Andrew Allen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Allen
Andrew allen.jpg
Született
1955. augusztus 4. (59 éves)
Philadelphia
Foglalkozása katonatiszt, közhivatalnok
űrhajós
Iskolái University of Florida
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Allen témájú médiaállományokat.

Andrew Allen (Philadelphia (Pennsylvania, USA), 1955. augusztus 4. – ) amerikai űrhajós. Teljes neve Andrew Michael Andy Allen.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A repülő-főiskolán 1973-ban diplomázott, majd a haditengerészet pilótája lett. Tesztpilótaként 30-nál több repülőgéptípuson, több mint 4 500 órát repült. 1987-től űrhajókiképzésben részesült. Három űrrepülésen vett részt, több mint 900 (37 napot, 16 órát és 12 perc) órát töltött a világűrben. 1997-ben köszönt el az űrhajósok táborától.

1992-ban a 12. alkalommal induló Atlantis űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, a STS–46 amerikai űrrepülőgép-programban 8 napot szolgált. Az egyik kutatási program elősegítése érdekében egy léggömb formájú műholdas rendszert rögzítettek az űrállomáshoz, elősegítve a naprészecskék előfordulását a vizsgált térben.

1994-ben a 16. alkalommal induló Columbia űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, az STS–62 küldetés alatt 14 napot szolgált a világűrben. A küldetés alatt több kutatási, mérési tevékenységet végeztek, kipróbálták a Canadarm robotkar egy továbbfejlesztett, modernebb változatát.

1996-ban a 19. alkalommal induló Columbia űrrepülőgép másodpilóta tagjaként, az STS–75 küldetés alatt az egyéb programokon kívül műholdjavítási feladatot végeztek.

Szakmai sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Viselhette az űrhajós jelvényeket. Több emlékérem, repülő kereszt, NASA elismerés tulajdonosa. Két főiskolán díszdoktorrá avatták.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Andrew Allen. astronautix.com. (Hozzáférés: 2011. november 8.)
  • Andrew Allen. windows2universe.org. (Hozzáférés: 2011. november 8.)