Captcha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy korai CAPTCHA-generátor, az EZ-Gimpy által generált kép. Ilyen CAPTCHA-kat használt egy időben a Yahoo; 2003-ra azonban ezeket már fel tudták törni.[1]
Egy modern CAPTCHA, a reCAPTCHA programból. Színes háttér és a betűk erőteljes torzítása helyett az egyes betűk elkülönítését nehezíti meg a rajtuk áthúzott vonallal.
Egy másik módszer a betűk elkülönítésének megnehezítésére. A KCAPTCHA program által generált képen az ember könnyen felismeri az egymásba lógó karakterek határait, egy bot azonban nem képes rá.

A CAPTCHA (IPA: [ˈkæptʃə]) a számítástechnikában olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől. A kifejezés a "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) rövidítése. A teszt során a számítógép generál egy feladványt, amit csak egy ember tud helyesen megválaszolni, de a válasz helyességét a gép is könnyedén el tudja dönteni. A kifejezést 2000-ben alkotta Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper és John Langford.

Az ilyen teszteket néha fordított Turing-tesztnek is nevezik, mert szemben a hagyományos Turing-teszttel, ahol egy embernek kell a számítógépet és az embert megkülönböztetnie, itt egy számítógépnek kell megtennie azt. Az ilyen tesztek leggyakrabban egy eltorzított szöveg elolvasásából állnak, és jól használhatók a spambotok kiszűrésére; mára az internetes fórumok, blogok, wikik és egyéb spam által fenyegetett nyilvános kommunikációs csatornák alapvető tartozékává váltak.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Moni Naor volt az első személy, aki tematikusan foglalkozott a kérdéssel, hogy milyen módokon lehet megállapítani, hogy egy adott kérés egy személytől vagy egy bottól jön-e.[2] Az első kezdetleges CAPTCHA-kat 1997-ben Andrei Broder és kollégái készítették az AltaVistánál azzal a céllal, hogy a botokkal ne lehessen URL-eket adatni a keresőmotorjukhoz. Megvizsgálták, hogy jellemzően milyen fajta képtorzulásokat tudnak rosszul felismerni az automatikus karakterfelismerő programok és annak megfelelően torzították a képeket. Luis von Ahn és Manuel Blum továbbfejlesztette és publikálta a módszert 2000-ben és közreadtak egy programot is, ami meg tudta különböztetni ily módon az embert a számítógéptől. Ők ketten vezették be a CAPTCHA kifejezést is, és az ő CAPTCHA-ikat használták először igazán széles körben, nevezetesen a Yahoo!-nál. A Carnegie Mellon University megpróbálta védjegyként bejegyeztetni a szót,[3] de a kérelmet 2008. április 21-én elutasították.[4] A CAPTCHA alkotói jelenleg a reCAPTCHA implementáció használatát javasolják.[5]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

CAPTCHA oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Breaking a Visual CAPTCHA
  2. Moni Naor (1996. július 31.). „Verification of a human in the loop or Identification via the Turing Test” (PS). Hozzáférés ideje: 2008. július 6.  
  3. Computer Literacy Tests: Are You Human?”, Time (magazine) (Hozzáférés ideje: 2008. június 12.) „The Carnegie Mellon team came back with the CAPTCHA. (It stands for "completely automated public Turing test to tell computers and humans apart"; no, the acronym doesn't really fit.)The point of the CAPTCHA is that reading those swirly letters is something that computers aren't very good at.” 
  4. Latest Status of CAPTCHA Trademark Application |url=http://tarr.uspto.gov/servlet/tarr?regser=serial&entry=78500434
  5. reCAPTCHA homepage

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a CAPTCHA című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.