CloudLinux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CloudLinux OS
FejlesztőCloudLinux, Inc.
OS-családLinux (Unix-like)
KernelMonolithic kernel
ElérhetőEnglish
StátuszCurrent
Weboldalwww.cloudlinux.com

A CloudLinux OS egy kereskedelmi Linux disztribúció, amelyet az osztott tárhely szolgáltatóknak szántak. A CloudLinux, Inc. szoftvercég fejlesztette. [1] A CloudLinux OS a CentOS operációs rendszeren alapul; az OpenVZ kernelt és az rpm csomagkezelőt használja. [2] [3]

Áttekintés[szerkesztés]

A CloudLinux OS egyedi kernel moduljai eredetileg az OpenVZ kernelen alapultak. A fő funkció a Lightweight Virtual Environment (LVE) – egy szeparált környezet saját CPU-val, memóriával, IO-val, IOPS-sel, processzek számával és egyéb korlátokkal, egyfajta konténer megoldás. [4] A CloudLinux operációs rendszerre való váltást a szoftverhez tartozó cldeploy szkript hajtja végre, amely telepíti a kernelt, átállítja a yum tárolókat, és telepíti a szükséges csomagokat, hogy lehetővé tegye az LVE működését. A telepítés után a kiszolgálót újra kell indítani az újonnan telepített kernel betöltéséhez. A CloudLinux OS nem módosítja a meglévő csomagokat, így lehetőség van a korábbi kernel normál módon történő indítására. [5] [6] [7]

AlmaLinux[szerkesztés]

A CloudLinux, Inc. kezdte el elkészíteni az AlmaLinux OS-t, egy ingyenes operációs rendszert, amelyet a CentOS alternatívájának szántak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. CloudLinux to Demonstrate I/O Limits. Softpedia.com, 2012. május 17. (Hozzáférés: 2015. szeptember 19.)
  2. CloudLinux Launches KuberDock Public Beta. WBOC-TV. (Hozzáférés: 2015. szeptember 19.)[halott link]
  3. CloudLinux Releases MySQL Governor. The Hosting News. [2015. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 22.)
  4. CloudLinux Releases New Inode Limits Feature for cPanel. TheWhir.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 19.)
  5. CloudLinux OS – mariaż pingwina z chmurą w imię hostingu. Newsweek Polska. [2015. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 19.)
  6. Web Hosting Centric OS. Web Hosting Magazine. [2015. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 22.)
  7. Inside CloudLinux's New Linux-Based Cloud OS. TheWhir.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 22.)

További információk[szerkesztés]