Binz (márka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Binz GmbH & Co. KG
Típusautógyár
Alapítva1936
Megszűnt2019
SzékhelyLorch, Németország
VezetőkThomas Amm
Iparágautóipar
FormaGmbH & Co. KG
Termékekspeciális járművek

A Binz GmbH & Co. KG weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Binz GmbH & Co. KG témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH
Típusautógyár
Alapítva1991
SzékhelyIlmenau, Németország
VezetőkCathrin Wilhelm
Iparágautóipar
FormaGmbH & Co. KG
Termékekspeciális járművek

A BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Binz speciális kialakítású járművek gyártására szakosodott német járműgyártó cég. A céget 1936-ban alapította Michael Binz a németországi Lorchban. A Binz márkanév idővel két céget jelölt: az egyik a halottaskocsik és nyújtott limuzinok gyártásával foglalkozó Binz GmbH & Co. KG, a másik a főleg rendvédelmi és mentőjárművek előállításával foglalkozó BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH. A cégek elsősorban Mercedes-Benz járművek szakszerű átépítésével foglalkoznak, de más márkák is képezték már Binz modellek alapját. 2019-ben a Binz GmbH & Co. KG fizetésképtelenség miatt felszámolásra került, a BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH ettől függetlenül tovább termel.

Történet[szerkesztés]

A cég az alapítástól kezdve számos átépítést eszközölt különböző szériamodelleken, készült taxi, kabrió, de teherautók átépítésével is foglalkozott, a Krupp, a Steyr, és ugyanúgy a Daimler-Benz afféle beszállítójaként. Az ötvenes évektől kezdve indult be igazán a termelés, a palettán halottaskocsik, nyújtott alvázú taxik, limuzinok, kabriók, és kisteherautóvá változtatott személyautók szerepeltek. Az alapot képező modellek leginkább a Mercedes középkategóriás autóiból és a mindenkori E osztályból kerültek ki. A hatvanas évektől jelentek meg a mentőautók a cég kínálatában, amelyeket limuzin vagy kombi karosszériás modellek „puttonyosításával” hoztak létre, hasonlóan a halottaskocsikhoz, megnövelve az alvázat egy terebélyes, magasított tetős kocsiszekrény kialakításával. 1991-ben alakult meg a BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH, mely elsősorban rendvédelmi, tűzoltósági és mentőjárművek kialakítására specializálódott, ezek főleg Mercedes és Volkswagen kisbuszokon alapultak, de később mentőjárművé alakított autóbuszok is megjelentek a kínálatban. Ez a részleg végül 2012-ben önállósult, miután felvásárolta egy thaiföldi cégcsoport, ezzel a részleg különálló céggé vált, mely Ilmenauba költözött át. A Lorchban maradt anyacég továbbra is halottaskocsik, valamint négy- és hatajtós nyújtott limuzinok gyártásával foglalkozott, de mindkét cégnél lehetőség volt/van teljesen egyedi kialakítású járművek megtervezésére és legyártására is. A Binz járműveire ugyanazok a garanciális feltételek vonatkoznak, mint a gyári Mercedes autókra, miután a cég szoros partneri viszonyban van a Daimler AG-vel.

2018 júniusában a Binz GmbH & Co. KG fizetésképtelenné vált likviditási problémák miatt,[1] ennek eredményeként 2019 januárjában bejelentették a cég felszámolását.[2]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Keine Liquidität: Binz insolvent Gmünder Tagespost, 2018. június 7.
  2. Schock: Binz wird liquidiert Schwaebische Post, 2019. január 17.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Binz (Fahrzeuge) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap