Atlus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atlus
TípusAz Index Holdings leányvállalata
Alapítva1986. április 7.
SzékhelyJapán Japán, Tokió, Sindzsuku
IparágVideójáték
Formakabusiki gaisa
TermékekJack Bros., Megami Tensei sorozat, Persona sorozat, Trauma Center, Etrian Odyssey sorozat
ÁrbevételNövekedés 437 millió ¥ (2010)[1]
AnyavállalataJapán Index Holdings
LeányvállalataiAtlus USA

Atlus (Japán)
Atlus
Atlus
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 41′ 23″, k. h. 139° 41′ 32″Koordináták: é. sz. 35° 41′ 23″, k. h. 139° 41′ 32″
Az Atlus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Atlus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Atlus (株式会社アトラス; Hepburn: Kabushiki-gaisha atorasu?) egy japán videójáték fejlesztő, kiadó és forgalmazó cég, melynek székhelye Japánban, Tokióban van és főként a Megami Tensei szerepjáték franchise-áról híres. Az első Megami Tensei játékot a Namco adta ki Nintendo Entertainment System játékkonzolra és egy novellatrilógián alapult. A sorozat második játéka után az Atlus adta ki annak összes elemét. A vállalat kabalafigurája egy Jack Frost a Shin Megami Tensei sorozatból. Az Atlus székhelye Tokióban, Sindzsukuban található.[2] 2003 októberében a Takara felvásárolta a céget.[3] 2006 novemberében az Index Holdings felvásárolta az Atlus részvényeinek döntő hányadát.[4]

2010. augusztus 30-án az Index Holding bejelentette, hogy az Atlus már nem egy független vállalat és, hogy az ő közvetlen irányításuk alatt áll.[5] Ugyan ez aggodalomra adott okot a vállalat jövőjével kapcsolatban a rajongók körében, azonban a cég vezérigazgatója, Szuzuki Sinicsi hivatalosan is megerősítette, hogy az Atlus továbbra is a „lehető legjobb minőségű játékélményeket” fogja szállítani és, hogy az összevonás csak „tovább erősítette az Atlus alapjait mind Japánban és mind az Egyesült Államokban”.[6]

Atlus[szerkesztés]

2009 márciusában az Atlus és a Sting Entertainment bejelentette, hogy egy Japánra kiterjedő kiadói szövetséget kötnek; kizárólag az Atlus adja ki a Sting által fejlesztett játékokat. Az Atlus ezt megelőzően is adott ki Sting játékokat, köztük az Yggdra Union-t és a Dokapon-t.[7]

Atlus USA[szerkesztés]

Az 1991-ben alapított Atlus USA a japán cég amerikai leányvállalata. Az Atlus USA az Atlus és számos másik ázsiai fejlesztő játékait adja ki Észak-Amerikában. Az Atlus USA kizárólag kiadói szerepet tölt be, angol nyelvre fordít le a ázsiai fejlesztők videójátékait. Az Atlus USA székhelye Irvineban található.

A Megami Tensei sorozat több játéka nem jelent meg Észak-Amerikában. A Jack Bros Virtual Boyra, a Revelations: Persona PlayStationre, valamint a Revelations: The Demon Slayer Game Boy Colorra volt a sorozat első három játéka, amely megjelent Észak-Amerikában, mindhárom a kilencvenes években. A 2004-ben megjelent Shin Megami Tensei: Nocturne (PAL területeken: Shin Megami Tensei: Lucifer's Call) volt a sorozat első főjátéka, amely angol nyelvterületeken is megjelent és a sorozat első olyan játéka, amely Európába is eljutott.[8] Azóta a sorozat összes játéka megjelent Amerikában (viszont Európában nem), köztük a Shin Megami Tensei: Persona 3, a Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Raidou Kuzunoha vs. The Soulless Army és a Shin Megami Tensei: Strange Journey.

Az Atlus USA a Marl Kingdom „sorozat” számos játékát is kiadta, kezdve a viszonylag ismeretlen Rhapsody: A Musical Adventure-rel 2000-ben.[9] Az Atlus USA egyik legismertebb munkája közé tartozik a Nippon Ichi Software egyik kultikus játékának, a Disgaea: Hour of Darkness-nek a lefordítása és megjelentetése Amerikában.[9]

Az Atlus USA adta ki a Tactics Ogre taktikai szerepjátékot, a Game Boy Advance remakeit a Kunio-kun és a Double Dragon sorozatoknak. A vállalat többi nevesebb címe közé tartozik a Snowboard Kids és Snowboard Kids 2 Nintendo 64-re, valamint az Odin Sphere és a Trauma Center sorozat.

Az Atlus USA adta ki a Growlanser-t, egy valós idejű stratégia/szerepjátékot a Langrisser sorozat készítőitől, a Career Softtól. Az első játék sikere után felvásárolták a Career Softot, ami házon belül fejlesztette a sorozatot a második játékától az ötödikig.

2004-ben a Stinggel és a Bandai-jal kötött szerződésük eredményeként az Atlus USA kiadta a Riviera: The Promised Land-et, egy szerepjátékot Game Boy Advancere, amelyet korábban a Bandai adott ki WonderSwan Colorra. 2006 őszén ismét a Stinggel közösen kiadtak egy játékot, az Yggdra Union-t, egy stratégiai szerepjátékot Game Boy Advancere.[10]

Az Atlus USA a közelmúltban beindította az online részlegét, az Atlus Onlinet, amely jelenleg a Neo Steam: The Shattered Continent szervereit biztosítja.[11]

Az Atlus amerikai részlege rendszeresen alacsony példányszámban bocsátja piacra a játékait. Ennek elsősorban pénzügyi okai lehetnek, hiszen előfordulhat, hogy egy játék kevésbé lesz sikeres a vártnál és így legalább a gyártási költségek és az eladatlan példányok nem okoznak akkora problémát. Zach Meston a cég PR/marketing igazgatója szerint a kivárásra építés, a hiánygazdálkodás és az „ebből nektek nem jut” hozzáállás kifizetődőbb, mint egy költséges reklámkampány. Álláspontja szerint „a piacot mindig egy kicsit éhesen kell hagyni”.[12][13]

Jack Frost[szerkesztés]

Az Atlus kabalafigurája Jack Frost.[11] Ő egy hóemberhez hasonlatos, akinek vannak fogai és farka, viszont nincs orra és bohóc kalapot és cipőt visel. Szállómondata a „Hee-Ho”. Az Atlus számos játékban megjelent, köztük a Shin Megami Tensei sorozat több elemében és a Jack Bros.-ban is. Az SBK: Snowboard Kids mind az amerikai és mind a japán változatában rejtett karakterként érhető el, azonban a japán verzióban jóval nagyobb szerepet tölt be. Jack Frostnak családja és több hozzátartozója is van a Shin Megami Tensei II óta. Ilyen King Frost, Frost 5 Szensi, Dzsa-aku Frost (Black Frost) is. Jack Frost szerepel az Etrian Odyssey II lövész kasztjának a ruházatának a gombjain.

Atlus által fejlesztett vagy kiadott játékok[szerkesztés]

Atlus által kiadott animék[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Atlus U.S. Records $5 Million Profit For 2010, Attributing Success To Demon's Souls (angol nyelven). Gamasutra, 2010. október 22. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  2. Contact us (angol nyelven). Atlus. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  3. History (japán nyelven). Atlus. [2009. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  4. Regarding tender offer results and subsidiary companies (angol nyelven) (PDF). Index Holdings, 2006. november 21. [2011. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  5. Ryan Winterhalter: Atlus Dissolved by Parent Company (angol nyelven). 1UP.com, 2010. augusztus 30. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  6. Colette Bennett: Atlus Will Continue To Publish Games After Index Holdings Merger (angol nyelven). Gamasutra, 2010. szeptember 3. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  7. John Tanaka: Atlus Partners with Sting (angol nyelven). IGN, 2009. március 10. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  8. Kurt Kalata, Christopher J. Snelgrove: Megami Tensei / Shin Megami Tensei (angol nyelven). HardcoreGaming101, 2010. augusztus 8. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  9. a b Kurt Kalata: Nippon Ichi Strategy Games (angol nyelven). HardcoreGaming101. [2010. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  10. E3 2006: Major Atlus Update (angol nyelven). RPGFan, 2005. október 6. [2007. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  11. a b Mike Fahey: Atlus Online Now Open For Business (angol nyelven). Kotaku, 2009. április 23. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  12. Cowan, Danny: Instant Rarity: Are Those "Rare" Games Really Worth the Money? (angol nyelven) pp. 3. 1UP.com, 2006. június 26. [2012. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 23.)
  13. Tyler (Hegyeshalmi Richárd) (2007. június). „R3 – Ritka, Régi, Retardált Part II.”. 576 Konzol XI. (6.), 9. o. ISSN 1417-9296.  

További információk[szerkesztés]