A múzsa megihleti a költőt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A múzsa megihleti a költőt
MűvészHenri Rousseau (1909)
Műfajdouble portrait
Mozgalomnaiv művészet
Magasság146,2 cm
Szélesség96,9 cm
MúzeumKunstmuseum Basel
GyűjteményKunstmuseum Basel
Katalógusszám277 (Henri Rousseau catalogue raisonné, 1984 Certigny)
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz A múzsa megihleti a költőt témájú médiaállományokat.

A múzsa megihleti a költőt (La muse inspirant son poète) Henri Rousseau alkotása, amely a bázeli művészeti múzem (Kunstmuseum Basel) gyűjteményének része.

Keletkezése[szerkesztés]

Az 1909-ben festett kép kettős portré. A múzsa Marie Laurencin francia festőnő, a költő pedig szeretője, Guillaume Apollinaire. Apollinaire, akit munkaeszközeivel, lúdtollal és papírtekerccsel ábrázolt a festő, elismert kritikus és a művészkörök befolyásos tagja volt. Apollinaire Rousseau életének utolsó éveiben egyik legerősebb támogatójává vált, és gyakran méltatta írásaiban a festő munkásságát. Rousseau két verzióban festette meg a képet, a másik a moszkvai Puskin Múzeumban van.[1]

A bázeli múzeum 1940-ben Charlotte von Wesdehlentől vásárolta meg a festményt, aki Németországból menekült Svájcba a zsidók elleni erőszak elől. A képtől pénzügyi okokból kellett megválnia. A múzeum mindössze 12 ezer svájci frankot fizetett a festményért, holott annak szabadpiaci ára 40 és 60 ezer frank között mozgott. 2022-ben megkeresés érkezett a múzeumhoz, amelyben a jogi iroda megbízója a festmény visszaadását kezdeményezte, ezt az intézmény 2024 januárjában elutasította, mondván: a Svájcban menedéket találó Charlotte von Wesdehlen szabadon döntött a kép eladásáról.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]