Bill Mensch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bill Mensch
Született1945. február 9. (79 éves)
Quakertown
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Mensch témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

William (Bill) David Mensch, Jr. (Quakertown, Pennsylvania, 1945. február 9. –) amerikai villamosmérnök, az arizonai Mesa városában található Western Design Center (WDC) cég alapítója, és elnök-vezérigazgatója (CEO). A Western Design Center 1978-as megalapítása előtt Mensch tervezőmérnöki és vezetői pozíciókat töltött be a Philco-Ford, Motorola, MOS Technology és Integrated Circuit Engineering cégeknél.[1]

Bill Menschnek központi szerepe volt a Motorola 6800 és MOS Technology 6502 mikroprocesszorcsaládok megalkotásában; később elsősorban a 6502-es architektúra kiterjesztésén és bővítésén dolgozott a WDC-nél. Terveit széles körben használják a beágyazott rendszerek és beültethető elektronikus létfenntartó eszközök körében.

Tanulmányok, oktatás, kitüntetések[szerkesztés]

Mensch associate's fokozatot[2] szerzett a Temple Egyetemen 1966-ban, majd megszerezte a bachelor fokozatot (alapdiploma) az Arizonai Egyetem (University of Arizona) villamosmérnöki szakán Tucsonban, 1971-ben. Tanított az Arizonai Állami Egyetemen (Arizona State University), ahol az egylapkás rendszerekről (SoC) és integrált áramköri tervezésről is tartott tanfolyamokat. Mensch magas rangú tagja az IEEE szervezetnek. 2004-ben beiktatták a Számítógépes Hírességek Csarnokába (Computer Hall of Fame) (ez a San Diegó-i Számítógépmúzeumban található, amely a San Diego Állami Egyetem Könyvtárának része), és 2005-ben kitüntették az Arizonai Egyetem Mérnöki Kollégiumának Lifetime Achievement Award díjával.[1]

Mérnöki eredmények[szerkesztés]

A Motorola 6800-as mikroprocesszor és támogató csipjeinek alapvető áramköri terveiben, meghatározásában és rendszertervekben való részvétele folytán, Mensch számos, a 6800-as családot érintő szabadalom társtulajdonosa, amelyekbe beletartozik a 6800-as CPU, a 6820/21 PIA (periféria-interfész adapter), a 6850 jelű ACIA (aszinkron kommunikációs interfészadapter), és a 6860-as modem csip. Egymaga tervezte a 6820/21 PIA áramkört, amely az első bit-szinten programozható be- és kimeneti lehetőségekkel rendelkező periféria IC volt.[1]

A MOS Technology három másik mérnökével együtt Mensch birtokolja a 6502 CPU decimális korrekciós áramkörének szabadalmát. Ő volt a felelős az alapvető áramkörök, a tranzisztorméretezés, az utasításdekódoló logika (pl. a logikai szintek számának minimalizálása a gyorsabb működés érdekében), az oszcillátor és a bufferkialakítás tervezéséért. Bill Mensch már a cég mikroprocesszor-tervezési vezetője szintjéig emelkedett, mikor 1977-ben elhagyta a MOS Technology céget.

A Western Design Center[szerkesztés]

Röviddel a Western Design Center (WDC) 1978-as alapítását követően, Mensch és tervezőcsapatának első nagyobb erőfeszítése a WDC 65C02, az NMOS 6502 mikroprocesszor egy továbbfejlesztett változatának kifejlesztése volt. A 65C02, azon túl, hogy CMOS áramköri technológiával került megvalósításra, amely csökkentette az energiafelvételt és javította az elektromos zajjal szembeni ellenállóképességet, néhány új utasítást is kapott és az NMOS-alapú 6502 számos hibáját javították benne. A 65C02 processzor mindezek után az Apple II sorozat processzorává lépett elő, az Apple IIe, majd az Apple IIc számítógépekben használták fel.

Mensch következő tervezete a 65C816-tal jelölt 65C02-kompatibilis 16 bites mikroprocesszor volt, amely a WDC fontos termékévé vált (ez újabban W65C816S jelölés alatt ismert – további információkért lásd a WDC szócikket). A 65C816 kialakítás az Apple-val folytatott konzultációt követően jött létre, és az Apple el is fogadta ezt az Apple IIGS számítógépek processzoraként. Ezek után a 65C816 processzort választották a Ricoh 5A22 processzor magjává, amely a nagy sikerű Super Nintendo Entertainment System játékkonzol központi egysége volt (a processzort, ami a WDC 65C816 egy változata, a Ricoh gyártotta a konzolhoz).

A W65C816S mikroprocesszor további promóciójának érdekében, Mensch ezt követően kifejlesztette a Mensch Computernek keresztelt, WDC W65C265S mikrovezérlőre épülő számítógéprendszert, ami szintén W65C816S magot tartalmazott. A Mensch Computert a WDC gyártotta és forgalmazta egy ideig, a gép a hobbi és oktatási célú felhasználókat célozta, és tartalmazta a Mensch Works szoftvercsomagot.

2012-ben még mindig részt vesz a tervezőmérnöki munkában a WDC-nél, vezérigazgatói feladatai mellett. Alkotásvágyára jellemző, hogy ő írta a hamarosan megjelenő Terbium processzorcsalád adatlapját és még mindig ő hozza a jelentősebb/nagyobb döntéseket a processzor-architektúrával kapcsolatos RTL kialakításban.

Magánélet[szerkesztés]

Bill Mensch-nek öt gyereke van, feleségével Dianne-el a Superstition Mountain közelében elterülő külvárosban laknak, Arizona államban.[1]

A róla szóló sajtó- és egyéb irodalom[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]

  • "What's the Proper Goal for an IP Business Model". Silicon Strategies vezércikk
  • "The Chips We Live by". Forbes magazin címlapsztori, Michael S. Malone, 1998. január 6. (online verzió)
  • "A Business Model? for IP Providers". FSA Forum/Fabless Forum (a Fabless Semiconductor Association tagjának publikációja).

Könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d WDC Founder (angol nyelven). The Western Design Center, Inc, 2012. [2013. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 9.)
  2. 2 éves felsőfokú tanulmányok után kapható diploma az USA-ban

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bill Mensch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]