Declan Galbraith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Declan Galbraith
Declan Galbraith az autogramosztás órájában (2007)
Declan Galbraith az autogramosztás órájában (2007)
Életrajzi adatok
Születési név Declan John Galbraith[1]
Született 1991. december 19. (23 éves)
Hoo St Werburgh, Kent, Anglia
Pályafutás
Műfajok Pop
Aktív évek 2002–napjainkig
Hangszer ének, gitár, zongora
Tevékenység Énekes
Kiadók Starwatch Music (2006 - 2008)
EMI (2002–2006)

Declan Galbraith weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Declan Galbraith témájú médiaállományokat.

Declan John Galbraith (Hoo St Werburgh, Kent, 1991. december 19.) angol énekes. Legismertebb 2002-es Tell Me Why című kislemeze, amely a 29. helyen végzett a UK Singles Charton.[2]

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nagyapja sok hangszeren játszott egy zenekarban, és amikor kicsi volt, elvitte a Fleadhs koncertekre, melyek során az ír és skót zenei hagyományokkal találkozott. Declan tudta, hogy énekes akar lenni, amikor látta nagyapját a zenekarban.[3]

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tehetsége akkor lett először nyilvánosan elismert, amikor még csak 7 éves volt. Az évenként megrendezett két napos Rochester Dickens Fesztiválon ragaszkodott a spontán szerepléshez, ahova az embereket meghívták, hogy Viktória korabeli ruhákba beöltözve ünnepeljék a híres szerző, Charles Dickens életének korszakát a városuk golfpályáján. Galbraith kéményseprőnek öltözött be, és elkezdett énekelni, a tömeg pedig tombolni kezdett. Rövidesen ezután helyi tehetségkutató versenyekbe nevezett be, így egy éven belül 15 bajnoki címet, és több mint 1000 fontot nyert el.

A “ki mit tud”-okban szerzett sikerei eredményeként a nagyobb lemezkiadó vállalatok hamarosan hallottak róla, és aláírta Angliában az első felvétel szerződését. Az első felvétel a "Walking In The Air" volt, amely egy külön Karácsonyi Slágerek lemezen jelent meg, kiemelve a Westlife-fal, Elton Johnnal és Elvis Presley-vel. Galbraith szeret élőben énekelni a közönségnek, és van közöttük néhány számára nagyon emlékezetes fellépés is; a királynő jubileuma Szent Pál Katedrálisban, amikor elénekelte az "Amazing Grace"-t a vele utazó Szent Pál-i kórussal, és egy előadás több mint 22 000 ember előtt egy Elton John koncerten.

Az első magáról elnevezett nagylemeze, Declan, mely ír tradicionális dalokkal és néhány külön megírt hanganyaggal nagy sikert hozott, és slágerlistás volt az Egyesült Királyságban és Írországban. A forgalomba hozatali éven belül, hamarosan 200 000 példányt adtak el Németországban.

Másik nagy sikere a Young Voices országos koncertturné alatt történt, amikor megdöntötte a Guinness Világrekordot. 2002 decemberében, az Odyssey nevű arénában, Belfastban élőben énekelt néhány 10.000 gyerekkel - a világ legnagyobb kóruséneklés megvalósításában - csatlakozva több mint 80 000 gyerekkel rádiós és műholdas kapcsolaton keresztül, akik kísérték az iskolájukból az Egyesült Királyság egész területén.

Declan tehetsége és hírneve felkeltette a média mogul Haim Saban és a zenei igazgató, Ron Kenan figyelmét, aki Galbraith-t szerződtette a Saban Music Group nevű új lemezkiadójához. Németországot választották ki legelső területnek a világon, hogy kibocsátsák első előállított lemezüket a Starwatch Music címkéjén keresztül.

2010 februárjában Declan és a menedzsmentje szívélyesen kivette részét a társaságból. Jelenleg a nagyobb szerződési forgalomba hozatalért harcol, hogy bármilyen létező időmegszakítást megelőzzön. Galbraith mondta, hogy visszatér a teljes idejű tanuláshoz, mellyel 14 éves korában részben felhagyott a zenei szerződések miatt.

2010-ben csatlakozott (egyik vezető énekeseként) a Route 66 színház turnéjához. Néhány hónapja ez turné igen sikeres volt Nagy-Britanniában. 2012. július 27-én énekelte el egy kínai tini énekessel, Dou Dou-val a "We Are The World"-t Pekingben, az Olimpiai Álomceremónián. Ezenkívül ő szerzi és ő a producere saját dalainak.

Hírnév[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár Galbraith brit állampolgár és brit énekes, jóval híresebb és közismertebb külföldön, különösen Kínában, ahol dalait a Kínai oktatási tanterv részeként választották meg az angol nyelvtanuláshoz. Declan dalai segítenek a kínai gyerekeknek megtanulni angolul, mivel könnyű emlékezni rájuk és ez megfelelő a számukra. 2008 májusában, elvállalt egy sikerrel zárult turnét Kína két városában, Pekingben és Shenzsenben.[3]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feldolgozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Declan Galbraith az Internet Movie Database-ben
  2. Roberts, David. British Hit Singles & Albums, 19th, London: Guinness World Records Limited (2006). ISBN 1-904994-10-5 
  3. ^ a b Declan Galbraith Hivatalos Weboldala

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Declan Galbraith témájú médiaállományokat.