Delta-DOR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A delta-DOR egy bolygóközi navigációs technika, a Delta-Differential One-Way Ranging angol kifejezés rövidítése.

A delta-DOR technika két, egymástól nagy távolságra lévő antennát használ egy rádióhullámot sugárzó űreszköz nyomon követésére. Ennek során mérik az időkülönbséget, amikor a jel megérkezik a két állomáshoz. Elméletben a késleltetés csak az űreszköz és a két antenna kölcsönös pozíciójától függ. A gyakorlatban a késleltetési időt nagyban befolyásolja a rádióhullámok áthaladási ideje a Nap által kisugárzott plazmán, az ionoszférán és a troposzférán. Elméletileg az atomórák eltérése is szerepet játszik (azonban ez a legkisebb hibatényező).

A delta-DOR technika ezeket az időmérési hibákat azzal küszöböli ki, hogy ugyanakkor egy kvazárról érkező jelet is figyel (a kvazárnak az űreszköz irányához közel kell lennie, a gyakorlatban legfeljebb 10 fok eltérésen belül, hogy az egyéb hibákat azonos mértékűnek lehessen venni). A kvazár iránya más csillagászati módszerekkel nagy pontossággal ismert (ennek hibája általában kisebb mint 1 fok 50 billiomod része). A kvazárról érkező jel késleltetési idejét kivonják az űreszköztől érkező jel késleltetéséből. Ezzel ki lehet küszöbölni az egyéb tényezők hatását.

Általában három mérést használnak: vagy az űreszköz-kvazár-űreszköz, vagy a kvazár-űreszköz-kvazár sorrendet alkalmazzák, majd interpolációval megállapítják az eredményt.

Alkalmazása[szerkesztés]

A NASA 1980 óta alkalmazza a Deep Space Network rádiótávcsöveket a jelzések vételére az űreszközöktől, amikkel meghatározza egy űrhajó pontos helyzetét a világűrben.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a delta-DOR technikát 1986 óta alkalmazza, például a Venus Express pályára állításában a Vénusz körül 2006-ban alkalmazta, és a Rosetta űrszonda Mars melletti elhaladásában 2007-ben.[1][2][3][4][5]

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) is alkalmazta a delta-DOR technikát a Chang'e programban a holdi űrszondák nyomon követésében.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Delta DOR. ESA, 2007. szeptember 28.
  2. Delta-DOR A New Technique for ESA’s Deep Space Navigation. ESA Bulletin 2006, Maddè Roberto, Morley Trevor, Abelló Ricard, et al., 2006. november 1.
  3. The European ΔDOR System. Luciano Iess, Dipartimento di Ingegneria Meccanica e Aerospaziale Sapienza Universita’ di Roma, Italy. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Recommendation for Space Data System Practices. DELTA-DIFFERENTIAL ONE WAY RANGING (DELTA-DOR) OPERATIONSю RECOMMENDED PRACTICE. CCSDS 506.0-M-1. MAGENTA BOOK. Consultative Committee for Space Data Systems (CCSDS), 2011. április 1. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Delta Differential One-way Ranging Design Handbook. NASA Deep Space Network, 2004. július 15. [2013. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
  6. The XF type correlator for Delta-DOR in deep space navigation. Chinese Academy of Sciences, 2014. szeptember 1. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Orbit determination of Chang’E-3 and positioning of the lander and the rover. Chinese Science Bulletin, 2014. szeptember 1.

Források[szerkesztés]