Badgingarra Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Badgingarra Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Badgingarra Nemzeti Park Badgingarra felett
A Badgingarra Nemzeti Park Badgingarra felett
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városCervantes
Terület323,9 km²
Alapítás ideje1973
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Badgingarra Nemzeti Park (Ausztrália)
Badgingarra Nemzeti Park
Badgingarra Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 30° 28′ 07″, k. h. 115° 26′ 23″Koordináták: d. sz. 30° 28′ 07″, k. h. 115° 26′ 23″
Badgingarra Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Badgingarra Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Badgingarra Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 190 kilométernyire északra, Badgingarra város szomszédságában, a Brand Highway útvonal mentén. A nemzeti park 13 108 hektáros területén nagy kiterjedésű, leszakadó, hullámzó homoksíkságok találhatóak. A park nevezetes az itt élő hihetetlen változatosságú és számú endemikus vadvirágok sokaságáról.[1] A Mullering Brook vág át a park területén, amely mentén mocsaras területek alakultak ki.

A területen többnyire alacsony növésű bozótosok találhatóak, melyek közt fellelhető az Eucalyptus macrocarpa, a Conospermum nemzetség tagjai, a Banksia nemzetség tagjai, a Verticordia nemzetség tagjai, a Kengurumancs nemzetség tagjai, illetve az Eucalyptus pendens tagjai is. A területet az erdőpusztulás fenyegeti.

Az itt élő vadvirágok széles palettájáról példának okáért érdemes megemlíteni a Hakea növénynemzetség, a próteafélék, illetve az eukaliptuszfélék tagjait.

A számos itt élő állatfaj közül a nyugati szürke óriáskenguru, az emu, a túzokfélék, illetve az ékfarkú sas kiemelendő.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Badgingarra National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Park Finder Badgingarra National Park. Government of Western Australia. [2012. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  2. About Australia - Badgingarra Valley National Park, 2008. [2010. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 30.)