Erich Bachem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erich Bachem
Erich Bachem és Hanna Reitsch(wd) 1938-ban a Kassel-Waldau repülőtéren(wd)
Erich Bachem és Hanna Reitsch(wd) 1938-ban a Kassel-Waldau repülőtéren(wd)
Született1906. augusztus 12.[1]
Mülheim an der Ruhr[2]
Elhunyt1960. március 25. (53 évesen)[1]
Mülheim an der Ruhr[3]
Állampolgárságanémet
Foglalkozásamérnök
A Wikimédia Commons tartalmaz Erich Bachem témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Erich Bachem (Mülheim an der Ruhr, 1906. augusztus 12. – Mülheim an der Ruhr, 1960. március 25.) német mérnök.

Élete[szerkesztés]

Erich Bachem rajnai katolikus kereskedőcsaládba született; apja gyógyszerészként dolgozott Mülheim an der Ruhrban. Miután 1925-ben elvégezte szülővárosa állami gimnáziumát, gépészmérnöki tanulmányokat kezdett a Stuttgarti Alkalmazott Tudományok Egyetemén.

A mérnöki diploma megszerzése és egy berlini kitérő után, ahol repülőmérnöki mesterképzést végzett, 1933-ban a kasseli székhelyű Fieseler-Werke(wd) repülőgépgyártó műszaki igazgatójaként helyezkedett el. 1937. július 26-án kérte felvételét az Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, és visszamenőleges hatállyal ugyanezen év május 1-jétől vették fel. 1938-ban Bachem lett a fejlesztési osztály vezetője. Szerzőként is nevet szerzett magának a vitorlázórepülésről szóló tankönyvével és a repülőgépről, a jövő tömegközlekedési eszközéről szóló kiadványával. Bachem ebben az időben tervezte az egyik első kempingutánfutót, melynek az Aero-Sport nevet adták, melyet a Kirchheim unter Teck-i Wolf Hirth(wd) vitorlázórepülőgép-gyártó cég épített elsősorban rétegelt lemezből. Bachem 1942-ig a Fieseler műszaki igazgatója volt, majd 1942 februárjában a würtembergi(wd) Waldsee-ban megalapította a Bachem-Werke GmbH nevű, repülőgépipari pótalkatrészek beszállításával foglalkozó vállalatot.[4]

1944-ben az SS-nek megtervezte a Bachem Ba 349 Natter függőlegesen felszálló, személyzettel ellátott rakétarepülőgépet. 1945. március 1-jén az első és egyetlen személyzetes tesztrepülés Lothar Sieber(wd) pilóta halálával ért véget.[5]

Bachem 1947–1948 során Dánián és Svédországon keresztül elhagyta Németországot, hogy Argentínában telepedjen le. Ezt valószínűleg azért tette, hogy megszökjön az amerikai ügynökök elől, akik őt és Wernher von Braun csapatát a Borús művelet során az Egyesült Államokba akarták menekíteni. Bachem Argentínában többek között egy gitárgyárat építtetett.

Ruhrthaler Maschinenfabrik Schwarz & Dyckerhoff[szerkesztés]

Bachem 1952-ben visszatért Németországba, ahol apósa, Heinrich Wilhelm Schwarz Ruhrthaler Maschinenfabrik Schwarz & Dyckerhoff GmbH nevű, mülheimi székhelyű vállalatának műszaki igazgatója lett. Itt kifejlesztette a Ruhrthaler Vollsicht modern áramvonalas bányamozdonyt, illetve számos különböző egyéb bányagépet és vonali dízelmozdonyt. Ezt a pozíciót egészen 1960-ban bekövetkezett haláláig töltötte be.

Eriba[szerkesztés]

1957-től Erwin Hymerrel(wd) a Hymer(wd) vállalatnak több, Eriba (Erich Bachem, vagy felesége után Erika Bachem) márkanév alatt árult kempingutánfutókat tervezett.[6] A Hymer a francia piacon is forgalmazott egy Eriba típusnevű kempingutánfutót.

Bachem 1960. március 25-i halála után özvegye, Erika az Eriba-Werke társtulajdonosa lett. Erika Bachem 1978-ban Mülheim an der Ruhrban halt meg.

Kiadványai[szerkesztés]

  • Die Praxis des Leistungs-Segelfliegens, Volckmann, Berlin-Charlottenburg 1932, 2. bővített kiadás, 1936
  • Das Problem des Schnellstfluges, Franckh, Stuttgart, 1933
  • Társszerző: Probleme aus der astronautischen Grundlagenforschung, szerkesztette Heinz H. Koelle, 1952

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erich Bachem című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  4. Wade, Mark: Bachem, Dipl-Ing Erich. Encyclopedia Astronautica. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
  5. Geheimprojekt Bachem "Natter". SPIEGEL ONLINE. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
  6. Erwin Hymer. Munzinger. (Hozzáférés: 2018. január 18.)