Amfitípia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az amfitípia egy fotográfiában használt direktpozitív képrögzítési eljárás. Neve a görög "amfi" (mindkettő) szóból származik, mert ugyanaz a lemez átnézetben negatív, míg ránézetben – sötét háttér előtt – pozitív képet ad.

Története[szerkesztés]

1840-ben Sir John Herschel írta le, hogy előző év szeptemberében üveglemezt vont be jódozott albuminnal, s ha fekete anyagot tett mögé, pozitív, ha fehéret, akkor negatív képet kapott. William Henry Fox Talbot adott nevet az eljárásnak. Louis-Desiré Blanquart-Evrard 1849-ben kísérletezett az eljárással. Ugyanezt a technikát dolgozta ki Párizsban 1852-ben Adolphe Alexander Martin is, de már kollódiummal (ld. ambrotípia). Blanquard-Evrard 1856-ban publikált egy dolgozatot az „amfi-pozitívokról".

Főleg 18491865 között volt elterjedt, de egyes fényképészek később is, (egészen 1900-ig) használták diapozitívok készítésére.

Az eljárás[szerkesztés]

Az amfitípia olyan üvegre készített, alulexponált albuminos üvegnegatív, mely mögé sötét anyag került (vagy az üveg hátát festették feketére, vagy papírt, bársonyt tettek oda), majd széleit légmentesen leragasztva, általában dagerrotípia-installációban helyezték el (azaz úgy, csomagolták, ahogy a dagerrotípiákat volt szokás). Csak azok az amfitípiák oldalhelyesek, melyek emulziós oldalukkal hátrafelé vannak bekeretezve. Átnézetben negatív, ránézetben pozitív képet látunk.

Megjelenésében, használatában, installálásában (csomagolásában) megegyezik a későbbi ambrotípiával. A negatív készítése megegyezik az Albuminos üvegnegatívéval, a fixálás utáni műveletek pedig az ambrotípiáéval. A lemezeket minden fényképész maga készítette, manufakturális, vagy gyári előállítása nem ismeretes.

Fennmaradt példányaik igen magas értéket képviselnek, mivel nagyüzemi mértékben nem gyártották, ezért nagyon kevés maradt az utókorra.

Anyaga[szerkesztés]

Albuminnal bevont üveglap, ezüstjodid, mögé keretezve fekete üveg, vagy más sötét anyag. Előfordul, hogy az üvegnegatív háta van befestve lámpakorommal.

Méretei[szerkesztés]

Általában a fél- és negyedlemezes dagerrotípiák méreteivel megegyező nagyságúak.

Hivatkozások[szerkesztés]