Addu-nirári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Addu-nirári
Mukis királya
Uralkodási ideje
i. e. 1440 után
ElődjeIdrimi
UtódjaII. Níkmepa
Életrajzi adatok
Születetti. e. 15. század
ÉdesapjaIdrimi
Testvére(i)II. Níkmepa mukisi király
SablonWikidataSegítség

Addu-nirári (vagy Ir-addu, Itur-addu, akkádul Adad-nirári)[1] Mukis királya, Idrimi fia, az utolsó, aki Alalahban tartotta székhelyét. Saustatar és II. Artatama hurri királyok kortársa, a MitanniEgyiptom konfliktus haszonélvezője. Saustatar uralkodásának első felében Mitanni vitathatatlan hegemón volt Szíria térségében, II. Thotmesz és III. Thotmesz hadjáratai megrendítették, kénytelen volt visszahúzódni az Eufráteszen túlra. II. Amenhotep az egyetlen szíriai hadjárata során már el se jutott az Eufráteszig, így a szíriai térség annektálására nem is gondolhatott, Mukis pedig független lehetett. Ekkor kezdődött Egyiptom átmeneti gyengülése, amit a Hettita Birodalom még a saját gyenge korszakában, I. Muvatallisz uralkodása idején is kihasználhatott.

Addu-nirári sorsa ismeretlen. Még az alalahi királylistákban sem mindenhol szerepel. A trónt ismeretlen időben öccse, Níkmepa vette át. Talán egy hettitákkal vagy hurrikkal vívott csetepatában esett el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. esetleg I. Addu-nirári, mivel Mukis utolsó királyát, Ituraddut is nevezik Addu-nirárinak. Az utóbbi azonban egy évszázaddal későbbi, I. Szuppiluliumasz hettita király kortársa.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Idrimi
Mukis királya
i. e. 15. század
Következő uralkodó:
II. Níkmepa
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap