Duna World Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Duna World Rádió
Jelmondat: (jelenleg használatban) A szülőföld hangja. (az indulás előtt, tervezett) Duna World Rádió - egy nyelvet beszélünk.
Adatok
Indulás2012. február 27.
Korábbi nevekDuna Világrádió
TársaságDuna Médiaszolgáltató Zrt.
TulajdonosKözszolgálati Közalapítvány
OrszágMagyarország
Vételi területVilágszerte
SzékhelyBudapest, Kunigunda útja 64.
TársadókKossuth Rádió
Petőfi Rádió
Bartók Rádió
Dankó Rádió
Nemzetiségi adások
Parlamenti adások
Vétel
Műholdas vétel
Eutelsat 9A11765,84 MHz. programhely
NSS 8063,803 GHz. programhely
Galaxy 1911,991 GHz. programhely
Optus D212,734 GHz,. programhely
Online adás
mediaconnect.huonline adás
Hivatalos oldal

A Duna World Rádió a Duna Médiaszolgáltató műholdas rádiója ami 2012. február 27-én indult. Műsora szinte a világ minden táján kizárólag műholdakról, illetve internetről érhető el. A tengeren túli sugárzásban felváltotta a Kossuth Rádiót. A Duna Világrádió naponta nyolc órányi szerkesztett adásban tájékoztatja a világ magyarságát Magyarország, a Kárpát-medence és Európa magyarságának életéről, hasonlóan a Duna World nevű szintén a Duna Médiaszolgáltató televíziós csatornájához, és ebből kapta a nevét és logóját a rádióadó. A nyolc órás műsor 24 órán belül kétszer kerül ismétlésre. Az adás Ausztráliában reggel 6 órakor, az USA nyugati partvidékén 11 órakor, a keleti parton délután kettőkor, Európában pedig este kilenckor kezdődik.

Feladata, műsorai[szerkesztés]

Célja a külföldön élő honfitársaink minél színvonalasabb kiszolgálása, informálása és szórakoztatása az anyaország jelenéről, múltjának kiemelésre méltó epizódjaival fűszerezve, mindezt a honi hagyományok őrzésének az összetartozás érzésének hangsúlyozásával. A Duna World Rádió sokszínű műsorelemmel kiegészülve nyújt terjedelmes, igényes válogatást a Magyar Rádió Kossuth adó kínálatából, az archívum kincsesbányájának vidám és komoly klasszikusainak megidézésével. A műsoraiban az archív anyagok mellett megtalálhatóak a Kossuth és Bartók Rádió egyes műsorai. Naponta hallhatóak krónikák, hírek, közéleti műsorok. A Duna World Rádió ízelítőt ad továbbá a magyar Közszolgálati Archívum egyedien gazdag kínálatában található klasszikus irodalmi, rádiószínházi, zenei és humoros felvételekből is.

Műholdak[szerkesztés]

Ország Műhold Pozíció Frekvencia Polarizáció
Európa Eutelsat 9A Keleti 9 fok 11766 MHz Vertikális
Észak- és Dél-Amerika Nyugati 40,5 fok NSS 806 3803 MHz (L) balraforgó
Észak-Amerika Galaxy 19 Nyugati 97 fok 11867 MHz V (függőleges)
Ausztrália és Új-zéland Keleti 152 fok Optus D2 12644 V (függőleges)

Részletes műsor[szerkesztés]

A rádió részletes műsora itt található meg: https://web.archive.org/web/20130419112754/http://www.radio.hu/rtv/index.php?option=com_wrapper&Itemid=111