Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának 1695. számú határozata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának 1695. számú határozata szócikkből átirányítva)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának 1695. számú határozata, melyet az ENSZ BT egyhangúlag fogadott el, mely megtiltja minden olyan anyagnak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság részére történő értékesítését, mely alkalmas rakétaprogramjának szélesítésére. A jogszabály elítéli Észak-Koreának a 2006. július 4-én végrehajtott kísérleti rakétakilövését. A határozat hossza és megszövegezése a határozott fellépést és szankciókat támogató USA, Franciaország és Japán valamint a kevésbé erőteljes határozatot támogató Kína és Oroszország közötti kompromisszum eredményeképp jött létre. A szövegben Kína és Oroszország kérésére nem szerepel utalás az ENSZ Alapokmány VII. Fejezetére. John R. Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-hez delegált nagykövete szerint Észak-Korea rekordidő, mindössze 47 perc alatt visszautasította a határozatot, amelynek meghozatalát az Egyesült Államok és Japán szorgalmazta.

A határozat az ENSZ minden tagállamának megtiltja, hogy rakéta vagy tömegpusztító fegyver előállítására alkalmas anyagot vagy technológiát adjon el Észak-Koreának, és megtiltotta, hogy Phenjantól fegyvereket vagy technológiákat fogadjon el.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az United Nations Security Council Resolution 1695 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]