Branimir Livadić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Branimir Livadić
Élete
Született1871. szeptember 30.
Szamobor, Horvátország
Elhunyt1949. július 30. (77 évesen)
Zágráb, Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság

Branimir Wiesner Livadić (Szamobor, 1871. szeptember 30.Zágráb, 1949. július 30.) horvát író, regényíró, költő, utazási író, esszéista és kritikus.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Az elemi iskolát szülővárosában, a középiskolát Zágrábban végezte. Zágrábban, majd Bécsben tanult filozófiát és germanisztikát, ahol 1895-ben doktorált „Das Wesen des Lyrischen” című disszertációjával.[1] Ezután középiskolai tanárként dolgozoztt Zenggben, Zágrábban, Varasdon és Károlyvárosban. A Színészművészeti főiskola (két alkalommal) és a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház igazgatója volt.[2] Szerkesztője volt a Suvremenik (1907-1919), a Hrvatska kola és a Hrvatske revije (1928-1929) folyóiratoknak, valamint a Horvát P.E.N. Klub elnöke volt.[3]

A Savremenikben az „öregek” és „fiatalok” közötti konfliktus közepette vette át az irányítást. Bár az irodalom iránti elkötelezettség, a művészi alkotás szabadsága és a larpurartizmus tekintetében mindenképpen a „fiatalok” közé kellene sorolni, mégis sikerült, függetlenül azok kulturális irányultságától és politikai hovatartozásától a Savremenik köré egyre több neves írót összegyűjtenie.

Verseket, regényeket és kritikákat írt. Prózai műveit a modernizmus ihlette. A sikeresebb regényekben általában a szerelem és a szexualitás intim témája dominál. Cikkeiben a művészet esztétikai jelenségként való megtapasztalásának kérdésével foglalkozott, de konkrét rendszer és elméleti alap nélkül.

Irodalmi tevékenysége[szerkesztés]

Livadić mind a prózai, mind a kritikai munkákban az egyik legradikálisabb modernista volt. 1900-ban jelent meg az irodalmi életben, verseket, novellákat, esszéket és színházi kritikákat írt.[2] Legfigyelemreméltóbb elbeszélései novellagyűjteményében jelentek meg.[1] Najzapaženiji je bio kao pripovjedač u novelama koje su sabrane u dvije zbirke.[3]

Legfontosabb művei a Novellagyűjtemény (1910), Amis és Amil legendája (1913), valamint a Buenos Airesi útleírás című útirajz (1937).

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b LZMK: Livadić (Wiesner), Branimir Archiválva 2024. májusi dátummal a Wayback Machine-ben.
  2. a b Galovićeva jesen: Branimir Livadić (1871.-1949.) Archiválva 2013. február 23-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. a b Proleksis enciklopedija: Livadić (Wiesner), Branimir[halott link] hozzáférés: 2012-02-15
  4. Branimir Livadić, Jeremija : pjesan u tri pjevanja, Zagreb, 1893. (33 str.)
  5. Sadrži Povratak, Starci, Kožun, Mila. I. Proljetna pjesma, Mila. II. Pjesma žarkoga ljeta, Mali probici, Guska, Gospođa Jelica, Cvijet u sumraku, Sanja na svijetlu, Nakon zapada sunca, Apoteoza, Smrt i more i Život.
  6. Branimir Livadić,Legenda o Amisu i Amilu, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, 1913. (60 str.); Faksimilni pretisak: Ex libris, Zagreb, 2001. (55 str.), ISBN 9536310023
  7. Branimir Livadić, Do Buenos Airesa : s puta i kongresa P. E. N. klubova, Tisak Zaklade tiskare Narodnih novina, Zagreb, 1937. (62 str.)
  8. Branimir Livadić, Pjesme i pripoviesti (szerk. Stanko Gašparović), Suvremena biblioteka, Zagreb, 1944. (457 str.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Branimir Livadić című horvát Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.