Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij
Született1825. március 9.
Kotka
Elhunyt1890. március 20. (65 évesen)
Szentpétervár
Állampolgárságaorosz
SzüleiFyodor Mozhaysky
Foglalkozása
  • katonatiszt
  • repülőmérnök
IskoláiMorszkoj kagyetszkij korpusz
Kitüntetései
  • Order of Saint Stanislaus, 2nd class
  • Szent Vlagyimir-rend 4. fokozata
SírhelyeSzmolenszki pravoszláv temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij (oroszul: Александр Фёдорович Можайский) (Kotka, 1825. március 21.Szentpétervár, 1890. április 1.) orosz ellentengernagy a repülés egyik úttörője.

Életrajza[szerkesztés]

Alekszandr Fjodorovics Mozsajszkij nagy tengerész hagyományokkal rendelkező orosz nemesi család sarja. Apja Fjodor Tyimofejevics Mozsajszkij szintén az orosz flotta tengernagya.

Mozsajszkij 16 évesen lépett a tengerészet kötelékébe és végig haladva ranglétrán 1881-ben érte el az ellentengernagyi rangfokozatot. Tengerészeti szolgálata idején elsősorban a Balti-tengeren szolgált, de megfordult a világ összes tengerén.

Részt vett az Aral-tó és az Amu-darja vízgyűjtő területének feltérképezésére indított expedíciókban. Ennek az expedíciónak a speciális járművek iránti igénye, keltette fel érdeklődését közlekedési eszközök tervezése iránt.

Mozsajszkij repülőgépe[szerkesztés]

1876-ban kezdte el kutatásait a levegőnél nehezebb repülő szerkezet létrehozására. 1879-ben mint első osztályú kapitány a tengerészeti kadetiskola oktatója lesz ez lehetővé teszi, hogy Oroszország legkiemelkedőbb tudósaival konzultálhasson elképzeléseinek megvalósításával kapcsolatosan. A Mozsajszkij által tervezett repülőgép kipróbálására 1882. július 20-án került sor. A bemutatón részt vettek az orosz hadsereg és az orosz mérnöki társaság képviselői.

A repülőgépet egy 10 lóerős gőzgép hozta mozgásba. Miután az elérte a szükséges sebességet, a levegőbe emelkedett, és egy rövid, 20–30 méteres szökkenést hajthatott végre. Földetéréskor az egyik szárnya összetört.

A gép pontos tervrajzai nem maradtak fenn. Csupán a bemutató alkalmával készült vázlatok és szöveges leírás.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]