Európai Színházi Konvenció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Színházi Konvenció

Egyéb nevekETC
Alapítva1988
SzékhelyBerlin
Az Európai Színházi Konvenció weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Színházi Konvenció témájú médiaállományokat.

Az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, röviden: ETC) 1988-ban jött létre. Nemzetközi szervezete az európai kortárs drámaírás és a színházi alkotás elősegítésére és támogatására alakult. Célja az európai színházak közötti együttműködés megkönnyítése, új színházi darabok létrejöttének és a fiatal európai művészek támogatása, valamint a színházi világ megjelenítse az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben.

A szervezetről[szerkesztés]

Az Európai Színházi Konvenció (ETC) Daniel Benoin(wd) színházigazgató ötlete, aki elindított egy európai, határokon túlnyúló együttműködést és kezdeményezte, hogy a színházak osszák meg munkáikat és személyzetüket. Két barátját, Jean-Claude Drouot-t(wd) a brüsszeli Nemzeti Színház és Heribert Sasset a Staatliche Schauspielbühnen Berlin igazgatóit kérte föl, hogy csatlakozzanak hozzá. Az európai színházi egyezmény alapító okiratát 1987 novemberében írták alá. A kezdeti cél egy olyan hálózat létrehozása volt, amely pénzügyileg és szakmailag támogatja a színházi személyzet (művészeti, technikai és adminisztratív) cseréjét az egyik intézményi struktúrából a másikba. 1988. augusztus 13-án újból összehívták a három színház igazgatóit és képviselőit, akik némi módosítás után megalapították az Európai Színházi Konvenciót. 2000-re az együttműködésnek már több, mint 30 tagja volt szerte Európából.[1]

A Konvenció olyan hálózattá vált, amit európai kőszínházak alapítottak az európai kortárs drámaírás és színházi alkotás támogatására, a határokon átívelő kulturális kapcsolatok fejlesztésére. Kreatív és innovatív színházi projektekkel erősíti a színházművészet megbecsültségét, szerepét és a színházak olyan közösségi térként értelmezését, mely lehetővé teszi a hozzáférést a kultúrához minden generáció számára. A csatlakozott színházi döntéshozókkal és az európai közösséggel együtt támogatja az olyan színházi tevékenységeket is, amik a kultúrák közötti párbeszéd és az interkulturális kompetencia[m 1] fejlesztésére hatnak az egyre sokszínűbb társadalmi környezetben.

Az együttműködő színházak olyan művészeti mobilitási projektekben vesznek részt, amelynek középpontjában a többnyelvűség, a művészeti oktatás és az európai állampolgárok színházba járása áll. A hálózat professzionális platform a színházi döntéshozók ösztönzésének a kultúrák közötti párbeszédre. A szervezet e mellett találkozók szervezésével, oktatási, képzési befektetések lehetőségeivel foglalkozik és kezdeményezője a tanulmányok és publikációk fordításának.

A Konvenció érdek-képviseleti hálózat is. Mivel a fokozott verseny és a szűkülő művészeti és kulturális költségvetések miatt a kőszínházak súlyos megszorításokkal kénytelenek számolni nemzeti szinten, döntő fontosságú, hogy e színházak folyamatosan megerősítsék pozíciójukat az európai közvélekedésben.

A szervezet első irodáját Lisszabonban, a II. Mária Nemzeti Színházban (Teatro Nacional D. Maria II) nyitotta meg, majd 1995-ben Brüsszelbe, 2005-ben pedig Párizsba, a Nemzeti Színházművészeti Központba (Centre national du théâtre) költözött. 2011-ben a Berlini Német Színháznál (Deutsches Theater Berlin) nyitott hivatalt és ebben az évben partnerségbe lépett a brüsszeli A kultúra európai házával (European House for Culture, EHfC) is, mellyel egy Európai Uniós képviseleti irodát is kapott az ETC.

Elnökök[szerkesztés]

  • 1988–2005 Daniel Benoin (Franciaország)
  • 2005–2011 Jean-Claude Berutti (Franciaország)
  • 2011– Dubravka Vrgoc (Horvátország)

Tagság[szerkesztés]

Három típusú tagság van a szervezetnél:[3]

  • Teljes tagság

Olyan, mint egy produkciós színházi forma.[4] A tagsággal kinyilvánított küldetés a kultúrához való hozzáférés támogatása és megalapozása és a szervezet céljainak felvállalása. Éves tagsági díja van. Minden teljes jogú tag egy szavazattal és tisztséggel rendelkezik.

  • Társult tagság

Olyan, mint egy független színházi struktúra. Ezek a kulturális szervezetek és intézmények felvállalják a szervezet céljait. Éves tagsági díjat fizetnek. A társult tagok nem szavazhatnak és vállalhatnak tisztséget.

  • Tiszteletbeli tagság

Az igazgatótestület javaslatára és jóváhagyását követően nevezi ki a közgyűlés. Olyan személy, akik nagyvonalú hozzájárulást tettek az európai színházi közösség részére; illetve akik segítették, vagy hozzájárultak a szervezet létezéséhez, céljaihoz. A tiszteletbeli tagok nem szavazhatnak vagy vállalhatnak tisztséget.

Magyarországi tagságok[szerkesztés]

Elsőként a Miskolci Nemzeti Színházat fogatta tagjai közé a nemzetközi szervezet, 2010. június 1-jén.[5] A színház nemzetközi együttműködésben részt vett a 2011 októberétől 2013 szeptemberéig tartó Young Europe 2 elnevezésű osztályterem művészeti nevelőprogramjában,[6][7] és megrendezte a 2012 májusában az ETC háromnapos közgyűlését.[8]

A budapesti színházak közül esőként az Új Színházat fogadta be a Konvenció – a Márta István vezetése alatt elért művészi teljesítményéért – 2011 októberében.[9]

2015. április 17-én, akkor egyetlen magyar színházként a Pesti Magyar Színház kapott teljes jogú tagságot.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. interkulturális kompetencia: más nyelvi és kulturális hátterű emberekkel való boldogulás képessége[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Barcenilla Mª Camino: Convención Teatral. ¿Hacia un teatro europeo? (spanyol nyelven) (.pdf). Dadun - Servicio Publicaciones Universidad de Navarra, 2002. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  2. Gazdik Anna: Túl a nyelvtudáson: az interkulturális kompetencia. Nyelv és Tudomány – nyest.hu, 2012. július 27. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  3. ETC statute - Article 7 Members (angol nyelven) (.pdf). European Theatre Convention (ETC) honlapja. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  4. Receiving, Presenting & Producing (angol nyelven). Henslowe Irving: Arts, 2012. október 12. [2015. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  5. Miskolci bérlettel a párizsi színházba. old.Minap.hu Miskolci Napló online, 2010. június 1. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  6. eu2011.hu/kultura: Miskolciak az Európai Színházi Konvenció programjában. 2010-2014.kormany.hu, 2011. április 14. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  7. Osztálytermi előadás és ciprusi művészek Miskolcon. gyerekszinhaz.hu. [2015. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  8. ÉM-NSZR: Miskolc látta vendégül az európai színházakat. Szuperinfó.hu, 2012. május 29. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 20.)
  9. cultura.hu, MTI: Demonstráció az Új Színházért. Cultura Magazin, 2011. október 23. (Hozzáférés: 2015. július 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:European Theatre Convention
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Színházi Konvenció témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]