Anette Olzon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anette Olzon
Anette Olzon, 2009
Anette Olzon, 2009
Életrajzi adatok
Születési névAnette Ingegerd Olsson
BecenévNettie
Született1971. június 21. (52 éves)
Katrineholm, Södermanland megye
Származássvéd
HázastársaJohan Husgafvel
Pályafutás
Műfajokszimfonikus metal , Rock, Pop,
Aktív évek1989–
EgyüttesAlyson Avenue , Nightwish
Kapcsolódó előadó(k)Pain, Swallow The Sun, The Rasmus, Black Mount Rise, Brother Firetribe,
HangszerOboa, ének,
Hangmezzoszoprán
Tevékenységénekesnő
KiadókSpinefarm Records

Anette Olzon weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Anette Olzon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anette Olzon (eredeti neve Anette Ingegerd Olsson) (Katrineholm, Södermanland megye, 1971. június 21.–) svéd énekesnő. 2012 októberéig a szimfonikus metalt játszó finn Nightwish együttes énekese volt, akit 2000 jelentkező közül választottak ki 2007 januárjában. Ezt megelőzően a svéd Alyson Avenue együttes tagja volt.

Élete[szerkesztés]

Zenekedvelő családban nőtt fel; kisgyerekkorától énekel és oboázik. 13 éves korától rendszeresen részt vett zenei tehetségkutató versenyeken, valamint a dániai Helsingör Zeneakadémiáján csiszolta oboatudását, 17 éves korában pedig csatlakozott élete első együtteséhez, ami a Take Cover nevet viselte. 21 évesen már szólószerepet énekelt a Gränsland című rockoperában, ezután elvégezte a Göteborgi Balettakadémiát. Ekkoriban énekelt duettet Michael Borrmannal, a Jaded Heart egykori énekesével annak Conspiracy című albumán.

Énekelt több kórusban és együttesben, Malmőben a Zeneművészeti Egyetemen vett magánórákat, majd 2016-ban a Sonata Arctica egykori gitárosával, Jani Liimatainennel megalapította a The Dark Element nevű zenekart, amelynek első albuma 2017-ben, a második pedig 2019-ben jelent meg.

Férje Johan Husgafvel, a Pain gitárosa, akivel 2008 óta alkotnak egy párt és 2013-ban házasodtak össze. A svédországi Helsingborgban élnek, két fiúgyermekük született (Nemo 2010-ben, Mio 2013-ban). Az énekesnőnek van egy Seth nevű fia is, aki első házasságából született 2001-ben.

A 2014-ben, a Shine címmel megjelent szólólemezének kedvezőtlen fogadtatása után elkezdett egy ápolóképző iskolát, és elvégzése után egy helsingborgi kórházban kezdett dolgozni. 2021-ben, blogján fedte fel, miszerint szülésznői tanulmányokba is kezdett a Lundi Egyetemen.

Karrier[szerkesztés]

Alyson Avenue (1989–2005, 2015–)[szerkesztés]

Olzon 1989-ben csatlakozott az Alyson Avenue nevű zenekarhoz, ahol később átvette a férfi vokalista helyét. Az együttes nagyon jó visszajelzéseket kapott az 1999-ben elkészült demója után, ezért nemsokára több lemezszerződés-ajánlatot kaptak különböző kiadóktól. Az együttes billentyűse és dalszerzője, Niclas Olsson összeszedte a csapatot, hogy egy négy számból álló demót készítsenek, ami meghozta a lemezszerződést az AOR Heaven kiadóval.

2000 novemberében megjelent első lemezük, a Presence of Mind lelkes kritikákat kapott. A következő lemez, az Omega 2003-ban jelent meg. Az együttes 2006-ban oszlott fel. Olzon 2007-ben csatlakozott a Nightwish-hez, az Alyson Avenue pedig új énekesnővel folytatták tovább a zenélést - egészen 2013-ig. 2013-ban a csapat énekesnője elhagyta a zenekart, majd tavaly kiderült, hogy ismét Anette a zenekar teljesjogú énekesnője. 2015-ben jelentette be, hogy visszatért a zenekarba, és Niclas Olssonnal már dolgoznak az új dalokon.

Nightwish (2007–2012)[szerkesztés]

Anette Olzon hivatalosan 2007 elején csatlakozott a Nightwish-hez, miután az együttes őt választotta ki a több mint 2000 jelölt közül azon a pályázaton, amit Tarja Turunen, az előző énekesnő 2005. októberi kényszerű kilépése nyomán írtak ki. Az együttes az új tag személyazonosságát azonban titokban tartotta egészen 2007. május 24-éig, az Eva című kislemez internetes megjelenése előtti napig, ami Olzon első közös munkája a Nightwish-sel. 2012. október 1-jén jelentette be az együttes, hogy a csapat és Anette útjai elváltak egymástól.

Szólókarrier (2012–)[szerkesztés]

Anette első szólóalbuma Shine címmel jelent meg 2014. március 28-án, ennek előfutára volt a "Falling" című dal 2013 decemberében és a "Lies" 2014. február 14-én. A lemez csak mérsékelt sikereket ért el, emiatt 2015-ben úgy döntött, visszavonul a zeneipartól. Elvégzett egy ápolónői tanfolyamot, közösségi oldalain pedig edzés-tippeket, egészséges ételek receptjeit osztotta meg követőivel. 2016 szeptemberében az énekesnő bejelentette: visszatér az énekléshez, a finn Sonata Arctica volt gitárosával, Jani Liimatainennel készít közös albumot - közös csapatuk The Dark Element név alatt fut. Ez évben az olasz gótikus metált játszó csapattal, a Secret Sphere-rel is dolgozott együtt, közös daluk a Lie To Me címet kapta és a zenekar One Night In Tokyo című DVD-jén hallható. A The Dark Element első lemeze 2017 novemberében jelent meg, amely a csapat nevét viselte, a második 2019 novemberében, Songs the Night Sings címmel.

2019 decemberében bejelentette, hogy újabb projektet indít, az Adrenaline Mob-ból és Symphony X-ből ismert Russell Allennel, Allen/Olzon név alatt. A duó első albuma 2020. március 6-án jelent meg, Worlds Apart címmel.

2020 decemberében Magnus Karlsson svéd producer felkérte Anette-t egy csak női énekesekből álló projektben való közreműködésre, amely a Heart Healer elnevezést kapta. Olyan nevekkel dolgozott együtt Anette, mint Ailyn (ex-Sirenia, Her Chariot Awaits, Trail of Tears), Noora Louhimo (Battle Beast), Margarita Monet (Edge of Paradise) és Adrienne Cowan (Seven Spires). A projekt első albuma 2021 márciusában, The Metal Opera címmel jelent meg.

2021. szeptember 10-én adta ki Strong című albumát, amely jóval keményebb lett, mint elődje, a Shine, amely főleg Anette személyes élményeire épült, a Strong viszont a világ történéseit veszi alapul, olyan témákkal, mint a párkapcsolati erőszak, a közösségi média befolyása az emberekre, vagy éppen a koronavírus-járvány. Az énekesnő elárulta: mindenképpen keményebb albumot szeretett volna első szólóanyagánál, és olyan együttesek munkásságából merített ihletet, mint az In Flames vagy a Dimmu Borgir. Néhány dalban hallható férje, a Pain-ből ismert Johan Husgafvel hörgése, valamint ő basszusgitározik a lemezen.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdiólemezek[szerkesztés]

Egyéb lemezek[szerkesztés]

  • 2009 - Made in Hong Kong (And in Various Other Places) (koncertlemez) [Nightwish]
  • 2012 - Imaginaerum - The Score (filmzene) [Nightwish]

Kislemezek[szerkesztés]

  • 2004 - I Am (Your Pleasuremaker) [Alyson Avenue]
  • 2007 - Eva [Nightwish]
  • 2007 - Amaranth [Nightwish]
  • 2008 - Bye Bye Beautiful [Nightwish]
  • 2008 - The Islander [Nightwish]
  • 2011 - Storytime [Nightwish]
  • 2012 - The Crow, the Owl and the Dove [Nightwish]
  • 2014 - Lies [Anette Olzon]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Anette Olzon
A Wikimédia Commons tartalmaz Anette Olzon témájú médiaállományokat.