A Herszoni terület orosz megszállása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Herszoni terület (oroszul: Херсонская область, ukránul: Херсонська область) egy vitatott státuszú entitás Ukrajna déli részén, amelyet 2022. szeptember 30-án hoztak létre az ukrajnai Herszoni terület orosz adminisztrációjaként az orosz–ukrán háború idején, miután Oroszország annektálta a területet egy illegális népszavazás után. Ukrajna és a nemzetközi közösség nem ismeri el a népszavazás eredményeit, és a területet továbbra is Ukrajna részeként ismerik el. A terület Ukrajna déli részén található, amit Oroszország a saját közigazgatási egységeként (szubjektum) kezel.

Herszoni terület (Херсонская область)
Herszoni terület címere
Herszoni terület címere
Herszoni terület zászlaja
Herszoni terület zászlaja
Közigazgatás
Ország Oroszország
Szövetségi körzetDéli szövetségi körzet
SzékhelyHerszon (de jure) Genyicseszk (de facto)
Járás5
Városi körzet4
Alapítás2022. szeptember 30.
KormányzóVolodymyr Vasylovych Saldo
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség41,15 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összterület28 461 km²
Elhelyezkedése
A Herszoni terület orosz megszállása
A Herszoni terület orosz megszállása

Természetföldrajz[szerkesztés]

Északon az ukrajnai Dnyipropetrovszki, nyugaton a Mikolajivi, keleten a Zaporizzsjai területtel (a vitatott státuszú oroszországi Zaporozsjei területtel), délen a Krími Köztársasággal határos, valamint a Fekete- és az Azovi-tenger mossa a partjait.

Székhelye: Herszon (de jure), Genyicseszk (de facto).[1]

Területe 28 461 km², lakossága 1 037 707 fő, népsűrűsége 41,15 fő/km².

Történelem[szerkesztés]

2022. február 24-én az orosz csapatok megkezdték Ukrajna invázióját.[2] Március 2-án az orosz csapatok elfoglalták a terület fővárosát, Herszont,[3] és ezzel megkezdődött a város és a terület katonai megszállása.[4]

Az orosz megszállás november 9. után

Herszon elvesztése után (november 9.) az orosz megszálló erők ideiglenes adminisztratív központnak Genyicseszket (ukránul Henyicseszk) jelölték ki. Oroszország továbbra is Herszont tartja hivatalos székhelynek.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Херсонские власти опровергли перенос столицы в Геническ (orosz nyelven). РБК. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  2. Putin announces formal start of Russia's invasion in eastern Ukraine”, Meduza , 2022. február 24.. [2022. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. február 24.) 
  3. First Ukraine City Falls as Russia Strikes More Civilian Targets”, The New York Times, 2022. március 2.. [2022. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. március 3.) (amerikai angol nyelvű) 
  4. Kherson: How is Russia imposing its rule in occupied Ukraine?”, BBC News, 2022. május 11. (Hozzáférés: 2022. május 12.) (brit angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]