A MÁV Igazgatóság épülete (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MÁV Igazgatóság
Korábbi nevek: Püspöki palota
TelepülésMiskolc
CímMiskolc, Szemere Bertalan utca 26.
Építési adatok
Építés éve1892
Építési stílusneobarokk
TervezőBlau Gyula
Hasznosítása
Felhasználási területirodaépület
Egyéb jellemzők
Emeletek száma2
Elhelyezkedése
MÁV Igazgatóság (Miskolc)
MÁV Igazgatóság
MÁV Igazgatóság
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 05′ 59″, k. h. 20° 47′ 05″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 59″, k. h. 20° 47′ 05″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A miskolci MÁV Igazgatóság épülete a Szemere Bertalan utca (26. szám) és a Mindszent tér sarkán áll. A 19. század végén épült, s ma is Miskolc egyik legnagyobb középülete.

Története[szerkesztés]

A mai épület helyén – többek között – a tapolcai apátság serfőző műhelye és a Bárányka (Arany Bárány, Mindszenti Vendégfogadó) nevű fogadó állt. A helyükre 1892-ben építették fel a görögkatolikus püspökség neobarokk székházát. A megbízó Firczák Gyula (1836–1912), a munkácsi görögkatolikus egyházmegye püspöke volt, a terveket a miskolci építész, Blau Gyula (1855–1917) készítette. Az építkezés gyorsan haladt, a kezdés után alig három hónappal, 1892. augusztus 5-én már tető alatt állt a ház. A hatalmas épületben nyert elhelyezést a miskolci vasúti igazgatóság is.

Miskolcon korábban, 1881-ben már létesült a vasútnak egy területi irányító hivatala (Kazinczy utca, Szemere utca), de ezt 1886-ban megszüntették. A város szerette volna visszakapni a vasúti regionális üzletvezetőséget, ám ez a törekvése a kormányzat és az ellenzék politikai harcainak a középpontjába került. Végül Baross Gábor közlekedési miniszter az ugyanezért küzdő másik két várossal (Kassa, Debrecen) szemben Miskolcot választotta.[J 1] A város és a püspök közötti megállapodás eredményeként kapott helyet a püspöki székházban a vasúti üzletvezetőség négy osztálya, Görgey László MÁV-üzletvezető vezetésével. Görgey 1910-ig, országgyűlési képviselővé választásáig állt az intézmény élén. A MÁV Igazgatóság máig lakja az épületet.[J 2]

Az épület sarkán, a felső részen az 1930-as évek közepéig a görögkatolikus püspöki címer volt látható, ezután a magyar címer. Ma a MÁV emblémája látható a helyén. A sarkon Aszalay Gyula első világháborús emlékműve áll, amelyet 1936-ban, országos ünnepség keretében lepleztek le. „A M. Kir. Államvasutak Miskolci Üzletvezetőség hősi halottainak emlékére 1914–1918” felirattal készült márványtábla 155 miskolci áldozat nevét sorolja fel. A tábla alatt helyezték el 1992-ben az 1956-os forradalom vasutas résztvevőinek és mártírjainak emléktábláját. A keleti homlokzaton, a főbejárattól balra Szemere Bertalan emléktáblája helyezkedik el, míg a jobb oldali részen a MÁV Igazgatóság újjáalakulásának 100. évfordulójára (1882–1992) emlékező tábla van.

Az épület homlokzatát fennállása alatt többször is felújították, legutóbb 2017–18-ban.

Képek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az alku tárgya az volt, hogy Miskolc ne adjon helyet az Apponyi Albert által vezetett Nemzeti Párt felvidéki szervező megmozdulásának.
  2. A görögkatolikus püspökség eltávozásának pontos időpontja nem ismert, de feltehetően az 1930-as években történt. Ma a Görögkatolikus Püspöki Hivatal a Szeles utcán található.

Források[szerkesztés]