion (null)

FlashPix kiterjesztés[szerkesztés]

Az Exif specifikáció tartalmazza az FPXR (FlashPix-Ready) információt, amit a JPEG fájl APP2 szegmensében tárolnak.[6] Ez lehetővé teszi a meta-információk megőrzését az FPXR JPEG képek és a FlashPix képek közötti konverzió során. FPXR információkat csak néhány digitális fényképezőgép használ, például egyes Kodak és Hewlett-Packard típusok.

Példaként egy Kodak EasyShare V570 digitális fényképezőgép FPXR adatait mutatjuk be, amit egy JPEG képfájlban tárol:

Tag Érték
Code Page 1200
Used Extension Numbers 1
Extension Name Screen nail
Extension Class ID 10000230-6FC0-11D0-BD01-00609719A180
Extension Persistence Invalidated By Modification
Extension Create Date 2003:03:29 17:47:50
Extension Modify Date 2003:03:29 17:47:50
Creating Application Picoss
Extension Description Presized image for LCD display
Storage-Stream Pathname /.Screen Nail_bd0100609719a180
Screen Nail (124498 bytes of data containing 640x480 JPEG preview image)

Exif hangfájl[szerkesztés]

Az Exif specifikáció leírja a WAV hangfájlokban használt RIFF fájlformátumot, és sok adatot meghatároz, mint például: a művész neve, copyright, létrehozás dátuma, stb.[7]

A következő táblázat egy Pentax Optio WP digitális fényképezőgép által rögzített WAV hangfájl Exif információit mutatja:

Tag Érték
Encoding Microsoft PCM
Num Channels 1
Sample Rate 7872
Avg Bytes Per Sec 7872
Bits Per Sample 8
Date Created 2005:08:08
Exif Version 0220
Related Image File IMGP1149.JPG
Time Created 16:23:35
Make PENTAX Corporation
Model PENTAX Optio WP
MakerNote (2064 bytes of data)

MakerNote adatok[szerkesztés]

A MakerNote adatok a kép bizonyos adatait tartalmazzák, többnyire a gyártó által kódolt bináris formátumban. Ezek közül jó néhányat sikerült visszafejteni. A következő külső oldalakon ezek ismertetése bővebben olvasható:

  • OZHiker: Agfa, Canon, Casio, Epson, Fujifilm, Konica/Minolta, Kyocera/Contax, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax/Asahi, Ricoh, Sony[8]
  • Kamisaka: Canon, Casio, FujiFilm, ISL, KDDI, Konica/Minolta, Mamiya, Nikon, Panasonic, Pentax, Ricoh, Sigma, Sony, WWL[9]
  • X3F Info: Sigma/Foveon[10]
  • ExifTool: Canon, Casio, FujiFilm, JVC/Victor, Kodak, Leaf, Konica-Minolta, Nikon, Olympus/Epson, Panasonic/Leica, Pentax/Asahi, Ricoh, Sanyo, Sigma/Foveon, Sony[11]
  • Olypedia: Olympus[12]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nikon Tags: Nikon LensData01 Tags. Phil Harvey, 2008. január 25. (Hozzáférés: 2008. január 28.)
  2. (JEITA CP-3451) Section 4.4.3: Pixel Composition and Sampling
  3. Maximillian Dornseif: EXIF Thumbnail in JPEG images. disLEXia 3000 blog, 2004. december 17. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 28.)
  4. Nikon also warn about Windows XP. Digital Photography Review, 2001. december 14. [2007. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 28.)
  5. EXIF Viewer for macOS
  6. (JEITA CP-3451) Section 4.7.2: Interoperability Structure of APP2 in Compressed Data
  7. (JEITA CP-3451) Section 5: Exif Audio File Specification
  8. Evan Hunter: EXIF Makernotes - Reference Information. OZHiker. (Hozzáférés: 2008. január 29.)
  9. Exif MakerNote 解析カイセキ情報 (japán nyelven). Kamisaka. [2008. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 29.)
  10. SIGMA and FOVEON EXIF MakerNote Documentation. x3f.info. [2007. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 26.)
  11. ExifTool Tag Names. Phil Harvey, 2008. január 18. (Hozzáférés: 2008. január 29.)
  12. Olympus Makernotes (német nyelven). Olypedia. [2008. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Exchangeable image file format című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. (2008-04-20)