Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Hylocereeae
Nemzetség: Epiphyllum
Faj: E. crenatum
Alfaj: E. c. subsp. kimnachii
Tudományos név
Epiphyllum crenatum kimnachii
Bravo in Anal. Inst. Biol. Mex. 35:77 (1965)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii témájú kategóriát.

Az Epiphyllum crenatum subsp. kimnachii egy epifita levélkaktusz, melyet termesztésben alapfajánál és változatainál jóval ritkábban lehet csak megtalálni.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Mexikó, Oaxaca és Chiapas államok, 1600–2400 m magasságban.

Jellemzői[szerkesztés]

Hajtásai 0,5 m hosszúra nőnek, 30–50 mm szélesek, karéjosak, a karéjok kevésbé domborúak, mint az alapfaj esetében, areolái 20–50 mm távolságban fejlődnek, gyapjasak és 3 mm hosszú töviseket fejlesztenek. Virágai 220–290 mm hosszúak, a pericarpium 6–12 mm hosszú pikkelyekkel borított. A virágtölcsér 90–180 mm hosszú, a külső szirmok zöldes árnyalatúak, a belsők krémfehérek. Porzói sárgák, a bibe krémfehér. Termése 50–70 mm hosszú vörös, vagy zöldes-vöröses bogyó, melynek pulpája fehér, illatos. Magjai 1,8×2 mm nagyságúak.

Kapcsolata az Epiphyllum ’Cooperii’ formával[szerkesztés]

Az Epiphyllum crenatum ssp. kimnachii taxont 1964-ben Helia Bravo mexikói botanikus leírta sok Oaxacában és Chiapasban gyűjtött herbáriumi példány alapján. Az alapfajtól ezek az egyedek a virágtölcsér és a pericarpium pikkelyeinek tövében fejlődő sertékkel, valamint a tölcsér csúcsa alatt eredő külső szirmokkal különböznek.

Az Epiphyllum ’Cooperi’ néven ismert klón, mely csak kultúrából ismert, szintén setéket visel a pikkelyek hónaljában, hasonlóan a ssp. kimnachii-hoz, azonban a külső szirmok a tölcsér csúcsán erednek – hasonlóan az alapfajhoz. Mindezen tulajdonságai miatt ezt a változatot EpiphyllumSelenicereus hibridnek (X Seleniphyllum cooperi) tartották, míg 1997-ben Metz, Fröhlich, Kimnach és Meyerowitz Haseltonia-ban közölt cikkében leírták, hogy a ’Cooperi’ változat DNS-ében nincs Selenicereus eredetű szekvencia. A vizsgálatokban két Selenicereus fajt, a ’Cooperi’ változat eredeti klónját és a ssp. kimnachii, valamint a ssp. crenatum vad formáit használták fel. Mindezek nyomán a X Seleniphyllum cooperi név teljesen elvetendő. Myron Kimnach véleménye szerint a taxon csak kisebb morfológiai eltéréseket mutat az E. crenatum ssp. kimnachii alfajtól, így leginkább indokolt e taxon kultúrváltozataként interpretálni ezt a változatot E. crenatum ssp. kimnachii ’Cooperi’ néven, így az Epiphyllum cooperi név sem tekinthető korrektnek.

Clive Innes próbálkozott az Epiphyllum crenatum és a Selenicereus grandiflorus „újra-keresztezésével”, hogy előállítson a ’Cooperi’ változattal identikus növényeket, mely keresztezések nem voltak sikeresek.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9