A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete
A Kapuépület egyik része, a Főkapu
A Kapuépület egyik része, a Főkapu
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Cím1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.
Építési adatok
Építés éve19091912
Építési stílusszecessziós építészet
TervezőNeuschloss Kornél
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete (Budapest)
A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete
A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 05″, k. h. 19° 04′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 05″, k. h. 19° 04′ 39″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Fővárosi Állat- és Növénykert Kapuépülete az intézmény egyik emblematikus épülete.

Története[szerkesztés]

Hogy milyen volt az Állatkert első, 1866-os kapuja, korabeli ábrázolások hiányában nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy 2 évtizeddel a megnyitás után, 1885-ben egy nagy díszes kaput építtetett a fenntartó. Ez azonban idővel elhasználódott, és az 1900-as évek eleji nagy átrendezési munkálatok során elbontásra került. Az új kapu épületét 1912-re készítették el, tervezője – aki egyben az Elefántház tervezője is – Neuschloss Kornél volt. Kiemelendő, hogy Neuschloss önzetlen felajánlásként, ingyenesen tervezte meg szecessziós stílusban a kapuépületet és a hozzá tartozó épületrészeket, ugyanakkor felhasználta az előző épület alapjait.

Az évtizedek során a Főkapu az állatkert egyik szimbólumává vált. Többször esett át felújításon, az ezredforduló táján – fényképek tanulsága szerint – vakolata sárga színű volt. Legutóbbi teljes felújítására építésen 100. évfordulóján, 2012-ben került sor, ekkor visszanyerte régi fehér színét.

A Kapuépülethez tartozik mindkét oldalon kisebb irodákat magában foglaló épületrész is, ahol a jegyárusító helyek, illetve 2012-től az igazgatóság került elhelyezésre.

Díszítése[szerkesztés]

A kapuépület egy központi kaputoronyból áll, amelyet négy-négy műkőből öntött kőelefánt és köztük ülő indiai idomárjaik (egy idősebb és egy fiatalabb) tartanak, ehhez két negyedköríves oldalszárny és ezek végén egy-egy irodaként és jegypénztárként működő épület áll.

A kaputornyot az Elefántházhoz hasonlóan Zsolnay kerámiával borított, cikkelyes álkupola fedi, amelynek középső részén jegesmedvék, legtetején pedig mandrillok figyelnek a világ minden égtája felé. A szobrok Maugsch Gyula alkotásai. A torony tetejére eredetileg egy nagyobb jegesmedve szobrot terveztek, ez azonban nem valósult meg, és napjainkban egy egytornyú vár modellje látható, ami az építtető Pest város címerére utal.

Figyelemre méltó még a kovácsoltvas kapu, illetve a trópusi hangulatú, a kapuív mentén végigfutó mozaik, amely Róth Miksa műhelyében készült.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Az 1885-ös kapuépület

Egyéb irodalom[szerkesztés]

  • Hanga Zoltán: Állatkerti műemlékek, Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest, 2012, ISBN 978-963-88112-7-1, 22-27. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]