Akik az életemre törnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akik az életemre törnek
(Those Who Wish Me Dead)
2020-as amerikai film
RendezőTaylor Sheridan
Producer
AlapműThose Who Wish Me Dead
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Taylor Sheridan
  • Michael Koryta
  • Charles Leavitt
Főszerepben
ZeneBrian Tyler
OperatőrBen Richardson
DíszlettervezőNeil Spisak
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő100 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóVertigo Média (Magyarország)
Bemutató
  • 2020. május 5. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 2021. május 5. (Dél-Korea)
  • 2021. május 14. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2021. június 17. (Németország)
  • 2021. július 15. (Magyarország)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25905/2021)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Akik az életemre törnek (eredeti cím: Those Who Wish Me Dead) 2021-es amerikai-kanadai neo-western akció-thriller, amelyet Taylor Sheridan rendezett[3], forgatókönyvét Michael Koryta, Charles Leavitt és Sheridan írta, Koryta azonos című regénye alapján. A film egy fiút (Finn Little) követ, aki szemtanúja lesz apja meggyilkolásának, és egy füstugróval (Angelina Jolie) együtt menekül a montanai vadonba, hogy elmeneküljön az elhallgattatására felbérelt bérgyilkosok (Nicholas Hoult és Aidan Gillen) elől; Jon Bernthal, Medina Senghore és Jake Weber mellékszerepelnek a filmben.

Világpremierje 2021. május 5-én volt Dél-Koreában, az Egyesült Államokban pedig május 14-én mutatta be a Warner Bros. Pictures a New Line Cinema égisze alatt, mind a mozikban, mind digitálisan egy hónapig az HBO Maxon. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

A füstugró Hannah Fabert (Angelina Jolie) gyötri a lelkiismeret, miután nem tudta megakadályozni három fiatal táborozó és egy füstugró társának halálát az erdőtűzben. Új pozíciója a montanai Park megyében található tűzjelző-torony.

Owen Casserly törvényszéki könyvelő megtudja, hogy főnöke és családja egy látszólagos gázrobbanásban meghalt; valójában a bérgyilkosok, Jack és Patrick Blackwell ölték meg őket.

Mivel azt hiszi, hogy ő a következő célpont, Owen a fiával, Connorral együtt menekülni kezd. Sógoránál, Ethan Sawyer seriffhelyettesnél (Hannah volt barátja) akar menedéket keresni. Blackwellék rajtukütnek, akik letaszítják őket az útról és autó a sziklákon landok. Miközben Owen szétlövik, Connor bizonyítékot szolgáltat Blackwellék megbízója, a maffiafőnök Arthur Phillip ellen.

Miközben Ethan felfedezi Owen autóbalesetét, Hannah járőrözés közben rábukkan Connorra. Felviszi a toronyba, hogy segítséget kérjenek. Arthur utasítja Blackwelléket, hogy vadásszák le Connort és öljék meg. Azonban a rosszfiúk csapdaként, hogy eltereljék a rendőrség figyelmét, fáklyákkal erdőtüzet gyújtanak. Connort keresve Ethan házához mennek, ahol megtalálják és kihallgatják Ethan várandós feleségét, Allisont. Amikor arra kényszerítik, hogy hívja fel Ethant, a nő vészjelző kóddal beszél vele; ezután a nő elmenekül Blackwellék elől.

Hannah rájön, hogy egy villámcsapás a vihar során megsemmisítette a rádiót a kilátótoronyban. Megpróbálja Connort gyalog elvinni a városba, de kénytelenek visszafordulni, amikor az életre keltett tűz elzárja útjukat. A rádióhívást követően Ethan hazatér a seriffel, hogy megvédjék Allisont. Blackwellék azonban lesből rajtukütnek; megölik a seriffet, és arra kényszerítik Ethant, hogy vezesse el őket az erdőben.

Blackwellék megérkeznek Hannah tűzjelzőtornyához, és arra kényszerítik Ethant, hogy kutassa át azt, miközben ők egy fáról megfigynek. Hannah és Connor elbújnak, miközben Ethan megpróbál úgy tenni, mintha a torony üres lenne. Miután Patrick látja, hogy Ethan látszólag beszélget valakivel, Blackwellék szétlövik a tornyot. Ethan megsérül, de Hannah-nak és Connornak sikerül elmenekülnie. Blackwellék megpróbálják őket követni, de megállítják őket, amikor Allison, aki a nyomukra bukkant, lőni kezd rájuk. Patrick és Jack szétválnak, Patrick üldözőbe veszi Hannah-t és Connort, míg Jack hátramarad, hogy megküzdjön Allisonnal; Allison fölénybe kerül, és megöli Jacket.

Connor előre szalad, miközben Hannah eltereli Patrick figyelmét, de visszatér, miután a férfi azzal fenyegetőzik, hogy halálra veri Hannah-t. Amikor Patrick éppen meg akarja ölni Connort, Hannah súlyosan megsebesíti Patricket egy hegymászó fejszével, és otthagyja, hogy a közeledő tűzben elégjen. Allison újra találkozik Ethannal a toronyban, de a tűz csapdába ejti őket, miközben oxigénmaszkot vesznek fel és átölelik egymást. Hannah és Connor a közeli patakba ugranak, és a víz alól figyelik, ahogy a tűz elnyeli az erdőt.

Reggel, miután a tűz teljesen leégett, Hannah régi füstugrós csapata megérkezik, és megmenti őt, Connort és Allisont. Ethan azonban belehalt korábbi sérüléseibe. Connor később arra készül, hogy apja bizonyítékát átadja a médiának. Hannah megígéri neki, hogy a bizonytalan jövőben segíteni fog neki.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Hannah Angelina Jolie Kéri Kitty
Connor Finn Little Vida Bálint
Ethan Jon Bernthal Pál András
Jack Aidan Gillen Széles Tamás
Patrick Nicholas Hoult Jéger Zsombor
Owen Jake Weber Epres Attila
Allison Medina Senghore Nádasi Veronika
Arthur Tyler Perry Barabás Kiss Zoltán
Ben James Jordan Törköly Levente
Ryan Tory Kittles Horváth-Töreki Gergely
Fiú Alex Wagenman Kelemen Noel

A film készítése[szerkesztés]

2019 januárjában jelentették be, hogy Angelina Jolie lesz főszereplője, Taylor Sheridan írja és rendezi, Tyler Perry pedig készíti a filmet.[4] Áprilisra Nicholas Hoult, Tyler Perry, Jon Bernthal és Aidan Gillen is csatlakozott a filmhez.[5][6] A forgatás 2019 májusában kezdődött Új-Mexikóban,[7][8] és 2019 júliusában fejeződik be.[9] Bejelentették, hogy James Jordan is szerepet kapott a filmben.[10] A film zenéjét Brian Tyler szerezte.[11]

Megjelenés[szerkesztés]

2019 májusában jelentették be, hogy a Warner Bros. Pictures és a New Line Cinema megszerezte a film forgalmazási jogait.[12] A film nemzetközi mozibemutatója 2021. május 5-én volt Dél-Koreában. Az Amerikai Egyesült Államokban 2021. május 14-én jelent meg.[13] A Warner Bros. az összes 2021-es filmjével kapcsolatos tervei részeként a filmet egy hónapig az HBO Max szolgáltatáson is egyidejűleg streamelte, majd a házimédiás megjelenésig eltávolították.[14] A Samba TV szerint a filmet a digitális megjelenés első három napja alatt 1,2 millió háztartásbeli nézte meg.[15]

Bevétel[szerkesztés]

2021. június 21-ig az Akik az életemre törnek 7,3 millió dolláros bevételt ért el az Egyesült Államokban és Kanadában, és 16,1 millió dollárt más területeken, összesen világszerte 23,4 millió dolláros bevételt gyűjtött.

Az Egyesült Államokban a filmet a Spirál: Fűrész hagyatéka, a Profil és a Finding You című filmekkel együtt mutatták be, és a nyitóhétvégére 4-5 millió dolláros bevételt jósoltak neki 3188 moziból.[16] A film az első napon 880 ezer dollárt hozott, majd 2,8 millió dolláros bevételt ért el, és a harmadik helyen végzett a jegypénztáraknál. A közönség egyenlő arányban osztozkodott férfiak és nők között, 81%-uk 25 év feletti volt.[17] A második hétvégén a film 35%-kal, 1,8 millió dollárral esett vissza.[18]

Az Egyesült Államokon kívül a film 33 országból 2,8 millió dollárt hozott a második hétvégén, köztük az első helyen nyitott Ausztráliában (981 ezer dollár 249 mozivásznon), Oroszországban pedig 410 ezer dollárt hozott (904 mozivásznon), így a nemzetközi összbevétel 4,3 millió dollárra növekedett.[19]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Those Who Wish Me Dead című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Those Who Wish Me Dead. (Hozzáférés: 2022. február 18.)
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Akik az életemre törnek az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. McNary, Dave: Angelina Jolie Starring in Wilderness Thriller 'Those Who Wish Me Dead'. [[Variety (magazin)|]] , 2019. január 28. [2019. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  5. Kroll, Justin: Nicholas Hoult Joins Angelina Jolie in Thriller 'Those Who Wish Me Dead' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2019. április 29. [2020. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  6. N'Duka, Amanda: Jon Bernthal, Aidan Gillen, Medina Senghore + More Join 'Those Who Wish Me Dead' Thriller From Taylor Sheridan. Deadline Hollywood , 2019. április 29. [2020. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  7. Kit, Borys: Rising Actor Finn Little Nabs Lead Opposite Angelina Jolie in Thriller 'Those Who Wish Me Dead'. The Hollywood Reporter , 2019. április 29. [2019. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  8. Those Who Wish Me Dead. Production List . [2019. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 7.)
  9. Gomez, Adrian: Angelina Jolie wraps 'Those Who Wish Me Dead' in NM. Albuquerque Journal , 2019. július 2. [2021. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 2.)
  10. Harling, Bruce: 'Those Who Wish Me Dead' Adds James Jordan To Angelina Jolie Thriller. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 7. [2020. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 7.)
  11. Brian Tyler to Score Taylor Sheridan's 'Those Who Wish Me Dead'. Film Music Reporter, 2019. június 26. [2020. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 10.)
  12. Vlessing, Eton: New Line Cinema to Co-Finance Angelina Jolie's 'Those Who Wish Me Dead'. The Hollywood Reporter , 2019. május 2. [2019. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 7.)
  13. D'Alessandro, Anthony: Taylor Sheridan's Female Western 'Those Who Wish Me Dead' Sets Summer Release. Deadline Hollywood , 2021. február 1. [2021. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 1.)
  14. Warner Bros. to Debut Entire 2021 Film Slate, Including 'Dune' and 'Matrix 4,' Both on HBO Max and In Theaters. [[Variety (magazin)|]], 2020. december 3. [2020. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 3.)
  15. Angelina Jolie's 'Those Who Wish Me Dead' Among Lowest-Streamed Warner Movies. Media Player News, 2021. május 17. (Hozzáférés: 2021. június 28.)
  16. Fowler, Jeremy: Can 'Spiral' Become the Next COVID-Era Film to Open to $10 Million-Plus?. TheWrap , 2021. május 12. [2021. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 13.)
  17. D'Alessandro, Anthony: 'Spiral' Circling $9M+ Opening Weekend, Zack Snyder Netflix Movie 'Army Of The Dead' Opening To Est. $735K. Deadline Hollywood , 2021. május 15. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  18. D'Alessandro, Anthony: 'Spiral' Leads Sluggish Weekend Ahead Of Summer's Launch; 'Demon Slayer' Ranks As No. 2 Anime Pic At Domestic B.O.. Deadline Hollywood , 2021. május 22. (Hozzáférés: 2021. május 23.)
  19. Tartaglione, Nancy. „'Wrath Of Man' Drives To $56M Global; 'Peter Rabbit 2' Hops Past $20M Ahead Of Monday UK Bow – International Box Office”, Deadline Hollywood, 2021. május 16. (Hozzáférés: 2021. május 16.) 

További információk[szerkesztés]