Xubuntu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xubuntu
Xubuntu logo and wordmark.svg
Xubuntu 14.04 LTS.png
Xubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr)
Fejlesztő Canonical Ltd.
OS-család Linux
Stabil verzió 14.04.1 LTS
Kernel monolitikus
Felhasználói felület Xfce 4.8
Licenc számos különböző licenc
Weboldal www.xubuntu.org

A Xubuntu egy nyílt forrású Linux-disztribúció, az Ubuntu hivatalos származéka. Xfce grafikus környezetet használ. Az Xubuntut azon felhasználóknak szánják, akik kisebb számítógépes ismerettel rendelkeznek vagy azoknak, akik egy hatékony grafikus környezetben és egy gyors rendszeren szeretnének dolgozni. Főként GTK+ alkalmazásokat tartalmaz. Rendszerigénye jóval kisebb az Ubuntu vagy Kubuntu kiadásoknál megszokottól, így régebbi számítógépeken is használható.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híresztelések szerint az Ubuntu Breezy Badger (5.10) verziója mellett jelent meg, de a hivatalos megjelenés időpontja nem határozható meg, mivel az Xubuntu nevet már az xubuntu-desktop csomagban használták, amely az Xfce környezetet telepítette. Az első hivatalos Xubuntu kiadás 2006. június 1-jén jelent meg az Ubuntu 6.06 mellett, melynek kódneve a Dapper Drake volt. 2009 óta hatalmas változatásokon esett túl. A felhasználói felülete új, korszerűbb dizájnt kapott. A telepítő lemezt is átalakították a 10.10-es verzióban. A kodekeket és az elérhető frissítéseket egyből telepíthetjük az alap telepítéssel együtt. A legtöbb beállítást csak a telepítés közben kell megadnunk, így gyorsult a telepítés folyamata. Ha ezzel kész vagyunk, a hátralévő időben játékokkal szórakoztathatjuk magunkat (vagy bármilyen más programmal), vagy megnézhetünk egy, a rendszert ismertető diasorozatot.

Eltérések az Ubuntutól[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Ubuntu alapértelmezetten a Unity asztali környezetet használja. Az Xubuntu az Xfce grafikus környezetet használja, ezáltal kevésbé terheli a rendszert, régebbi számítógépeken jobban használható. Xubuntu elsődlegesen GTK+ alkalmazásokat használ, amelyeket úgy terveztek, hogy ne használja annyira a rendszer erőforrásait, mint a GNOME megfelelői.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 10.10-es Xubuntu verzió futtatásához 128 MB, telepítéséhez 192 MB RAM szükséges. Az Alternate Install CD csak 64 MB RAM-ot követel meg a telepítéshez. Az Xubuntu telepítéséhez 2,5 GB szabad merevlemez-terület szükséges. A rendszer használatához ajánlott 256 MB Ram és 800 MHz-es processzor.

Hasonló projektek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Xubuntuhoz hasonló projekt az Ubuntu Lite, amely IceWM grafikus környezetet használ az Xfce-vel szemben. Egy másik disztribúció a Fluxbuntu, amely régebbi gépekhez ideális, mivel a Fluxbox nevű ablakkezelőt tartalmazza. Megemlítendő még az U-Lite, amely egy LXDE -vel érkező Ubuntu változat. Jelenleg nem hivatalos Ubuntu kiadás, de idővel azzá válhat.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Xubuntu témájú médiaállományokat.