Clostridiodies difficile

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Clostridium difficile szócikkből átirányítva)
Clostridiodies difficile
C. difficile kolónia vér-agarlemez táptalajon történő 48 órás tenyésztés után
C. difficile kolónia vér-agarlemez táptalajon történő 48 órás tenyésztés után
Rendszertani besorolás
Ország: Baktériumok (Bacteria)
Törzs: Firmicutes
Osztály: Clostridia
Rend: Clostridiales
Család: Clostridiaceae
Nemzetség: Clostridiodies
Faj: C. difficile
Tudományos név
Clostridiodies difficile
(Hall & O'Toole, 1935)
Szinonimák
  • Bacillus difficilis, (Hall & O'Toole, 1935)
  • Clostridium difficile, Prévot, 1938
  • Peptoclostridium difficile
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Clostridiodies difficile témájú kategóriát.

A Clostridiodies difficile (korábban: Clostridium difficile, sokszor rövidítve: C. diff) a Clostridiodies nembe tartozó Gram-pozitív baktérium, az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója. A betegség sokszor az antibiotikumok túlhasználatának eredménye, mert a bélben meghonosodott, az emberi szervezetre ártalmatlan baktériumok pusztulásával az antibiotikumoknak ellenálló veszélyes baktérium képes elszaporodni, és sokszor halált okozó megbetegedést okozni.

Bakteriológia[szerkesztés]

A pálcikaformájú baktérium mindenütt megtalálható a természetben, főleg a talajban. Gram-festés után az elektronmikroszkóp ernyőjén felismerhetők a bunkós fejű pálcikák. A C. difficile a nevét onnan kapta, hogy az eredeti 1935-ös leírásakor Hall és O'Toole nehezen tudta szegregálni, és szaporítani (a difficile jelentése latinul: nehéz, nehézkes).[1]

Egyedi C. difficile baktériumok elektronmikroszkóppal.

A belekben általában kis mennyiségben van jelen és csak akkor lesz veszélyes amikor a többségben levő, az emberi szervezetet nem veszélyeztető baktériumokat az antibiotikumok túlságosan nagymértékű használata elpusztítja. Ilyenkor túlszaporodva álhártyás vastagbélgyulladást okoz, ami sok esetben halállal jár. (A pszeudomembrán (álhártya) egy állati/emberi organizmus belső szervezetének erősen megsérült nyálkahártyáját bevonó szürkés, tapadós, baktériumokat, valamint vörös és fehér vérsejteket tartalmazó életképesnek tűnő koagulált fibrin réteg, aminek eltávolítása durva vérző sebet hagy maga után.)[2]

A fertőzés érintés (kontaktus) útján terjed, megakadályozására közönséges antibiotikum nem hatásos és a kórházakban gyakran használt alkoholos kéztisztítók sem, csak ha fehérítőszer (oxidáló anyag) is van benne. A szappanos kézmosás jobb, mint az alkoholos kézfertőtlenítés.

Toxinok[szerkesztés]

A C. difficile főleg két toxin (mikrobiológiai eredetű mérgezőanyag) útján okozza a gyulladásos megbetegedést:

A betegség kialakulása[szerkesztés]

A C. difficile által okozott betegséget először 1978-ban írták le egy antibiotikum kezeléssel járó hasmenés (pszeudomembranózus kolitisz) megbetegedés komplikációjaként, miután a baktériumok széles spektrumára ható antibiotikumok (például cephalosporin és clyndamycin) használata elterjedt.[3]

A fertőzés hatása az alig észlelhetőtől a halálos mértékig terjed. Az eset leggyakrabban kórházi vagy gondozó otthoni környezetben fordul elő. Korai felismerés és azonnali kezelés a gyógyítás kulcsa.

C. difficile-es megbetegedést a sósavtúltengéses betegeknek az ún. H2-receptor antagonistával való kezeléssel is kapcsolatba hozták és azt állapították meg hogy használatuk megduplázza a fertőzés létrejöttének valószínűségét, míg a protonpumpa gátlókkal való kezelés megháromszorozza.

Diagnózis[szerkesztés]

Megbízható diagnózisra bakterológiai vizsgálat szükséges amire idő kell, azonban mivel a kezelés igen sürgős, az orvos sokszor nem is vár az eredményre mielőtt a kezelést megkezdi.

Tünetek[szerkesztés]

  • Hasmenés (napi háromszoros vizes széklet)
  • Hasfájás
  • Erősen kellemetlen székletszag

Citotoxicitás meghatározása[szerkesztés]

A citotoxin mennyiségi kiértékelése az eddigi legjobb és legmegbízhatóbb diagnosztikai, vagy kísérleti módszer, de igen lassú és munkaigényes.

Enzimmel kapcsolt toxin meghatározás (ELISA)[szerkesztés]

Az enzimmel kapcsolt immunoabszorbciós meghatározás ELISA kiértékeli mindkét (A és B) toxin jelenlétét.

  • Érzékenység (szenzitivitás) 63-99%
  • Specificitás 93-100%

Egy 15%-os gyakorisággal számítva:

  • Pozitív prediktív érték: 73%
  • Negatív prediktív érték: 96%

Szakértők tanácsa: három mintával kell megerősíteni egy első negatív eredményt. Ahhoz, hogy a kezelést sikeresnek lehessen nyilvánítani, szükséges, hogy a beteg ürülékének vizsgálata negatív eredményt adjon. Fontos, hogy igazolni kell mindkét toxin hiányát a negatív státushoz.

Egyéb ürülékvizsgálatok[szerkesztés]

Az ürülék leukocita és laktoferrin tartalmának meghatározása nem olyan jó, mint az ELISA.

Számítógépes tomográfia (CT)[szerkesztés]

Ez a módszer gyorsabb mint az ELISA és egy 2001 évi vizsgálat[4] szerint, ha bélfalvastagodást mutat ki a CT, akkor 88% a valószínűsége annak, hogy az ELISA teszt is pozitív lesz.

Kezelés[szerkesztés]

Nem minden fertőzött egyén mutatja a tüneteket, és enyhe eseteknél sokszor nem szükséges orvosi beavatkozás,[5] de általában a kezelés sürgős, hogy a szepszist és a bélperforációt meg lehessen előzni.

Gyógyszerek[szerkesztés]

A "C. diff ellen három antibiotikum eredményes:

  • Metronidazol, 500 mg háromszor naponta a legjobb (olcsó és hatásos)
  • Vancomycin, 125 mg négyszer naponta ugyancsak jó, de mértékkel kell használni, nehogy elszaporodjanak a vankomicinnek ellenálló baktériumtörzsek. Ennek a használata néha elkerülhetetlen, mivel állapotos nők, 10 éven aluli gyerekek, allergiás reakció esetén a metronidazol nem használható.
  • Fidaxomicin, szintén használható.

Más hasmenéssel járó megbetegedés ellen használt gyógyszerek sajnos sokszor rontják a beteg állapotát javítás helyett. Ilyen gyógyszerek közé tartoznak: loperamid, diphenoxylate, bizmut.

Kolektómia[szerkesztés]

Ritka esetekben a vastagbél egy részének az eltávolítására, kolektómiára van szükség.

Széklettranszplantáció[szerkesztés]

Egészséges önkéntes székletét juttatják be a beteg gyomor-bél traktusába. Ezáltal egy kedvezőbb baktériumflóra fog megtelepedni a beteg szervezetében. A széklet transzplantálásának módja történhet gyomor szondán át, vagy béltükrözéssel/ beöntéssel. A módszer az esetek több mint 95%-ában sikeres. Mellékhatása kevés, a beteg a beavatkozás után akár antibiotikum nélkül is meggyógyul. A jelen ajánlások szerint csak visszatérő esetekben alkalmazzák.[6][7][8]

Visszaesés[szerkesztés]

A betegség ismétlődése esetén a fent említett gyógyszerek ismételt használata sikeresnek bizonyulhat; a vancomicin adagját tanácsos 4x125 mg-ról 4x500 mg-ra emelni. Ha ez nem hatásos, felmerül a fidaxomicin használata, illetve a széklettranszplantációt.

Megelőzés[szerkesztés]

A legjobb megelőzés az antibiotikumok használatának szabályozása.

A kórházak és gondozóotthonok higiéniájának fenntartása elkerülhetetlenül fontos, beleértve azt is, hogy az ápolószemélyzet viseljen védőkesztyűt, amikor fertőzött betegekkel, ill. az általuk érintett tárgyakkal kerül kapcsolatba, majd a kesztyűt biztonságosan eltávolítsa használat után. A probiotikumok rendszeres szedése is megelőző hatású lehet.

Jelentős fertőzések kitörése[szerkesztés]

A baktériumnak egy különösen virulens formája jelent meg 2003. június 4-én Montréalban Kanadában. Az 1400 jelentett esetből a halálesetek számát 36 és 89 közöttire becsülték. 2004 januárjában a betegség Torontóban is megjelent, ahol tíz halálos volt. Hasonló kitörés volt Angliában a neves Stoke Mandeville Hospitalban 2003 és 2005 között, számos halottal. 2005-ben Hollandiában is kitört. Mindezekért a baktériumnak egy különösen virulens, NAP1/027 nevű változatát okolták amit Quebec baktériumtörzsnek is neveznek.

2006. októberben Leicesterben (Anglia) egy jelentés szerint 49 beteg halt ebben a fertőzésben. Ugyanekkor Kanadában októberben 9, novemberben 12, majd 2007 februárjában megint 14 halálos es3et volt. Ezután ismét Anglia, majd Finnország jelentett fertőzést.

2006-ban az Egyesült Királyság területén a halotti bizonyítványokban 6480 esetben említik meg a C difficilea jelenlétét, ami az előző évihez képest 72%-os növekedés.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. I. C. Hall, E. O'Toole (1935). „Intestinal flora in newborn infants with a description of a new pathogenic anaerobe, Bacillus difficilis”. American Journal of Diseases of Children 49 (2), 390–402. o. DOI:10.1001/archpedi.1935.01970020105010.  
  2. The free dictionary - Medical dictionary. Farlex. (Hozzáférés: 2008. május 20.)
  3. H. Larson, A. Price, P. Honour, S. Borriello (1978). „Clostridium difficile and the aetiology of pseudomembranous colitis”. Lancet 1 (8073), 1063-6. o. PMID 77366.  
  4. Kirkpatrick ID, Greenberg HM (2001). „Evaluating the CT diagnosis of Clostridium difficile colitis: should CT guide therapy?”. AJR. American journal of roentgenology 176 (3), 635–9. o. PMID 11222194.  
  5. Nelson R (2007. július 18.). „Antibiotic treatment for Clostridium difficile-associated diarrhea in adults”. Cochrane Database Syst Rev. (3), CD004610. o. PMID 17636768.  
  6. Schwan A, Sjölin S, Trottestam U, Aronsson B (1983). „Relapsing clostridium difficile enterocolitis cured by rectal infusion of homologous faeces.”. Lancet 2 (8354), 845. o. PMID 6137662.  
  7. Paterson D, Iredell J, Whitby M (1994). „Putting back the bugs: bacterial treatment relieves chronic diarrhoea.”. Med J Aust 160 (4), 232-3. o. PMID 8309401.  
  8. Borody T (2000). „"Flora Power"-- fecal bacteria cure chronic C. difficile diarrhea.”. Am J Gastroenterol 95 (11), 3028-9. o. [2008. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. PMID 11095314. (Hozzáférés: 2008. május 22.)  
  9. Hospitals struck by new killer bug (Metro, 2008. május. 7., archiválva)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clostridioides difficile infection című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Commons:Category:Clostridium difficile
A Wikimédia Commons tartalmaz Clostridiodies difficile témájú médiaállományokat.