Dávidista hetednapi adventisták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dávidista hetednapi adventisták
Alapítva1955
AlapítóBenjamin Roden
Ország Amerikai Egyesült Államok
SzékhelyMount Carmel Center
A Dávidista hetednapi adventisták weboldala

A dávidista hetednapi adventisták (angol: Davidian Seventh-day Adventists) vagy a Hetednapi Adventisták Dávidi Ágának Szövetsége (General Association of Branch Davidian Seventh-day Adventists) egy amerikai apokaliptikus új vallási mozgalom, amely 1955-ben jött létre a hetednapi adventizmus dávidista csoportján belül. A szekta azután vált széles körben ismertté, hogy 1993 tavaszán az amerikai rendvédelmi erők tragikus végkifejletbe menően ostromolták meg a központjukat a texasi Waco közelében.

Teológia[szerkesztés]

A dávidisták temploma a texasi "Kármel-hegyen"

A csoport apokaliptikus hitelveket tanít. Hisznek benne, hogy az adventista üzenet igazságát képviselik, és hogy az alapító Victor Houteff prófétaként Ellen G. White utódja.[1]

Mint a többi adventista közösségre, jellemző rájuk a milleniumi hiedelem és hogy a végítélet előtti utolsó időkben élünk. Hisznek a bibliai teremtésben és hogy a Föld a teremtés óta csak körülbelül 6000 éves (fiatal-föld kreacionizmus). Ha, – a Zsoltárok 90,4 alapján, – Isten előtt ezer év olyan, mint egy nap,[2] akkor értelmezésük alapján ebben az időben virrad fel a hetedik nap, ami János Jelenései alapján egyben Krisztus ezeréves földi uralmának kezdetét is jelenti.

A többi adventista csoporttól eltérően hisznek a dávidi királyság újraalapításában, és dolgoznak azon.[1] A mai közösség elhatárolja magát David Koresh-től, nem osztja a nézeteit és elítéli a tetteit.[1][3]

Történet[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

1928-ban Victor Houteff (1885–1955), egy hetednapi adventista bolgár bevándorló azt állította, hogy új kinyilatkoztatást kapott a hívők számára. Ezt a Pásztorbot – A 144 ezer – Felhívás a reformációra (The Shepherd's Rod: The 144,000 – A Call for Reformation) című művében közölte.[4] Kijelentéseit az adventista vezetőség nem fogadta el és megosztónak tekintette, amely szerintük eltávolodott az egyház alapvető tanításaitól és normáitól. Ezért őt és követőit kizárták az egyházból.

Houteff 1934-ben a texasi Wacótól nyugatra létrehozta a szervezetének központját és csoportja a dávidisták néven vált ismertté.[5] 1942-ben átnevezte a közösséget Dávidista Hetednapi Adventisták Általános Szövetségének, ami egyúttal jelezte a Dávid-i Izraeli Királyság helyreállításába vetett hitét.

A halála után, 1955-ben egy Benjamin Roden (1902–1978) nevű dávidista új üzenetet kezdett hirdetni Victor Houteff tanításainak folytatásaként,[1] és sikerült átvennie az irányítást a Kármel-hegyi (Mt. Carmel) hívők felett. A közösséget ezután dávidista ágnak (Branch Davidians) nevezték.

David Koresh[szerkesztés]

FBI fotó a "Kármel-hegy"ről, az 1993-as wacói ostrom idején

1981-ben csatlakozott a csoporthoz Vernon Wayne Howell (1959–1993), aki később a nevét David Koresh-re változtatta, ami arra utalt, hogy kapcsolatban áll a bibliai Dávid királlyal. Miután megszerezte a közösség irányítását, többnejűséget vezetett be, és a texasi Waco melletti Kármel-hegy (Mount Carmel) nevű farmján a világ végét várták a híveivel és feleségeivel. Az 1993-as ún. wacói ostrom idejére arra ösztönözte követőit, hogy inkább "a Hét Pecsét tanítványainak" gondolják magukat, mint "dávidistáknak".

1993. február 28-án hajnalban az USA ATF hivatalának ügynökei megpróbáltak végrehajtani egy házkutatási parancsot, amely állítólagos szexuális visszaélés vádjával és illegális fegyverek megsértésével volt kapcsolatos.[6] A félresikerült rajtaütés után azonban ötvenegy napos ostrom alakult ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d FAQ - (amerikai angol nyelven). Branch Davidian SDA. (Hozzáférés: 2023. május 7.)
  2. Zsoltárok 90:4 Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapi nap.
  3. Douglas Francis Mitchell (Author), Trent Wilde (Foreword): Waco Untold: How David Koresh Stole the Identity of the Branch Davidians (2018)
  4. The General Association of Branch Davidian Seventh Day Adventists: The Shepherd's Rod, Vol. 1. The-branch.org. [2016. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 18.)
  5. Davidians and Branch Davidians. Handbook of Texas – Texas State Historical Association. (Hozzáférés: 2012. november 25.)
  6. ATF's basis for the assault on Waco is shot full of holes - Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms fatal attack on the Branch Davidian complex in Waco, Texas”, Insight on the News, 1993. június 28.. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]