Alexander Selkirk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Selkirk
Alexander Selkirk Statue.jpg
Alexander Selkirk szobra Lower Largo-ban
Született
1676
Fife
Elhunyt
1721. december 13. (44-45 évesen)
Cape Coast
Nemzetisége skót, 1707-től brit állampolgár
Foglalkozása felfedező
Halál oka Sárgaláz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Selkirk témájú médiaállományokat.

Alexander Selkirk (Robinson Crusoe) (1676 – 1721. december 13.) skót tengerész. Négy évet töltött egy lakatlan szigeten, mint az igazi Robinson Crusoe.

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy cipész fiaként született Lower Largo-ban 1676-ban. Kötekedő és rakoncátlan természete miatt szegődött a tengerészethez. 1701-ben kitört a spanyol örökösödési háború és két évvel később, 1703-ban csatlakozott William Dampier felfedező csapatába. A hajón többször is összetűzésbe került a tisztekkel és társaival. A Horn-fok-ot megkerülve épp a Csendes-óceánon hajóztak, mikor Alexander tengeribetegség és bezártságtól való félelme miatt arra kérte a kapitányt, hogy tegye ki egy közeli szigeten. A kapitány furcsállta a kérést, de adott neki egy puskát, magával vihette személyes felszerelését, valamennyi élelmet és lőszert. Miután kitették a szigeten, a hajó Afrika majd India felé vette az irányt.

Élete a szigeten[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Selkirk a Juan Fernandez-szigetek egyikére, a Más a Tierra-szigetre (ma: Robinson Crusoe-sziget) kerülve napjait halászattal, élelemszerzéssel és menedék készítésével töltötte. A szigeten töltött évek alatt két kunyhót épített szegfűbors-fából, amelyeket hegyesre faragott karókkal vett körül. Több vadkecskét befogott, amiket szaporítani kezdett, majd húsukat megfüstölte, tejükből sajtot készített. Nem csak haszonállatokat tartott háza tájékán, hanem macskákat, amiket az erdőben talált és úgy gondolta, hogy jók lesznek a patkányok ellen, amik éjszakánként akarták őt megtámadni. Mikor a ruhái elhasználódtak az évek során, a kecskéit levágta, bőrüket lenyúzta és az állat körmeivel varrt magára ruhákat. Ezt a mesterséget még gyerekkorában tanulta ki apjától. Cipőre nem volt szüksége, mert az évek alatt a lába úgy megkérgesedett, hogy már a köveken is képes volt járni. A szigetre két hajó is érkezett, mialatt ott tartózkodott, de mind a kettő spanyol hadihajó volt és mivel a spanyolok az angol és skót tengerészeket elfogták, nem mert a közelükbe menni, így ott maradt a szigeten.

Szabadulás a szigetről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1708-ban William Dampier vitorlamesterként csatlakozott a Duke nevű hajó legénységéhez. Ismét a Horn-fok megkerülésével hajóztak tovább. 1709 februárjában Juan Fernándeznél haladtak el, mikor megálltak, hogy vizet vegyenek fel. Miután a csónakkal a part közelébe értek, észrevettek egy embert, aki kiáltozott. Dampier felismerte a férfit, és mint később kiderült, a kiküldött emberek Alexander Selkirköt találták meg, akit négy éve tettek ki a szigeten.

A sziget után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután Alexander visszautazott Nagy-Britanniába, egy Richard Steele nevű újságíró cikket írt kalandjairól a The Englishman nevű újság számára. 1717 elején Selkirk visszatért szülővárosába, ahol megismerte Sophia Bruce-t, aki mindössze tizenhat éves volt. Együtt Londonba költöztek, de sosem házasodtak össze. Ugyanez év márciusában ismét visszatért a tengerre. Mialatt Plymouthba látogatott, elvett egy özvegy kocsmárosnét. A hajónapló szerint Alexander Selkirk 1721. december 13-án halt meg este nyolc órakor a Weymouth királyi hajó hadnagyaként. Negyvenhét évet élt. Halálának okát csak feltételezni tudják, valószínűleg sárgalázban hunyt el. Testét Afrika partjainál helyezték örök nyugalomra. Haláláról és életéről számos ember megemlékezett. Alexander Selkirk élete adott ihletet Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényéhez, mely az írót és a történetet is híressé tette.

„Látható, hogy a világtól való magány és távozás elviselhető, különösen akkor, mikor az embert az elkerülhetetlenbe dobják. Ezzel az emberrel ez történt.”- Rogers kapitány

Emlék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1966. január 1-jén a szigetet, ahol Selkirk négy évig élt, hivatalosan is átkeresztelték Robinson Crusoe szigetének. Egyidejűleg a Juan Fernandez szigetekhez tartozó legnyugatibb szigetet Alejandro Selkirk-re nevezték át. 1885. december 11-én Alexander szülőházára egy bronz emléktábla került. 2000 körül egy japán expedíció során, Robinson Crusoe szigetén találtak egy navigációs eszközt, ami bizonyosan Alexander Selkirk tulajdona volt.

„Ez egy egyszerű ember története, mely emlékezetes példa arra, hogy ő a legboldogabb...” - Richard Steele újságíró

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Selkirk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Selkirk témájú médiaállományokat.