Sisakos vanga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Euryceros szócikkből átirányítva)
Sisakos vanga
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Vangagébicsfélék (Vangidae)
Nem: Euryceros
Lesson, 1831
Faj: E. prevostii
Tudományos név
Euryceros prevostii
(Lesson, 1831)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sisakos vanga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sisakos vanga témájú kategóriát.

A sisakos vanga (Euryceros prevostii) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a vangagébicsfélék (Vangidae) családjába tartozó Euryceros nem egyetlen faja.

Tudományos nevét Florent Prévost francia természettudós tiszteletére kapta.

Mint sok vangát ez a fajt is eredetileg a gébicsfélék (Laniidae) családjába sorolták. Amikor Austin L. Rand 1936-ban a legtöbb vangát leválasztva a gébicsfélékről különálló családba sorolta, a sisakos vangát nem sorolta oda, hanem egy külön e faj számára létrehozott családba, az Eurycerotidae családba sorolta. A vangák közé J. Dorst helyezte át 1960-ban. A faj a vangák közül a rozsdás vangával (Schetba rufa) áll a legközelebbi rokonságban.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár területén honos, a sziget északkeleti részén található síkvidéki és alacsony hegyvidéki esőerdők lakója. Mára elsősorban az ezeken a területeken levő Marojejy Nemzeti Park, a Masoala Nemzeti Park és a Mantadia Nemzeti Park területén fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Nagy méretű vanga faj, a sarlós vanga (Falculea palliata) után a második legnagyobb testű faj a családból. Testhossza 27-31 centiméter, testtömege 84-114 gramm. Csőre kék színű, melynek vége fekete. Csőre méretéhez képest kifejezetten nagy hossza 51 mm és 30 mm magas. Feje, torka és hasa fekete. Szárnya és farka fekete.

Életmódja[szerkesztés]

A felnőtt madarak többnyire nagyobb rovarokkal táplálkoznak, de fiókanevelési időszakban sokféle egyéb állati eredetű táplálékot (békákat, kisebb gyíkokat és kígyókat) is elfognak.

Szaporodása[szerkesztés]

Monogám módon elő faj. Költési időszaka októbertől januárig tart. Mindkét ivar részt vesz a gyökerekből, apróbb ágakból álló fészek megépítésében. Fészkét 2-4 méter magasba egy-egy fa koronájába építi. Kettő-három tojást rak.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rocamora, Gérard. Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona: Lynx Edicions, 142-170. o. (2009. április 25.). ISBN 978-84-96553-50-7 
  2. La Marca, Giuseppe, Russell Thorstrom (2000). „Breeding biology, diet and vocalization of the Helmet Vanga, Euryceros prevostii, on the Masoala Peninsula, Madagascar”. Ostrich 71, 400-403. o.  

Források[szerkesztés]

További információk k[szerkesztés]