A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka
South Park
2. évad, 6. epizód
Jimbo és Ned a tévéműsorukban
Jimbo és Ned a tévéműsorukban
Eredeti címThe Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka
ÍróTrey Parker
Matt Stone
RendezőTrey Parker
Gyártási szám206
Első sugárzás1998. június 10.
Kronológia
ElőzőA töppedt ikerszarkómás ápolónő
KövetkezőVackor néni busza
A South Park epizódjainak listája

A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka (The Mexican Staring Frog of Southern Sri Lanka) a South Park című rajzfilmsorozat tizenkilencedik része (a 2. évad 6. epizódja). Elsőként 1998. június 10-én sugározták az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

A gyerekek tanáruktól, Mr. Garrisontól azt a feladatot kapják, hogy készítsenek egy vietnámi veteránnal interjút, ezért segítséget kérnek Stan Marsh nagybátyjától, Jimbo-tól és annak legjobb barátjától, Nedtől. Ők elmesélnek egy abszurd történetet, amely szerint az amerikai támaszponton vidámparki játékok voltak és azt állítják, egyedül győzték le a teljes Vietkongot. A hihetetlen beszámolót hallva Mr. Garrison nem hiszi el, hogy a fiúk valóban elkészítették a házi feladatukat és szerinte az egészet csak ők találták ki, ezért egyest, valamint egyhetes büntetést ad nekik. A gyerekek elhatározzák, hogy a hamis történet miatt bosszút állnak Stan bácsikáján és ennek érdekében hamis videókat küldenek be Jimbo és Ned vadászműsorába a „legendás” dél-Srí Lanka-i mexikóma békáról, amely állítólag egyetlen pillantásával ölni képes.

A videók bemutatásával Jimbo és Ned műsora sikeres lesz és megelőzi a konkurens talk-show-t, a Jézus és a haverokat, melyet Jézus vezet. Ezt látva Jézus pénzéhes producere úgy dönt, változtat a műsor felépítésén, annak ellenére, hogy Jézus nem lelkesedik az ötletért. Jimbo és Ned a mexikóma béka keresésére indul, amely az egyik hamisított videó szerint már South Parkban garázdálkodik. Útközben szóba elegyednek az operatőrrel, egy másik vietnámi veteránnal, aki alátámasztja a vidámparki játékokról szóló korábbi történetet. Ned véletlenül ránéz arra a műanyag békára, melyet a gyerekek raktak ki, hogy Jimbóékat kellemetlen helyzetbe hozzák, de Ned a félelemtől kómába esik. A kórházban a fiúk bevallják tettüket; Jézus producere „véletlenül” meghallja a beszélgetést és mindannyiukat meghívja a konkurens talk-showba.

A producer – Jézus tudta nélkül – ráveszi őket arra, hogy a nézettség növelése érdekében hamis rágalmakkal illessék egymást és verekedjenek össze. Jimbo azt állítja, Stan drogozik és sátánimádó, míg Stan molesztálással vádolja meg nagybátyját. Amikor verekedés tör ki a teremben, Jézus rendet tesz, majd kibékíti a szemben álló feleket; Jimbo elismeri, hogy hazudott és „kicsit” kiszínezte a Vietnámról szóló beszámolóját. A gyerekek lebuktatják a producert, akit büntetésből Jézus a pokolba száműz. A producer az alvilágban találkozik Sátánnal és annak szeretőjével, Szaddám Huszeinnel.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kenny-t a verekedés során két ember megragadja és kettétépi. Halála után testét patkányok lepik el.

Utalások[szerkesztés]

  • Az epizód a Jézus és a haverok című műsoron keresztül parodizálja ki a hatásvadász talk show-kat, elsősorban a Jerry Springer Show-t.
  • Jimbo a kórházban S.E. Hinton Kívülállók című regényéből olvas fel a kómába esett Nednek.
  • Mikor Jimbo elkezdi mesélni a fiúknak a vietnámi életüket, az Apokalipszis most c. film két helyszínét „összeolvasztva” láthatjuk. (vidámpark, öböl).

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor Jimbo, Ned és a többiek az epizód végén kijönnek a Jézus és a haverok forgatásáról, akkor egy pillanatra Ned újra ép és egészséges, utána viszont megint olyan fejet vág, mint amikor kómába esett.
  • Cartman azt állítja, nem tudja, mi az a „Vietnám”, pedig A vulkán című epizódban azzal dicsekedik, hogy meg is járta azt.
  • Az első visszaemlékezés során a tábornok egy térképet mutat Jimbónak Vietnámról. Ez valójában Olaszország térképe, melyen Róma helyén Ho Shi Minh város található.

További információk[szerkesztés]

Commons
Commons