Karbakol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Carbachol szócikkből átirányítva)
Karbakol
IUPAC-név
2-[(aminokarbonil)oxi]-N,N,N-trimetiletánaminium
Más nevek karbamoilkolin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 51-83-2
PubChem 2551
DrugBank APRD00845
ATC kód N07AB01, S01EB02 QA03AB92
Gyógyszer szabadnév carbachol
Gyógyszerkönyvi név Carbacholum
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C[N+](C)(C)CCOC(=O)N
Moláris tömeg 147,20 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság ?
Metabolizmus ?
Biológiai
felezési idő
?
Kiválasztás ?
Terápiás előírások
Terhességi kategória C (US)
Függőségi potenciál ?
Alkalmazás Tabletta, folyadék, szemcsepp

A karbakol, más néven karbamoilkolin (Carbastat, Carboptic, Isopto Carbachol, Miostat) egy pszichoaktív drog. Köti és aktiválja az acetilkolin receptort, ezért kolinerg agonista. Ez elsősorban különböző szemészeti célokra, mint például a primer glaucoma, krónikus nyílt zugú, valamint akut és krónikus szűk zugú glaucoma, emelkedett szembelnyomás kezelésére, vagy szemészeti műtét közben használják. Általánosan szemészeti oldatban, szemcseppel juttatják be.

Kémia és farmakológia[szerkesztés]

A karbakol egy kolin észter és egy pozitív töltésű kvaterner ammónium vegyület. Nem jól szívódik fel a gyomor-bélrendszeren, és nem jut át a vér-agy gáton. Mivel a karbakol helyi alkalmazáskor nehezen szívódik fel, benzalkónium-kloridot kevernek a felszívódás előmozdítása érdekében.

A karbakol egy paraszimpatomimetikum, mely kolinergikus hatása révén miosist okoz az iris motoros beidegzésű sphincter izmain, és gátolja a kolinészteráz enzimet az észter csoportján keresztül. Szűkíti a pupillát, megnöveli a távolságot az iris alapja és a csarnokzug között, így megkönnyíti a csarnokvíz elfolyását és csökkenti a szembelnyomását.

Macskában és patkányban a karbakol gyors szemmozgásos alvást vált ki, amikor az agy pontine reticular részébe juttatják. A karbakol által kiváltott REM-alvás-szerű állapotot a posztszinaptikus muszkarin kolinerg receptorok indítják be.

Javallat[szerkesztés]

A karbakolt elsősorban glaukóma kezelésére használják szemcseppként, hogy csökkentse a nyomást a szemben. Nyílt zugú glaukómás szemészeti műtétnél is alkalmazzák. Összehúzza a pupillát szürkehályog műtét során.

Lokális szemészeti alkalmazás esetén arra alkalmazható, hogy csökkentse a szemnyomást. Sejten belüli hatása révén szürkehályog műtétnél használják a lencse beültetése után a természetes miózis helyreállítására. Fel lehet használni arra is, hogy ösztönözze a hólyag kiürítését, ha a szokásos ürítési mechanizmus nem működik megfelelően.

Ellenjavallatok[szerkesztés]

Karbakol használata az összes többi muszkarin-receptor agonistához hasonlóan ellenjavallt asztma, koszorúér-elégtelenség, gyomor- vagy nyombélfekély és vizeletinkontinencia esetén. A gyógyszer paraszimpatomimetikus hatásai súlyosbítják e betegségek tüneteit.

Túladagolás[szerkesztés]

A rendszeres túladagolás hatása a kolinerg szereknél egy idegméreghez képest valószínűleg gyengébb. A szembe adott szernél ennek kicsi a kockázata.

Készítmények[szerkesztés]

  • CARBACHOL 3% SZEMCSEPP
  • MIOSTAT INTRAOKULARIS OLDAT

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carbachol című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]