A suttogó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A suttogó
(The Horse Whisperer)
1998-as amerikai film
RendezőRobert Redford
ProducerPatrick Markey
AlapműNicholas Evans: A suttogó
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneThomas Newman
OperatőrRobert Richardson
VágóHank Corwin
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínConnecticut
Játékidő170 perc
Költségvetés60 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóWalt Disney Studios Motion Pictures
BemutatóUSA 1998. május 15.
Korhatár12 II. kategória (F/6993/J)
Bevétel187 millió amerikai dollár[1][2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A suttogó (eredeti cím: The Horse Whisperer) 1998-ban bemutatott amerikai romantikus filmdráma, melyet Robert Redford rendezett. A forgatókönyvet Eric Roth és Richard LaGravenese írta, Nicholas Evans 1995-ben megjelent azonos című regénye alapján. A film zenéjét Thomas Newman szerezte. A főbb szerepekben Redford, Scarlett Johansson, Kristin Scott Thomas és Sam Neill látható. Ez volt Redford első olyan filmrendezése, melyben színészként is feltűnt.

A film egy lovas szakértő és egy lovaglás közben súlyos balesetet szenvedő kislány történetét meséli el.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1998. május 15-én mutatták be a mozikban. Anyagi és kritikai szempontból is sikert aratott, egy Oscar- és két Golden Globe-jelölést szerzett.

Cselekmény[szerkesztés]

A tizenéves Grace MacLean tragikus lovasbalesetet szenved, legjobb barátnője, Judith életét veszti. Grace-nek amputálni kell lába egy részét, ezután a megkeseredett lány képtelen megbízni Pilgrim nevű versenylovában, melyet szintén traumatizáltak az események és kontrollálhatatlanná vált. Grace édesanyja, a munkamániás lapszerkesztő Annie úgy érzi, lánya és a ló sorsa összefonódik és gyógyulásuk csak együtt történhet meg. Montanába utazik Grace-szel és Pilgrimmel, ahol a lovakhoz értő Tom Booker „suttogó” kezd el foglalkozni velük.

Miközben ló és gazdája is a gyógyulás útjára lép, Annie és Tom egymásba szeretnek. Ám a nő már férjnél van és Tom szívét is összetörték korábban, ráadásul váratlanul Annie férje, Robert MacLean is feltűnik.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Robert Redford Tom Booker Koncz Gábor
Kristin Scott Thomas Annie MacLean Györgyi Anna
Scarlett Johansson Grace MacLean Bogdányi Titanilla
Sam Neill Robert MacLean Kőszegi Ákos
Dianne Wiest Dianne Booker Zsurzs Kati
Chris Cooper Frank Booker Rosta Sándor
Cherry Jones Liz Hammond Illyés Mari
Ty Hillman Joe Booker Szalay Csongor
Kate Bosworth Judith
Jessalyn Gilsig Lucy, Annie asszisztense
Jeanette Nolan Mrs. Ellen Booker Kassai Ilona
Allison Moorer énekesnő a pajtatáncon
Stephen Pearlman David Gottschalk Welker Gábor
Joelle Carter irodai dolgozó

Eredetileg Betty Buckley is szerepelt volna, mint Tom Booker exbarátnője, de jeleneteit kivágták a filmből.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Robert Redford, a film rendezője és főszereplője (2012-es felvétel)

Bevételi adatok[szerkesztés]

A 60 millió dollárból készült film az Egyesült Államokban és Kanadában 75,4 millió, a többi országban 11,5 millió dolláros bevételt termelt. Összbevétele így megközelítette a 187 millió dollárt.[1][2]

A bemutató hétvégéjén 13,7 millió dollárral a második helyen nyitott az észak-amerikai mozikban, a Deep Impact mögött végezve.[2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon 58 kritikát összegezve 74%-os értékelést kapott: a szöveges konklúzió szerint „talán egy kissé túlságosan is lelkesen próbál a nézők érzelmeire hatni, mégis egy tipikusan méltóságteljes, jól összerakott Redford [film] – a kamera mindkét oldalán”.[5]

Janet Maslin, a The New York Times kritikusa méltatta Robert Richardson operatőri munkáját, de bírálta a film „félreértett befejezését”.[6] A CNN egy kifejezetten szarkasztikus hangvételű kritikában főként a lassú történetmesélésre panaszkodott.[7] Roger Ebert négyből három csillagra értékelte a filmet.[8]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A 71. Oscar-gálán Allison Moorer és Gwil Owen A Soft Place to Fall című betétdalát jelölték a díjra, legjobb eredeti dal kategóriában.

Az 56. Golden Globe-gálán a film két jelölést szerzett: legjobb filmdráma és legjobb filmrendező (Redford).[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Horse Whisperer (1998) - Financial Information (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  2. a b c The Horse Whisperer (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  3. A suttogó - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  4. Gans, Andrew: DIVA TALK: Tony Acceptance Speeches. playbill.com, 1998. június 5. [2019. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  5. The Horse Whisperer (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. március 6.) „It might be a bit too eager to tug the heartstrings, but The Horse Whisperer is typically graceful, well-crafted Redford -- on both sides of the camera.
  6. Maslin, Janet. „Healing a Girl, Her Horse and Maybe Even Her Mother”, The New York Times, 1998. május 15.. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. november 8.) 
  7. Tatara, Paul: Expect saddle sores from 'Horse Whisperer'. CNN, 1998. május 19. [2012. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 8.)
  8. Ebert, Roger: The Horse Whisperer movie review (1998) | Roger Ebert (angol nyelven). RogerEbert.com, 1998. május 15. (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  9. Horse Whisperer, The (angol nyelven). Golden Globes. (Hozzáférés: 2023. március 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Horse Whisperer (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]