Champmoli karthauzi kolostor maradványai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Champmoli karthauzi kolostor maradványai
Champmoli karthauzi kolostor egy régi rajzon
Champmoli karthauzi kolostor egy régi rajzon
TelepülésDijon
Ország Franciaország
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeDijoni főegyházmegye
Építési adatok
Építés befejezése1388
ÉpíttetőII. Fülöp
Elhelyezkedése
Champmoli karthauzi kolostor maradványai (Franciaország)
Champmoli karthauzi kolostor maradványai
Champmoli karthauzi kolostor maradványai
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 19′ 18″, k. h. 5° 01′ 03″Koordináták: é. sz. 47° 19′ 18″, k. h. 5° 01′ 03″
A Wikimédia Commons tartalmaz Champmoli karthauzi kolostor maradványai témájú médiaállományokat.

A Champmoli Szentháromság Kolostor a karthauzi rend egykori kolostora volt Burgundiában, Dijonban. A több mint hat évszázadig itt álló kolostor helyét jelenleg egy kórház központ foglalja el.

Története[szerkesztés]

Építése 1377-től kezdődött egy Champmol nevű helyen, Dijon városán kívül, Merész Fülöp, burgundi herceg telepítette le itt a karthauzi barátokat. A kolostor díszítésével a kor legjobb mestereit, köztük Claus Slutert bízta meg, aki Claus de Werve-vel dolgozott együtt.

A kolostor a francia forradalom idején zárva volt, 1791 áprilisában értékesítették, új tulajdonosa 1793-ban leromboltatta a templomot és az épületeket, amelyeket nem használt. A helyszínen 1833-ban egy tébolyda épült.

A kolostor kápolnájának szobrai

A kolostorból mára csak egyes részek maradtak meg. Fennmaradt az egykori rendház egyik legfontosabb műalkotása a németalföldi Claus Sluter szobraival díszített kút alsó része is, melynek szoboregyüttese a középkori és a reneszánsz művészet közötti átmenet egyik legkiválóbb példája, valamint a karthausi barátok kápolnájának kapuzata is. A kápolna a burgundiai hercegek Saint-Denis-je volt; ide temetkeztek. A hercegek síremlékei ma a dijoni múzeumban vannak.

Mózes kútjának szobrai

Kápolna[szerkesztés]

A kápolna kapuzatát Klaus Sluter és tanítványainak világhírű szobrai díszítik.

Itt látható a Madonna, a mecénás Merész Fülöp és felesége, Flandriai Margit alakjai között. Fülöpöt Szent János, Margitot Szent Katalin ajánlja Mária kegyeibe.

Mózes-kút[szerkesztés]

Az egykori kolostorudvaron áll a monumentális Mózes-kút, melyet ugyancsak Sluter épített 1395-től 1404-ig. A kútmedencét angyalok tartják, melyet próféták állnak körül. A kutat egy, a keresztrefeszítést ábrázoló szoborcsoport koronázta, de ez egy krisztus fej kivételével elpusztult. (A fej a dijoni múzeumban található). Sluter mély jellemző készséggel tudta ábrázolni a Mózes-kút prófétáinak egyéniségét is.

A dijoni múzeum anyagából[szerkesztés]

Források[szerkesztés]