Bet Agion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bet Agion
TelepülésJeruzsálem
Építész(ek)Richard Kaufmann
Hasznosítása
Felhasználási területhivatalos lakhely
Elhelyezkedése
Bet Agion (Jeruzsálem)
Bet Agion
Bet Agion
Pozíció Jeruzsálem térképén
é. sz. 31° 46′ 24″, k. h. 35° 13′ 03″Koordináták: é. sz. 31° 46′ 24″, k. h. 35° 13′ 03″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bet Agion témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Bet Julius Jacobs, a miniszterelnök rezidenciája 1974-ig

Bet Agion (héberül: בית אגיון, Agion Ház), más néven Bet Ros haMemsala (héberül: בית ראש הממשלה, szó szerint A kormányfő háza) vagy metonim nevén Balfour[1][2] Izrael miniszterelnökének hivatalos rezidenciája. A Smolenskin Street 9. szám alatt található, a Balfour Street sarkán, Jeruzsálem előkelő városközpontjában, a Rehavia negyedben.

Történelem[szerkesztés]

1938

A házat 1936 és 1938 között építették Edward Aghion görög-zsidó kereskedőnek, aki az egyiptomi Alexandria jómódú lakosa volt. Richard Kauffmann német építész tervezte.[3]

1941-ben II. Péter, Jugoszlávia királya lakott a házban. Az 1948-as arab–izraeli háború alatt az Irgun harcosok kórházaként szolgált.

1952-ben az izraeli kormány megvásárolta a házat azzal a céllal, hogy a külügyminiszter hivatalos rezidenciájává tegye. 1974-ben az izraeli kormány úgy döntött, hogy a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját a Julius Jacobs House- ból ( com ), amely 1950 és 1974 között az izraeli miniszterelnök hivatalos rezidenciájaként szolgált, áthelyezi Beit Aghionba. Az 1990-es években biztonsági okokból falat emeltek a ház köré, és a Balfour utca egy részét lezárták a forgalom elől.

Építészet[szerkesztés]

Az épület több, egymáshoz kapcsolódó négyzettömbből áll, és az épület közepén egy lépcsőház található, amelyet elöl ablaksor díszít. Az épület homlokzatán is található egy, a nemzetközi stílusra jellemző, körkörösen, csónakszerűen formált rész. A ház jeruzsálemi kővel van bevonva. A helyiségekhez tartozik egy belső udvar (terasz), amely eltér a közös nemzetközi stílustól, de gyakori az iszlám stílusú épületek között. A teraszt valószínűleg az Agion család kérésére építették bele.

Javasolt lakóhely költözés[szerkesztés]

2009. február 8-án az izraeli kormány jóváhagyta az Almog Projektet, amely előírja, hogy a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját egyesítsék a kormánykomplexumban, illetve Bet Agionon kívüli irodájával. A tervezett projekt költsége körülbelül 650 millió sékel volt, ezért túlzottan extravagánsnak minősítették. Április 5-én törölték az izraeli miniszterelnök hivatalos rezidenciájának áthelyezéséről szóló határozatot.[4]

2014-ben a miniszterek jóváhagyták azt a tervet, hogy a hivatalos rezidenciát a miniszterelnökség közelébe helyezzék át.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kershner. „For Israel’s Netanyahu, the Official Residence Became a Fortress”, New York Times, 2021. június 14. (Hozzáférés: 2022. szeptember 16.) 
  2. Cashman: Balfour, the prime minister's residence, as a symbol. Jerusalem Post. (Hozzáférés: 2022. szeptember 16.)
  3. Homes fit for a prime minister: From Ben Gurion's shack to Netanyahu's compound. Haaretz.com
  4. Cabinet decision #12, April 5, 2009, Benjamin Netanyahu 32 Government
  5. Plane and new residence for PM okayed by ministers”, Times of Israel, 2014. május 4. (Hozzáférés: 2015. április 24.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Beit Aghion című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.