Eléni Furéira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eleni Foureira
Eleni a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál megnyitóünnepségén
Eleni a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál megnyitóünnepségén
Életrajzi adatok
Születési névEntela Fureraj
Született1987május 7. (36 éves)
Fier,  Albánia
Származásgörög
ÉlettársAlberto Botía (2017–)[1]
Pályafutás
MűfajokPop, Dance, Laïko
Aktív évek2007 - napjainkig
Hangszerénekhang
Hangmezzoszoprán
TevékenységÉnekes, színész, táncos
KiadókUniversal Music Greece, Minos EMI, Panik Records, Sony Music

Eleni Foureira weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eleni Foureira témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eleni Foureira (görögül: Ελένη Φουρέιρα, születési nevén: Entela Fureraj) (Fier, 1987. március 7. –) albán származású, görög énekesnő, színész és táncos. Ő képviselte Ciprust a 2018-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Lisszabonban, a Fuego című dallal. A versenyen második helyezett lett, ezzel Ciprus legjobb eredményét érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon. Egyike a legnépszerűbb énekeseknek Görögországban illetve Cipruson.

Magánélete[szerkesztés]

Eleni Albániában született Entela Fureraj néven. Édesanyja varrónő, édesapja építőiparban dolgozik.[2] Három testvére van; Ioanna, Margarita és Giorgos, nagyapja Görögországból származik. Keleti ortodox hitben nőtt fel.[3] Négyéves korában a család Vlora városába költözött, majd az 1997-es albán polgárháború miatt Görögországba emigráltak.[4] Miközben Albániában éltek, a családnak csak napi két órája volt áramhasználatra. Görögországba érve Athénban telepedtek le.

Foureira fiatalon elkezdett zenélni, gitározni tanult, majd három évig színházban dolgozott.[5]

Zenei karrierje[szerkesztés]

Eleni pályafutása 2007-ben indult a Mystique nevű görög lánycsapat tagjaként. 2009-ben a csapat feloszlása után kezdett szólókarrierbe.

Régóta szeretné képviselni a görög színeket az Eurovízión. Először a 2010-es nemzeti döntőben szerepelt, ahol a második helyet szerezte meg. 2016-ban és 2017-ben is jelentkezett, de egyik évben sem nyert. 2018 februárjában belső kiválasztással őt jelölték Ciprus képviseletére, eurovíziós dalának címe Fuego.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon második helyezést ért el, amely Ciprusnak a legjobb eredménye a fesztivál történetében.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]