Bethlen Gábor tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bethlen Gábor tér
Ország Magyarország
TelepülésBudapest VII. kerülete
NévadóBethlen Gábor
Elhelyezkedése
Bethlen Gábor tér (Budapest belső részének)
Bethlen Gábor tér
Bethlen Gábor tér
Pozíció Budapest belső részének térképén
é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 04′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 04′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bethlen Gábor tér témájú médiaállományokat.

A Bethlen Gábor tér Budapest VII. kerületében, az Erzsébetvárosban található, az István utca és a Bethlen Gábor utca metszéspontjában elterülő, rombusz alakú tér.

A Bethlen Gábor tér a Reiner-féle házzal
Az egykori siketnéma-intézet homlokzata
A Bethlen téri zsinagóga

Története[szerkesztés]

A 19. század közepén még dűlőút haladt át a helyén, majd az 1880-as években a Városliget felé kiépülő Erzsébetvárosban 1889-ben alakították ki a teret. Neve ekkortól Bethlen tér, 1931-től Bethlen Gábor (1580–1629) erdélyi fejedelem után Bethlen Gábor tér. A tér mai arculata csak az 1920-as évek végén alakult ki, ekkor épült fel a zsidó hitközség siketnéma-intézete és a bérház. A teret délnyugat felől a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának, illetve a Péterfy utcai kórháznak a hátsó homlokzata határolja.

Jeles épületek[szerkesztés]

Bethlen Gábor tér 2.[szerkesztés]

A volt Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete|Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézetének épülete.

Bethlen Gábor tér 3.[szerkesztés]

Lakóház (Reiner Dezső, eklektikus, 1929). A kétudvaros épület hét emeletével és mintegy száz lakásával a főváros legnagyobb háború előtt épült bérháza, amely például a Gellért-hegyről nézve is jól láthatóan kiemelkedik a környezetéből. Az épület tetején a második világháború alatt néhány férőhelyes betonbunkert építettek, ahonnan az egész környező várost tűz alatt tudták tartani. A bunker ma is megvan. Az épület István utca felé néző sarkán működött 1929–1937 között a Bethlen Téri Színház, helyét a Hollywood Filmszínház, majd a Bethlen mozi, 1988-tól a Rock Színház, 1997-től a Közép-Európa Táncszínház vette át. 2012 óta újra Bethlen Téri Színház néven nyitotta szélesre kapuit a nagyközönség előtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Bethlen Gábor tér, Budapest
A Wikimédia Commons tartalmaz Bethlen Gábor tér témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 138. o. ISBN 963-05-6410-6