A kör (musical)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kör
musical
Eredeti nyelvmagyar
ZeneGömöry Zsolt
DalszövegPataky Attila
SzövegkönyvOravecz János
Főbb bemutatók2013. május 17.RaM Colosseum

A kör[1] kétfelvonásos musical volt a szigetszentmiklósi Sziget Színház [2] társulatának előadásában, Pintér Tibor főszereplésével, aki egyúttal rendezőként is jegyezte a színművet.

A darab az Edda Művek 23 dalát fűzte fel a cselekmény fonalára. Ősbemutatója 2013. május 17-én volt a RaM Colosseumban, [3] utoljára 2017. február 25-én játszották a Kincsem Parkban. [4]

A musical legfiatalabb száma a Séta a múltban, és egyik pillére is a darabnak a tekintetben, hogy az I. felvonást zárja. Azért különleges ez, mert a tartalmazó Inog a világ albumot csak alig fél évvel az ősbemutató előtt mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történetet áthatja a szakralitás: a legelején az égben egy lélek eldönti, hogy a főszereplő Elmo fiaként akar leszületni.

A relaxálásra alkalmas zongorazenével kísért égi döntéshozatalból a néző éles váltással belehuppan a vasgyári rögvalóságba, amikor is felcsendül a Tűzközelben.

Elmo, a kisvárosi zenész, zenei babérokra tör, ezért elindul a nagyvárosba szerencsét próbálni. Barátnője, Angóra szakít vele, mert rangon alulinak tartja a kapcsolatot, hiszen Angóra apja, Fausztusz, befolyásos személy, és az elnökválasztáson is indul.

Az úton Elmo találkozik egy motoros bandával, és összejön a bandavezér, Szezár húgával, Írisszel. A bandában ismeri meg Frédit is, aki a menedzsere lesz, és valóban sikeres énekessé mendzseli Elmót.

A musical egyik eleme Írisz felnőtté válása: miután Szezár és Írisz szülei meghaltak, Szezár féltő gondoskodással óvta a húgát, de rádöbben, hogy Írisz már felnőtt.

A darab végén Fausztusz megnyeri a választást, de miután egy nagygyűlésen bevallja, hogy a kampányban nem minden volt igaz, és megszorítások következnek, lázadás tör ki ellene. Ennek során meglövik Frédit, akinek a földön fekve látomása lesz: találkozik Elmo és Írisz születendő fiával.

A következő, s egyben záró szín 10 évvel későbbi: jelen van Elmo és Írisz fia, Írisz pedig a második gyerekkel várandós. Elmo - egyebek közt - kijelenti, hogy egy ez a tábor, s a musical zárásaként belekezd az Egy ez a tábor éneklésébe.

A lélek, aki az elején Elmót választja apjának, többször is megjelenik a darabban, így kiderül, hogy Angórát nem akarja anyjának; Íriszt azonban már elfogadja.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megszólaló dalok[szerkesztés]

E fejezet nem a megszólalás, hanem a kiadás sorrendjében sorolja fel a megszólaló számokat, egyazon albumon belül pedig az albumon érvényes sorrendben. (A megszólalási sorrend azért nem lenne célszerű, mert egyes dalok több részletben csendülnek fel, a részletek pedig időben elhatárolódnak.)

Edda Művek 2.: A hűtlen

Edda Művek 5.: A kör

Edda Művek 6.: Éjjel érkezem

Változó idők: Változó idők, Ég a házunk

Szaga van: Mi vagyunk a rock, Tűzközelben (nyitja a darabot), Szaga van

Győzni fogunk: Ördögi kör

Szélvihar: Szélvihar, Nincs visszaút

Edda Művek 13.: Szellemvilág (a darab után, ráadásként szokott szólni)

Elveszett illúziók: Elveszett illúziók (nyitja a II. felvonást), Utolsó érintés

Sziklaszív: Egy ez a tábor (zárja a darabot)

Örökség: A világ közepén, Csak bírd ki

Átok és áldás: Elsiratlak, gyönyörű szerelem, Mert így volt jó, Kavarunk, Egy fordulóból, Újra és újra

Inog a világ: Séta a múltban (zárja az I. felvonást)

A darab pályafutása [szerkesztés]

Pataky a Mi vagyunk a rock c. könyvben (a továbbiakban: a könyv) elmondja, hogy már régóta kacérkodott egy Edda-musical gondolatával, végül a szinopszist, majd a forgatókönyvet Oravecz "Johnnie" János írta meg Pataky unszolására.

Pataky az elkészült forgatókönyvvel próbálkozott színházakban, de hol az egészet akarták bekebelezni, hol pedig átírni neki nem tetsző ("mézes-mázas", ahogy a könyvben fogalmaz) módon.

Végül egy cukrászdában találkozott Pintér Tiborral, aki a Sziget Színház társulatával színpadra állította a musicalt, Pataky által is elfogadott, sőt, dicsőített módon. Az ősbemutató 2013. május 17-én volt a RaM Colosseumban. A könyv megemlíti, hogy a közönség soraiban jelen volt Lévai Anikó.

A kör című musicalt 100-nál is többször játszották, egyebek közt a Syma Csarnokban is (későbbi BOK Sportcsarnok), és több vidéki helyszínen, e tárgykörben Pataky a könyvben külön is megköszöni Kriza Ákosnak, Miskolc akkori polgármesterének, hogy szülővárosában színpadra állhatott a darab.

A kör végül kikerült a repertoárból, amikor is Patakyék "művészi és technikai hiányosságok" miatt letiltották. [5] Utoljára 2017. február 25-én játszották a Kincsem Parkban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adatlap a PORT.hu-n [1]
  2. A kör a Sziget Színház repertoárjában [2] Archiválva 2022. augusztus 15-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. A kör ősbemutatója [3]
  4. A kör musical utolsó előadása [4]
  5. Patakyék letiltották az Edda musicalt [5]