Abdullah Ahmad Badawi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abdullah Ahmad Badawi
Malajzia 5. miniszterelnöke
Hivatali idő
2003. október 31. – 2009. április 3.
ElődMahathir bin Mohamad
UtódNajib Tun Razak

Született1939. november 26. (84 éves)
Kepala Batas, Malajzia
PártBarisan Nasional, UMNO

SzüleiAhmad Badawi Abdullah
HázastársaEngon Mahmood (elhunyt 2005. október 20-án), Jeanne Abdullah neé Banker (2007. június 9-étől)
GyermekeiNori Abdullah Badawi
Foglalkozás
Iskolái
  • Malaya Egyetem
  • Methodist Boys' School
  • Bukit Mertajam High School
Vallásiszlám

Díjak
  • King Faisal International Prize in Service to Islam (2011)
  • honorary doctor of the Moscow State Institute of International Relations
  • Grand Commander of the Order of the Defender of the Realm (2009)
A Wikimédia Commons tartalmaz Abdullah Ahmad Badawi témájú médiaállományokat.

Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (Kepala Batas, 1939. november 26. –) Malajzia miniszterelnöke, a legnagyobb malajziai párt, az UMNO elnöke, a kormányzó Barisan Nasional parlamenti koalíció vezetője. A kormányfői posztot 2003. október 31-én vette át Mahathir bin Mohamadtól. Nem hivatalosan Pak Lah néven ismerik.

Élete[szerkesztés]

Abdullah befolyásos vallásos családban született. Apja, Ahmad Badawi jelentős malajziai vallási személyiség és az UMNO tagja volt. Anyai nagyapja, Ha Szuncsiang (egyéb ismert nevén Hasszan) kínai muszlim volt, aki a Hainan-szigeti Szanja városából származott.

Badawi a Bukit Mertajam Főiskolára járt. 1964-ben a Malaya Egyetemen bakalár fokozatot kapott iszlám tanulmányok szakon.

1974-ben a malajziai parlament (Dewan Rakyat) tagja lett.[1] 1982-ben miniszter a miniszterelnöki hivatalban lett. Később oktatási és védelmi miniszterként dolgozott, de 1987ben elbocsátották.

Miután Mahathir megfosztotta Anwar Ibrahimot hivatalától, Abdullahot nevezte ki miniszterelnök-helyettesnek. 2003-ban miniszterelnök lett. Badawi kormányzását beárnyékolja a parlament és a bíróságok függetlensége körüli számos vita. Bár Abdullahot 2004-ben a szavazatok döntő többségével újraválasztották, nem tudta teljesíteni a bűnözés és a korrupció mértékének csökkentésére tett választási ígéretét.

2005-ben Mahathir felszólította Abdullahot több ügy megoldásában, mint a nemzeti autógyár, a Proton védelme. 2006-ban Manathir bejelentette, hogy Abdullah már nem élvezi a bizalmát, mivel számos, általa elindított beruházást Abdullah nem folytatott. Ilyen terv volt a Malajziát és Szingapúrt összekötő híd építéséről, amely felváltotta volna a már meglévő töltésutat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Leifer: Dictionary of the modern politics of South-East Asia. Routledge, London 1996, ISBN 0-415-13821-3.