5708-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
5708-as mellékút
Az út beremendi bevezető szakasza észak felől nézve
Az út beremendi bevezető szakasza észak felől nézve
Úttípusösszekötő út
Hossza11,0 km
Ország Magyarország
TartományokBaranya vármegye
Az út elejeNagyharsány 5701
Az út végeBeremend, országhatár

Az 5708-as mellékút egy bő 11 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Baranya vármegye dél-délkeleti részén; Nagyharsánytól húzódik a beremendi határátkelőhelyig.

Nyomvonala[szerkesztés]

Nagyharsány központjában ágazik ki az 5701-es útból, annak majdnem pontosan a 23. kilométerénél, dél felé. Alig 400 méternyi szakasza húzódik a község belterületén, a Beremendi út nevet viselve, majd külterületre ér és ott folytatódik. 1,8 kilométer után nem sokkal keresztezi a Barcs–Villány-vasútvonal vágányait, annak már nem üzemelő, egykori nagyharsányi megállója közelében, majd kicsivel arrébb azt a szárnyvonalat is, amely a Beremendi Cementgyár kiszolgálására létesült. Még a második kilométere előtt Kistapolca határai közé lép; 2,8 kilométer után ismét keresztezi az iménti szárnyvonalat, majd kiágazik belőle nyugat felé az 5709-es út: ez vezet végig Kistapolca központján, és további három nyugati szomszédján, egészen Mattyig húzódva.

3,4 kilométer után az út eléri Beremend északi határszélét – ugyanott egy önkormányzati út is kiágazik belőle Kistapolca lakott részei felé –, a negyedik és hatodik kilométerei között pedig Siklósnagyfalu keleti határvonalát kíséri, ezen a szakaszon egyúttal nyugat felől a beremendi cementgyár létesítményei mellett halad el. Nagyjából 6,5 kilométer után már teljesen beremendi belterületek közt húzódik, a központban pedig beletorkollik az 5706-os út északkelet felől, Magyarbóly irányából. Belterületi szakasza eddig a Kossuth Lajos utca, innen délebbre a Petőfi Sándor utca nevet viseli; a névváltás helye közelében kiágazik belőle még az 57 121-es számú mellékút is délnyugatnak, Kásád központja felé.

Az út a beremendi határátkelőnél

Már a kilencedik kilométerén is túl jár, amikor elhagyja Beremend utolsó házait, nem sokkal ezt követően pedig eléri az országhatárt, ahol véget is ér. Folytatása a határ horvát oldalán – Petárda (Baranjsko Petrovo Selo) közigazgatási területén, a község belterületének északkeleti részéig – a D211-es útszámozást viseli.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.kozut.hu adatbázisa szerint 11,043 kilométer.

Története[szerkesztés]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete harmadrendű főúttá nyilvánította, 635-ös útszámozással.[1]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]