Bradács János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bradács János
Született1732. február 14.
Tarcafő
Elhunyt1772. július 4. (40 évesen)
Munkács
Munkássága
Felekezetrómai katolikus egyház

HivatalMunkács görögkatolikus püspöke
Hivatali idő1767–1772
ElődjeManuel Olshavsky
UtódjaBacsinszky András
Bradács János a Catholic Hierarchy-n

Bradács János (ukránul: Іван Брадач), (Tarcafő, 1732. február 14.Munkács, 1772. július 4.) görögkatolikus pap, az első független Munkácsi püspök.

Élete[szerkesztés]

Bradács 1768. május 11-tól haláláig volt püspöke a kárpátaljai görögkatolikus Munkácsi Egyházmegyének. Jelentős erőfeszítéseket tett az egri püspökségtől való függés megszüntetésére, illetve a keleti liturgia megtartására, és ezt a törekvését Mária Terézia magyar királynő is támogatta. XIV. Kelemen pápa végül 1772-ben teljesítette a kérését, és ismerte el önálló püspökségnek a Munkácsi Egyházmegyét Eximia regalium című bullájával, egyben Bradácsot hivatalában hagyta, illetve kinevezte független püspöknek, aki azonban még azon a nyáron alig 40 éves korában elhunyt.

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Іван_Брадач című ukrán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.