Claus Sluter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Claus Sluter
Született1340
Haarlem
Elhunyt1406 (65-66 évesen)
Dijon
Foglalkozásaszobrász
A Wikimédia Commons tartalmaz Claus Sluter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A dijoni kápolna bejáratának szobrai
Mózes-kút szobrai
Mózes-kút, Dijon

Claus Sluter (Haarlem, 1340 körül – Dijon, 1405) szobrász.

Élete[szerkesztés]

Claus Sluter 1340 körül született a hollandiai Haarlemben. 1385-től Merész Fülöp szolgálatába lépett. A levéltári adatok bizonysága szerint neve Brüsszelben már 1379-től szerepelt a kőművesek céhének nyilvántartásában.

Merész Fülöp 1385-ben a burgundiai Dijon melletti Champmolban megalapította a karthauzi kolostort és a kolostor családi mauzóleumnak szánt kápolnája díszítési munkálataihoz Claus Slutert hívta meg.

Sluter és tanítványai készítették el a kápolna kapuzatának mára világhírű szobrait, melyeken a mecénás Merész Fülöp és felesége, Flandriai Margit alakja látható a Madonna két oldalán. Fülöpöt Szent János, Margitot Szent Katalin ajánlja Mária kegyeibe.

Sluter munkája a kolostor udvarán álló monumentális Mózes-kút is, melyet 1395-1404 között épített. 1396-ban Díjonba hozta unokaöccsét Claus de Werve szobrászt is Brüsszelből, hogy segítségére legyen munkájában.

A Mózes-kút medencéjét angyalok tartják, melyet próféták állnak körül. A kutat egy, a keresztre feszítést ábrázoló szoborcsoport koronázta, mely azonban egy Krisztus fej kivételével elpusztult. (A fej a díjoni múzeumban található). Sluter mély jellemző készséggel ábrázolta a Mózes-kút prófétáinak egyéniségét.

Sluter realista megformáló erejével hatni tudott a 15. század szobrászatára. Újító szelleme a maga valóságkeresésével már megmutatkozott a champmoli kolostorkapu díszítésének témaválasztásában is, mivel akkoriban újdonságnak számított, hogy a herceget és a hercegnét térden állva ábrázolta, mivel előtte csak álló szobrok voltak a templomokban.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Claus Sluter [1]

További információk[szerkesztés]

  • Claus Sluter a YouTube-on: [2]