Danubius Rádió (2021–)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danubius Rádió
Jelmondat: Csak zene. Retrótól a mai slágerekig.
Adatok
Indulás2017. augusztus 1. (Nonstop Rádió)
2021. február 1. (Danubius Rádió)
Megszűnés2021. január 31. (Nonstop Rádió)
Korábbi nevekNonstop Rádió
TulajdonosSoundPlus Kft.
Ország Magyarország
Székhely1119 Budapest, Solt utca 7/A.
TársadókBDPST ROCK Rádió
Roxy Rádió
Youventus Rádió
Online adás
Hivatalos oldal

A Danubius Rádió (korábban Nonstop Rádió) egy magyarországi interneten elérhető rádióadó. Saját magukat Magyarország legstílusosabb és legváltozatosabb online rádiójaként írják le. Zenei kínálatában az 1980-as, 1990-es és 2000-es évek legjobb slágerei mellett napjaink top 40 dalai is helyet kapnak.[1] Az adást a hivatalos weblap mellett rádiógyűjteményes weboldalakról és mobilapplikációból is lehet hallgatni.

A rádióállomás hangjai Kautzky Armand színművész, továbbá Kiss Szilvia és Szabó Marcell. Utóbbi kettő a BDPST ROCK Rádió és a Roxy Rádió hangja.

Története[szerkesztés]

Nonstop Rádióként[szerkesztés]

Az adó 2017 augusztusában indult Nonstop Rádió néven. A Class FM analóg, majd későbbi internetes adásának megszűnése hozzásegített a rádió hallgatói táborának növekedéséhez. Saját bevallásuk szerint 3 év alatt Magyarország legnépszerűbb online pop-zenei rádiója lett a Nonstop. A rádió kezdetben napi 3-4 hírblokkot is sugárzott, óránként pedig maximum egy, 30 másodperces reklámmal szakította félbe a zenefolyamot.

Danubius Rádióként[szerkesztés]

2021. január 4-én a rádió üzemeltetője bejelentette, hogy az adó februártól felveszi az egykori országos rádió nevét, és Danubius Rádióként folytatja adását.[2] Ezzel közel 12 év szünet után visszatért a magyar rádiós piacra a Danubius brand. Az eredeti adó, ami Magyarország első kereskedelmi rádiója volt, 2009-ben elvesztette országos frekvenciacsomagját, majd 2010-ben az internetes sugárzást is befejezte. A régi Danubius Rádiót üzemeltető céget 2020 júniusában felszámolták,[3] így a védjegy oltalma megszűnt. A honlapon még aznap megindult a tájékoztató kampány, majd néhány nap múlva az on-air kommunikációt is megkezdték. A névváltozásról való tájékoztatás mellett arra is kérték hallgatóikat, hogy küldjék el kedvenc dalaikat a rádiónak Facebook-üzenetben, hogy a megújuló adó zenei kínálatát még jobban a célközönség igényeire tudják szabni.[4] Január 18-án a rádió honlapjának címe nonstopradio.hu-ról danubiusradio.hu-ra változott, majd február 1-jén az adó neve hivatalosan is Danubius Rádió lett. A névváltás február 1-jén éjfélkor történt meg, a zenei arculata és a szlogene továbbra is megmaradt, csak Danubius Rádió néven hallható az adás.

Jellemzői, zenei stílusa, kapcsolata a közönséggel[szerkesztés]

A Danubius Rádió adásában a szöveges tartalom aránya elenyésző. Formátumát tekintve Hot AC, zenei kínálata az 1980-as évektől napjainkig terjed, ezen belül nem preferál egyetlen zenei stílust vagy korszakot sem, a zenefolyam összeállításánál a változatosságra törekszik. Hagyományos értelemben vett műsorvezetést nem használ, az adásfolyam nincs felosztva megnevezett műsorokra. Az egykori Nonstop Rádióhoz hasonlóan és a korábbi országos kereskedelmi rádió ellenére nem sugároz híreket, politikai műsorokat, bulvárt, és egyéb szöveges tartalmakat sem. Reklám hallható rajta, de óránként csak egy, maximum 30 másodperc időtartamban. Zenei órája a rendkívül kis szövegarány miatt több dalból áll, mint az analóg platformokat használó zenei rádióké.

A Danubius Rádió saját bevallása szerint Magyarország leghallgatottabb, kizárólag az interneten fogható zenei rádiója. Követőtábora a közösségi médiában az online rádiók között kiemelkedő, Facebook-oldalát jelenleg több, mint 21 ezren követik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Developer, Zsolt Kovacs-Web: Danubius Rádió - csak zene, retrótól a mai slágerekig (magyar nyelven). Danubius Rádió - csak zene, retrótól a mai slágerekig. (Hozzáférés: 2021. január 20.)
  2. www.napi.hu: Újra hallható lesz a Danubius Rádió. Napi.hu. (Hozzáférés: 2021. január 20.)
  3. Most lett vége a Danubius Rádió szomorú történetének (magyar nyelven). Media1, 2020. június 15. (Hozzáférés: 2021. január 19.)[halott link]
  4. Belépés a Facebookra (magyar nyelven). Facebook. (Hozzáférés: 2021. január 19.)

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap