Eddy Huntington

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Huntington
Életrajzi adatok
Születési névEdward Huntington
Született1965október 29. (58 éves)
Peterlee, Anglia
Pályafutás
Műfajokitalo-disco,
Aktív évek1986-1990, 1997-
Hangszergitár, dob, billentyűs hangszerek
Tevékenységénekes
KiadókZYX Records, Indisc, CBS
SablonWikidataSegítség

Edward "Eddy" Huntington (Peterlee, 1965. október 29. –) brit popénekes, aki karrierjét a 80-as években Olaszországban[1] kezdte, meglovagolva az akkor oly népszerű Italo disco stílust. Első dalával, az U.S.S.R cíművel 1986-ban 6. helyezést ért el Svájcban, míg Nyugat-Németországban a 23. helyig jutott a dal.[2]

Életrajz és karrier[szerkesztés]

Huntington Északkelet-Angliában született, majd 18 évesen Londonba költözött, ahol videóklipekben szerepelt, és modellkedett. Itt fedezte fel a Baby Records lemezkiadó, és Milánóban megszületett az U.S.S.R. című dal, melyet R. Turatti, M. Chieregato és T. Hooker írtak.[3]

A dal 1986-ban egész Európában sláger lett, melyet a ZYX lemezkiadó is megjelentett, és később más kevésbé sikeres dalait is kiadta, úgy mint a May Day, és Meet My Friend című dalokat. Ezek a dalok a máig egyetlen 1989-ben megjelent Bang Bang Baby című albumon is szerepelnek.

1990-ben azonban elhagyta a zeneipart és az Egyesült Királyságban az Eldon Grove Általános Iskolában tanított 1 évig éneket, és drámát, majd feleségével 2 évig Thaiföldön éltek, ahol Bangkokban a Patana iskolában tanított. Itt született legkisebb fia is, majd ezután visszaköltöztek az Egyesült Királyságba, ahol egy Általános iskola helyettes vezetője.

2005-ben Huntington a nagy retro láz miatt visszatért a zeneiparba, és részt vett a nagy sikerű Discoteka '80 elnevezésű show műsorban Oroszországban, ahol több a 80-as években sikereket elért sztárok is felléptek, úgy mint Bonnie Tyler, Alphaville, Sabrina Salerno, Mike Mareen és Savage. A show DVD-n is megjelent.

2011-ben új kislemez látott napvilágot Honey Honey címmel, melyet az orosz pop-duo DiscoBonus-szal rögzített. A dalt Igor Sorokin és Andrew Moscaklev írta.

2013. május 26-án szintén új dal látott napvilágot, Rainy Day In May címmel, melynek hangzását Cliff Richard inspirálta, és erősen a 60-as évekre emlékeztet. A dalt Frank Scott és Morten Franok írta.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

12" maxi[szerkesztés]

 Németország (ZYX 5487)[4]

  • A – U.S.S.R – 5:53
  • B – You (Excess) Are – 5:20

7" kislemez[szerkesztés]

 Franciaország (Polydor – 885 126-7) [5]

  • A – U.S.S.R – 3:24
  • B – You (Excess) Are – 3:43

Jegyzetek[szerkesztés]